حسن رضا چنگزی
نویسنده، تحلیلگر افغانستان و آسیای جنوبی
مترجم: علی عالمی کرمانی
منبع: الجزیره
حادثهای بسیار غم انگیز و دلخراش تروریستی در مچ، نزدیک به ۶۴ کیلومتری کویته، رخ داد که در آن ۱۱ کارگر استخراج ذغال سنگ هزاره با چاقوهای تیز بیرحمانه قتل عام شدند.
با توجه به جزئیات، چند فرد نقابدار، وارد اردگاهی کارگران معدنذغال سنگ شدند که پس از خستگی از کار روزانه در محل اقامت خود خوابیده بودند. گفته میشود که تروریستها ۲۰ تا ۲۵ نفر نقابدار بودند که وارد یک اردوگاه استخراج زغال سنگ شدند.
آنان کارگران هزاره را از بقیه شناسایی و جدا کردند، دستان شان را از پشت بسته، به صورت کاملاً بیرحمانهای گلوی آنها را بریدند. بعداً، عاملان این حادثه بدون هیچ مشکلی از صحنه فرار کردند. تأیید شده که قربانیان همه از جامعه هزاره و ساکنان شهرک هزاره، در حومهی کویته بودهاند.
به گفته رسانههای پاکستان، داعش (دولت اسلامی) مسوولیت این حادثه هولناک را بهعهده گرفتهاست. این حادثه دلخراش در گشتاری رخ داد که مردم محلی «Pindal Goath» مینامد و تقریباً ده کیلومتر با مرکز شهر مچ فاصله دارد. مچ شهر کوچکی از منطقه بولان در استان بلوچستان است. این شهر بهخاطر معادن متعدد ذغال سنگ مشهور است. جمعیت زیادی از کارگران هزاره زندگی خود را از این معادن تأمین میکند.
هزاران پا در قلب تاریکی و سیاه کوههای بیرحم فرو میروند تا بدون داشتن منابع کافی و امکانات اولیه، زغال سنگ را بیرون بیاورند. زندگی و شرایط کار معدنچیان زغالسنگ بهصورت فوق العادهای دشوار است. آنها زندگی خود را با دستمزد خیلی کم و سختکوشی تمام، برای تأمین هزینههای زندگی فرزندان و خانواده خود بهخطر میاندازند. قتل عام کارگران معدن زغال سنگ، که در یک شرایط سختی کاری، کار میکنند چیزی جز یک فاجعه انسانی نیست، از این رو، این رویداد، کل ایالت را به لرزه درآورد.
مردم از هر طیف اجتماعی، احزاب سیاسی و جوامع مدنی، اعتراضاتی را برای تقبیح این اقدام وحشیانه و غیرانسانی آغاز کردهاند. در کویته، گروه بزرگی از معترضین، در اعتراض به عدم موفقیت دولت در محافظت از کارگران کشته شده در مچ، به خانوادههای آسیب دیده پیوستند که بزرگراه بای پس غربی را، با قرار دادن اجساد عزیزانشان مسدود کردهاند.
عمران خان، نخست وزیر پاکستان، و نمایندهی ایالتی دولت، در بلوچستان این اقدام وحشیانه غیرانسانی را محکوم کردند.
غم و اندوه و عصبانیت بسیار زیاد مردم کویته از یکسو، بیانیههای تکراری و محکومیتهای کلیشهای صادره از طرف دولتهای فدرالی و ایالتی، از سوی دیگر، به نظر میرسد، رضایت افکار عمومی را بهدنبال نداشته باشند. مردم شهر کویته باوردارد که مسؤولیت محافظت از جان و مال همه شهروندان بهعهده دولت و نهادهای امنیتی مربوط به دولت است. نگرش افکار عمومی این است که نهادهای امنیتی منسوب به دولت و دولت نتوانستهاند، مسؤولیتهای اساسی خود را انجام دهند. مردم خواستار دستگیری عاملان این حملهی تروریستی و تحقق عدالت بر آنها هست. اگر دولت و آژانسهای اجرای قانون نتوانند عاملان این وحشت را به محاکمه بکشانند، دیگر حق ماندن به قدرت را ندارند و باید استعفا بدهند.
نسل کشی هزارهها در پاکستان، به ویژه در ایالت بلوچستان، طی بیست و دو سال گذشته ادامه داشتهاست. طبق آمار در دست داشتۀ سازمان صلح و برابری هزاره (HOPE)، از سال ۱۹۹۹ تا کنون، در طی حدود ۲۱۴ واقعه جداگانه، حدود ۳۰۰۰ هزاره کشته و ۳۰۰۰ نفر دیگر، نیز، به طور قطع، معلول و زخمی شدهاند. زنان و کودکان نیز در جمع کشته شدگان و زخمیها قرار دارند. متأسفانه، در طی این بیست و دو سال که گذشت، هیچ یک از دولتها، اقدامات جدی برای خاتمه دادن به نسل کشی هزاره ها در بلوچستان انجام ندادهاست و هیچ سیاست جدی و بلند مدت استراتژیک را برای ریشه کن کردن تروریسم نیز اتخاذ نکردهاند. برعکس، این باور هم به صورت گسترده ریشه گرفته که دولت برای اطمینان از «عمق استراتژیک» خود، دستان آزادی را به تروریستها دادهاست تا زندگی جامعه مظلوم هزاره را ویران کنند، و کشتار جمعی جامعه بدون وقفه ادامه یابد.
Add Comment