جادهی ابریشم: تلویزون ملی افغانستان در خبرنامهای گفته است که وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، سمینارهای آموزشی برای ارتقای ظرفیت «محتسبان» در سراسر کشور برگزار کرده است.
تلویزون ملی که در اختیار گروه طالبان قراردارد به تاریخ ۱۶حوت با نشر تصویری از «محتسبانِ» در حال آموزش نوشته است که تاکنون این سمینارها در ولایتهای ننگرهار و کنر برگزار شده است، اما این تلویزون از جزئیات سمینارها چیزی نگفت که چه چیزی به آنان آموزش داده میشود.
ولی عملکرد گذشتهی «محتسبان» وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان نشان میدهد که آنان برای تفتیش عقاید مردم، محدود کردن آزادیهای اجتماعی شهروندان، آزار و اذیت کردن هنرمندان موسیقی و سینما، سرکوب خبرنگاران، سانسور رسانهها و آزادی بیان در افغانستان آموزش میبینند.
ویدیوییهایی که قبلا در شبکههای اجتماعی نشر شده بود، نشان میداد که «محتسبان» وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان به رانندگان شهر کابل هشدار میدهند که موسیقی نشنوند، دریشی نهپوشند، ریشهای شان را نتراشند، زنان بیحجاب و بدون محرم را در سفرهای طولانی برموترهای شان سوار نکنند.
حتی شماری «محتسبان» در کابل گوشیهای هوشمند شهروندان را بررسی و مردم را به رعایت دستورالعملهای وضعشده از سوی این وزارت، اخطار میدادند.
پس از سلط طالبان در افغانستان، وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه دستورالعملهایی درباره آزادیاجتماعی شهروندان، آزادی زنان و فعالیت رسانههای آزاد در افغانستان وضع کرده است.
این وزارت در ماه دسامبر ۲۰۲۱، یک سلسله مقررات جدید نشراتی را برای رسانهها و بهویژه رسانههای تصویری کشور اعلام کرده بود که بر اساس آن فلمهای که «خلاف اصول شرعی و ارزشهای افغانی» باشد یا فلمها و سریالهایی که در آن به «شعایر دینی یا کرامت انسانی» اهانت شده باشد، «بد اخلاقی» و «فرهنگ و عنعنات بیگانگان» را در اجتماع بازتاب دهد، منع قرار داده شده بود.
طالبان همچنین دستور داده بودند که زنان باید در رسانهها حجاب اسلامی را رعایت کنند، به سریالها و برنامههای تمثیلی نقش بازی نکنند.
همچنین این وزارت توصیه کرده بود که تلویزونها ویدیوهایی را نشر نکنند که در آن «عورت» مردان نمایان شود و نیز برنامههای «طنزی و تفریحی» رسانههای تصویری کشور نباید به گونهای باشد که در آن به کسی «تحقیر و اهانت» شده باشد.
کمیته محافظت از ژورنالیستان نیز در گزارش که به تاریخ ۱۵ حوت نشر کرده بود، گفته بود که وزارت امر به معروف نهی از منکر طالبان به تاریخ ۲۱ نومبر ۲۰۲۱ محدودیتهای بیشتری را بر آزادی بیان و رسانههای آزاد در افغانستان وضع کرده است.
بنا به گزارش این کمیته محدودیتها شامل منع کردن حضور زنان در درامههای تلویزیونی و پوشیدن حجاب توسط مجریان زن در برنامههای تصویری میشود.
در گزارش کمیته محافظت از ژورنالیستان همچنان تذکر داده شده که طالبان پس از پانزدههم اگست و تصرف کامل افغانستان گفته بود که وزارت اطلاعات و فرهنگ این گروه رسانهها را مدیریت میکند، اما مدتی نگذشت که وزارت امر به معروف و نهی از منکر برای رسانهها مقررات جدید وضع کرد.
ذبیح الله مجاهد در چندین کانفرانس مطبوعاتی از پالیسی رسانهای در افغانستان صحبت کرده بود. او تاکید کرده بود که «قانون رسانههای همگانی» حکومتپیشین تطبیق میگردد. مجاهد گفته بود که این قانون را مطالعه کرده و از نظر طالبان مشکلی ندارد.
و اما وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان دیدگاه کاملا متفاوت نسبت به رسانهها و آزادی بیان دارد. دیدگاه این وزارت در تناقض آشکار با گفتههای سخنگویان این گروه قرار دارد. این وزارت رسانههای آزاد در کشور را مزدور امریکا و کشورهای اروپایی میدانند. آزادی بیان را یک ارزش وارد شده از کشورهای غربی و خلافت شریعت اسلامی قلمداد میکنند.
محمدخالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در دیدار با شماری از «محتسبان» این وزارت گفته بود که ناتو و کشورهای غربی در بیست سال گذشته افکارشان را بر مردم افغانستان تحمیل کردهاند. حالا «محتسبان» طالبان وظیفه دارند که افکار مردم را اصلاح کنند.
در نتیجه روشن است که «محتسبان» برای عملی کردن مقررات، دستورالعملها و محدویتهای وضع شده از سوی این وزارت بر شهروندان، هنرمندان، خبرنگاران و رسانهها آموزش میبینند.
نظر بدهید