اسلایدر اقلیت‌های قومی تحقیقی حقوق بشر زنان کودکان گزارشها

در غیبت حقوق بشر؛ بررسی کارکردهای کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان(۲۰۰۲- ۲۰۲۱)

 

کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان به عنوان یک نهاد ملی حقوق‏ بشر، به تاریخ ۱۶/۳/۱۳۸۱ بر اساس فرمان رییس جمهور افغانستان و مفاد توافقنامه بن تاسیس گردید. با تصویب قانون اساسی در سال ۱۳۸۲ و تسجیل ماده ۵۸ در آن، مبنای محکم قانونی یافته و با تصویب قانون تشکیل، وظایف و صلاحیت‏‌های کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در سال ۱۳۸۴، مبنای عمل، اهداف، صلاحیت‏‌ها، وظایف و تشکیلات کمیسیون تعریف گردید.

این کمیسیون در واقع نتیجه فرایند مشورتی ملی میان فعالین حقوق ‏بشر، اداره موقت و سازمان ملل‏ متحد بود. کمیسیون روی موضوعات مشخص از جمله؛ توسعه یک برنامه ملی آموزش حقوق ‏بشر، رویکردهای نظارت بر حقوق‏ بشر، تحقیق و اقدامات اصلاحی و پیشرفت حقوق زنان، فعالیت می‌‏کرد. هرچند مأموریت کمیسیون حقوق ‏بشر خیلی خطرناک بود، اما کمیسیون از حمایت کامل دولت و جامعه بین‏‌المللی برخوردار بود. بعد از لویه‏ جرگه، رییس جمهور کرزی، داکتر سیما سمر، وزیر سابق امور زنان، را به عنوان رییس کمیسیون حقوق ‏بشر افغانستان تعیین کرد.

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، توسط ۹ کمیشنر که توسط رییس جمهور تعیین می‏‌گردید، رهبری شده و هر یک مکلف به ایفای یک دوره خدمت ۵ ساله بودند. جهت اطمینان از استقلالیت کمیسیون رییس جمهور صلاحیت برکناری کمیشنرها را پس از انتصاب آن‌ها به این سمت نداشت. رییس جمهور موظف بود تا کمیشنر‏ها را طوری انتخاب کند که از یک جانب نمایان‏‌گر تنوع در امر قومیت، مذهب و زبان در کشور باشد و از جانب دیگر نهادهای آکادمیک و سازمان‏‌های جامعه‏ مدنی را نمایندگی نمایند. هیأت رهبری کمیسیون که متشکل از رییس کمیسیون و کمیشنرها می‌‏باشد مسوولیت اتخاذ پالیسی‏‌ها و تصویب برنامه‏‌های راه‌بردی را به عهده داشته و در عین حال موظف‌اند تا از اجرای برنامه عمل سالانه اطمینان حاصل کنند.

کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، دارای یک دفتر مرکزی و هشت دفتر ساحوی در شهرهای کابل، هرات، مزارشریف، بامیان، گردیز، جلال آباد، کندوز و کندهار و همچنین شش دفتر ولایتی در ولایات هلمند، ارزگان، بدخشان، دایکندی، فاریاب و غور بود. همچنین کمیسیون دارای یک سیستم منظم سازماندهی، برنامه‏‌ریزی، مدیریت معلومات، گزارش ‏دهی، نظارت، ارزیابی و کنترل بود.

کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر، اطلاعات مربوط به نقض حقوق ‏بشر را در یافت کرده و سپس به دولت توصیه می‏‌کرد تا اقدام مناسب را انجام دهد. این سازمان، در همکاری با یوناما، مأموریت‏‌های تحقیقی را در ولایات افغانستان برای رسیدگی به مسائل حقوق ‏بشر، نیز انجام می‌داد‎. همچنین اعضای کمیسیون همکاری نزدیک با کمیسیون‏‌های قانون اساسی و کمیسیون قضایی افغانستان داشت تا اطمینان حاصل می‌گردید که اصول و استانداردهای حقوق ‏بشر به طور مناسب در قانون اساسی و نظام قضائی در نظر گرفته شده است و یا خیر. در آغاز فعالیت این کمیسیون، یک برنامه دو ساله با حمایت سازمان ملل ‏متحد، کشورهای کمک کننده و دو دفتر کمیساریای عالی حقوق ‏بشر سازمان ملل‏ متحد در ژنو ارائه شد.

بر اساس قطعنامه ۱۲۱۲ شورای امنیت در سال ۲۰۰۳، کمیسیون مستقل حقوق‏ بشر افغانستان با کمک دفتر اداره عالی حقوق ‏بشر سازمان ملل‏ متحد، یوناما و UNDP همچنان با اجرای برنامه کاری خود برای ترویج و حمایت از حقوق‏ بشر کار می‌کند. کمیسیون مشارکت فعال در نظارت و بررسی اتهامات در مورد نقض حقوق ‏بشر داشت و هر یک از دفاتر منطقه‌‏ای کمیسیون دارای کارمندان حرفه‌‏ای در پنج حوزه از جمله؛ نظارت و تحقیقات، آموزش حقوق ‏بشر، حقوق زنان، حقوق کودکان و عدالت ‏انتقالی بود. کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، از طریق رسانه‏‌ها، حقوق ‏بشر را ترویج و نظارت می‌‏کرد.

بر اساس گزارش سالانه ۱۳۹۳، کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، از طریق ۷۰۹۶ رسانه مختلف از جمله؛ ۳۷۵۶ رسانه صوتی، ۲۵۲۵ رسانه تصویری، ۳۳۵ رسانه چاپی و ۴۸۰ رسانه اینترنتی، آگاهی‏‌های حقوق ‏بشر را نشر کرده بود. بنابراین؛ کمیسیون تا اندازه‌ای توانسته بود که اعتماد رسانه‏‌ها را از طریق تهیه و نشر گزارش‏‌های استاندارد و با توجه به اصل شفافیت و کاملا مستند، جلب نماید. این موضوع نشان دهنده بهبود و انکشاف آگاهی عمومی از وضعیت حقوق ‏بشر در کشور بود و هم نشان دهنده جایگاه موفق برنامه‏‌ها و پیام‌‏های کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان بود.

گزارش سالانه کمیسیون فعالیت‌‏ها، دستاوردها و نتایج عملی کارکردهای کمیسیون را انعکاس می‌داد و در عین حال حاوی آمار، ارقام و احصائیه‌‏های دقیقی بود و یک تصویر روشن از وضعیت عمومی حقوق ‏بشر در افغانستان ارائه می‏‌داد. بنابراین؛ گزارش‏‌های سالانه این کمیسیون، یک منبع مطمئن برای پژوهش‌گرانی بود که در حوزه حقوق ‏بشر تحقیق می‏‌کرد. شهروندان افغانستان، کمیسیون مستقل حقوق‏ بشر افغانستان را به عنوان یگانه نهاد ملی مدافع حقوق و مرجع سالم برای دادخواهی، جهت رسیدگی به نقض و احقاق حقوق بشری خود به رسمیت می‌‏شناخت.

افزایش تعداد مراجعان دفاتر کمیسیون بیانگر اعتماد مردم نسبت به این کمیسیون بود. این اعتماد را می‌‏توان یکی از شاخص‏‌های عمل‌کرد مؤثر کمیسیون بر شمرد. بر اساس آمار‏های گزارش سالانه این کمیسیون، در سال ۱۳۹۵، حدود ۲۵۸۳۲ نفر از جمله ۱۵۶۹۸ مرد و ۱۰۱۳۴ زن، به کمیسیون مراجعه کرده و از خدمات حقوق‏ بشری آن استفاده کرده‌اند. کمیسیون به مراجعه کنندگان خدمات مختلف مانند؛ مشوره و راهنمایی‌‏های لازم در مورد ترویج حقوق ‏بشر، مساعدت‏‌های حقوقی، معرفی به خانه‌‏امن، معرفی به درمانگاه جهت تداوی، حمایت و پیگیری شکایت‏‌های قربانیان در محاکم، توزیع کتاب و نشریات حقوق بشری، انجام می‏‌داد.

فعالیت‏‌های کمیسیون مستقل حقوق‏ بشر افغانستان، توسط برنامه استراتژیک و برنامه عمل کمیسیون تنظیم می‏‌گردید. از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۸ فعالیت‏‌ها و برنامه‏‌های این کمیسیون معطوف به چهار هدف استراتژیک عمده از جمله رهبری، توسعه حقوق ‏بشر، توانمند سازی، و حمایت و نظارت بر حقوق بشر، بوده است که در ذیل به طور مختصر هرکدام را مورد بررسی قرار می‌‏دهیم.

هدف؛ اول، رهبری
منظور از هدف رهبری، ایفای نقش رهبری کمیسیون در عرصه حقوق ‏بشر و رهبری جریان‏‌های حقوق ‏بشری توسط کمیسیون در سطح کشور بود. کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، به عنوان یک نهاد حمایت‏‌گر و مدافع حقوق ‏بشر، به صورت دوامدار به ارگان‏‌های دولتی، جامعه‏ مدنی و سایر سازمان‏‌های ملی و بین‏ المللی، با توجه به تخصص، معلومات و یافته‏‌های پژوهشی خود؛ سفارش‌‏های مشخصی به منظور تأمین حقوق ‏بشر داشت. سفارش‌‏های کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، شامل تعدیل در قوانین، توجه به وضعیت محبوسان و پرورشگاه‏‌ها، رسیدگی به قضایای نقض حقوق ‏بشر، توجه به کیفیت خدمات صحی و سایر موارد می‏‌گردید. در سال مالی ۱۳۹۶، کمیسیون به تعداد ۵۱۳ سفارش به نهادهای دولتی داشت که از آن جمله حدودی ۱۸۵ مورد که ۳۶ درصد کل سفارش‌‏ها را تشکیل می‏‌داد، عملی شده بود. بر اساس گزارش‏‌های کمیسیون حقوق بشر، فرایند تحقق سفارش‏‌های این کمیسیون طی چند سال گذشته رو به افزایش بود.

هدف دوم؛ توسعه حقوق بشر
توسعه حقوق ‏بشر، یکی از اهداف مهم استراتژیک دیگر کمیسیون مستقل حقوق‏ بشر افغانستان را تشکیل می‌داد. بر اساس این هدف کمیسیون در زمینه آگاهی دهی و آموزش افراد و مسئولان حکومتی فعالیت می‌کرد‎. آموزش توده‏ه‌ای مردم، اعضای جامعه ‏مدنی، رهبران و بزرگان، زنان و کودکان یکی از مؤلفه‏‌های مهم توسعه و تحقق حقوق ‏بشر به شمار می‏‌رود. در این راستا، کمیسیون فعالیت‌‏های مؤثر مانند کارگاه‏‌های آموزشی، سیمینار علمی، دوره‏‌های آموزشی، جلسات آموزشی، نشر برنامه‏‌های رادیویی و تلویزیونی، گرامی‏‌داشت از روزهای حقوق ‏بشری و سایر فعالیت‏‌های اساسی را در برنامه عمل سالانه خود تعریف کرده بود که اقشار مختلف جامعه از آن مستفید می‏‌گردید.


به علاوه این برنامه‏‌های آموزشی، کمیسیون در زمینه درج درس‌‏های حقوق ‏بشر در دانشگاه‌‏ها، برخی تفاهم‌نامه‌‏های را با وزارت تحصیلات عالی و دانشگاه‌‏های کشور انجام داده بود که بر اساس آن واحدهای درسی ویژه برای حقوق ‏بشر در دانشگاه‌‏های کشور اختصاص داده می‌شد. همچنین گروه تحقیقاتی این کمیسیون در مورد محتویات کتاب‏‌های درسی مکاتب، کار می‏‌کرد تا موضوعات که جنبه‌‏های آموزشی در مغایرت با ارزش‏‌های حقوق ‏بشری دارد را تشخیص و به وزارت معارف جهت حذف و اصلاح آن، ارجاع دهند. در این راستا، در سال ۱۳۹۶، به تعداد ۳۷ جلد از کتاب‏‌های معارف به صورت دقیق از سوی کارشناسان کمیسیون، بررسی و مطالعه شده است.

هدف سوم؛ توانمند سازی
هدف سوم برنامه استراتژیک کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، «توانمند سازی» بود. منظور از توانمند‏سازی، ارتقای ظرفیت کمیسیون و توانمندسازی دولت، جامعه‏ مدنی و سایر افراد برای توسعه حقوق‏ بشر و حمایت از آن بوده است. بر اساس این هدف، کمیسیون برای کارمندان خود زمینه برنامه‌‏های ارتقای ظرفیت را در داخل و خارج از کشور فراهم می‌‏کرد و همچنین به طور دوامدار از فعالیت‌‏های همه بخش‌‏ها نظارت شده و کارهای آن ارزیابی می‏‌گردید. تهیه برنامه عمل و تهیه گزارش از میزان و مؤثریت تطبیق آن جزء فعالیت‏‌های بود که در چارچوب هدف استراتژیک توانمند سازی، آماده می‌‏شد.

نظارت و ارزیابی، دو پروسه مهم مدیریتی است که باعث شفافیت و مؤثریت اجرای فعالیت‌‏ها می‌‏شود. در این راستا، بخش نظارت، ارزیابی و گزارش دهی ‎ کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، در قالب هدف استراتژیک توانمند‏سازی، سفرهای ارزیابی و برنامه‌‏های نظارتی را از دفاتر ساحوی و ولایتی کمیسیون انجام می‏‌داد. به طور مثال در سال ۱۳۹۶، به تعداد شش دفتر مورد ارزیابی قرار گرفت و فعالیت‏‌های دو ساله دفاتر نیز ارزیابی شده و از چگونگی اجرای برنامه عمل در سال ۱۳۹۶ نیز نظارت صورت گرفته و راهنمایی‏‌های لازم ارائه شده بود.

فعالیت دیگری که در قالب هدف استراتژیک توانمند سازی انجام می‏‌شد، تهیه و نشر گزارش‌‏های سالانه بود. گزارش سالانه کمیسیون، حاوی فعالیت‏‌ها و دستاوردهای کمیسیون طی یک سال مالی بود که به صورت مفصل تهیه و به زبان‏‌های فارسی و پشتو چاپ و توزیع می‏‌گردید. گزارش‌‏ها عمدتا به صورت تفصیلی، فعالیت‏‌های کمیسیون را با رویکرد مبتنی بر نتیجه، تحت پوشش قرار می‌داد‎.

در ضمن کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، کنفرانس‏‌های سالانه و جلسه‌‏های مشورتی را برای بازنگری برنامه عمل، با حضور اعضای رهبری، رؤسای دفاتر ساحوی و ولایتی کمیسیون، برگزار می‏‌کرد. در این جلسه‏‌ها روی برنامه عمل و چگونگی فعالیت‏‌های کمیسیون بحث و تبادل نظر صورت می‌‏گرفت. بخش منابع بشری کمیسیون در پایان هر سال یک ارزیابی از کارمندان خود انجام می‌داد‎ و به این ترتیب دستاوردها، نقاط قوت و ضعف کارمندان کمیسیون مورد سنجش قرار داده می‌شد. استخدام کارمندان کمیسیون از طریق رقابت آزاد و با در نظر داشت برابری جنسیتی صورت می‏‌گرفت. سرانجام کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان به منظور ارتقای ظرفیت کارمندان خود، برنامه‏‌های کوتا مدت آموزشی را در داخل و خارج کشور برگزار می‏‌کرد. به طور مثال در سال ۱۳۹۵ کمیسیون حدود ۱۵ نفر از کارمندان خود را برای مدت شش روز به هندوستان فرستاد تا در دانشگاه جهانی جندل در مورد «انکشاف حقوق‏ بشر، قانون و مدیریت» آموزش ببینند.
هدف چهارم؛ حمایت و نظارت
چهارمین هدف استراتژیک کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، «حمایت و نظارت» بود. منظور از این هدف، دادخواهی در سطوح ملی، منطقه‏‌ای و بین‏ المللی برای تحقق حقوق ‏بشر بود. کمیسیون بر مبنای این هدف گزارش‏‌های تحقیقی را برای بررسی و میزان دسترسی شهروندان به حقوق بشری شان تهیه و نشر می‏‌کرد. علاوه بر این، نظارت‏‌های مداوم و مؤثر از محلات سلب آزادی، نظارت‏‌های ساحوی از وضعیت حقوق بشری به صورت عمومی و اختصاصی صورت می‌‏گرفت. ثبت شکایات و پیگیری قضایای نقض حقوق ‏بشر، مساعدت‏‌های حقوقی از طریق مشوره حقوقی، ارجاع قضایا به نهادهای مربوطه، معرفی افراد آسیب‌‏پذیر به ارگان‌‏ها و نهادهای حمایت کننده و غیره از موارد مهمی بود که در چارچوب این هدف انجام می‌‏شد.

انجام گزارش‏‌های تحقیقی جز فعالیت‏‌های مهم و اساسی کمیسیون به شمار می‏‌رفت که همه ساله چندین عنوان گزارش تحقیقی از سوی این نهاد تهیه و منتشر می‏‌گردید. گزارش‏‌های تحقیقی این کمیسیون به صورت معیاری تهیه شده، در ضمن تحلیل وضعیت، پیشنهادهای مشخص برای دولت افغانستان ارائه می‏‌گردید. کمیسیون بر اساس برنامه استراتژیک و برنامه عمل سالانه، مهم‌ترین مسائل حقوق ‏بشر در کشور را شناسایی کرده و در مورد آن تحقیق می‏‌کرد. گزارش سال ۱۳۹۵ این کمیسیون، طی مصاحبه با ۳۳۲۹ نفر، درباره وضعیت حقوق ‏بشر، به نشر رسید. بر اساس این گزارش حقوق‏ بشر در افغانستان هنوز با مشکلات زیادی مانند؛ نقض حق آزادی‏‌های زنان، خشونت علیه زنان و کودکان، محرومیت از حق آموزش، وجود فساد اداری، فقر و بیکاری، جنگ و ناامنی، مواجه بوده است. کمیسیون حقوق‏ بشر پیشنهاد‏های مشخص را برای دولت ارائه کرد تا به وضعیت حقوق ‏بشر توجه بیشتر صورت گیرد. به همین ترتیب کمیسیون سالانه گزارش‌‏های مختلف در مورد زنان، افراد معلول، دسترسی به عدالت، بررسی سطح آگاهی عامه از حقوق ‏بشر، وضعیت زنان شاغل در نهادهای امنیتی، تهیه گزارش وضعیت شکنجه و ارائه آن به شورای حقوق‏ بشر سازمان ‏ملل، گزارش وضعیت حقوق اقتصادی و اجتماعی، گزارش درباره آموزش حقوق ‏بشر، گزارش از وضعیت تدریس مضمون حقوق‏ بشر در دانشگاه‌‏های خصوصی و … انجام می‌‏داد. در چارچوب هدف استراتژیک حمایت و نظارت، کمیسیون نظارت مؤثر و مداوم بر جریان فعالیت‏‌های مدنی از جمله تظاهرات و اعتصابات داشت. کمیسیون از تظاهرات به عنوان یک حق ‏بشری، گروه‏‌های اجتماعی حمایت می‌کرد. نظارت‏‌های این کمیسیون نشان می‌‏دهد که در برخی تظاهرات‏‌ها، مظاهره کنندگان از سوی نیروهای امنیتی مورد رفتار‏های خشونت آمیز قرار می‏‌گرفتند. کمیسیون همواره از طریق انتشار اعلامیه‌‏های مطبوعاتی، از حکومت و نیروهای امنیتی می‌خواست که امنیت تظاهرات را تأمین و از خشونت و پرخاش‌گری خودداری نمایند. سایر فعالیت‌‏های که در چارچوب این هدف استراتژیک انجام می‌‏شد عبارت‌اند از: نظارت و انجام مصاحبه با شهروندان در مورد دسترسی به حقوق اقتصادی و اجتماعی، نظارت بر وضعیت حقوق اطفال، نظارت بر وضعیت افراد دارای معلولیت، نظارت بر زندان‏‌ها، نظارت از توقیف خانه‏‌ها، نظارت بر وضعیت زنان در نهادهای امنیتی، نظارت بر مراکز اصلاح و تربیت اطفال، نظارت از خانه‏‌های امن، ثبت شکایات و همچنین ثبت شکایات و مساعدت‏‌های حقوقی، نظارت بر اجرای فرمان‏‌های رییس جمهور، نظارت بر مخاصمات مسلحانه و انجام دادخواهی برای قربانیان و…

بودجه کمیسیون مستقل حقوق‏ بشر افغانستان از سوی جامعه بین‌‏المللی به شکل داوطلبانه تأمین می‏‌گردید. بر اساس گزارش سالانه سال مالی کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، این کمیسیون در سال ۱۳۹۶ مبلغ ۶٫۸ میلیون دالر را دریافت نمود که از آن جمله حدود ۵٫۸ ملیون دالر که ۷۴ درصد کل بودجه را تشکیل می‏‌داد، به مصرف رسیده بود. مهم‌ترین کشورهای کمک کننده به کمیسیون مستقل حقوق ‏بشر افغانستان، کشورهای دانمارک (۳٫۷ میلیون دلار)، کانادا (۲٫۱ میلیون دلار)، ناروی (۰٫۴۹ میلیون دلار) و سویس (۰٫۴۹ میلیون دلار)، بودند.

در مورد نویسنده

عارف وفایی

نظر بدهید

برای ایجاد نظر اینجا کلیک کنید