اسلایدر خبری گزارشها

۴۵۰ خانواده از نوارمرزی ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غور آواره شده‌اند

شبِ هفده‌هم جوزای سال روان، در ولسوالی لعل و سرجنگل حادثه‌ی رُخ داد که در طول بیست‌سال حاکمیت نظام دموکراسی و مردم سالار در این ولسوالی بی‌پیشینه و غیر قابل باور بود. طالبان از طریق قریه‌های «بیگ‌علی‌علیا و سفلی» و «تِیلک» گذشته و ساعت‌ ۱۲:۳۰ شب، بالای پوسته‌ی «خم‌شور» حمله نمودند. در این حادثه نُه تن کشته و یک تن دیگر زخم برداشتند.
بنا به گفته‌ی محمد‌علی فایق سرپرست این ولسوالی:«طالبان در ساحه‌ی بالایی بازار خم‌شور ولسوالی لعل و سرجنگل ولایت غور موقعیت گرفته و حملات خود را از چوکی‌دار/شب‌باش بازار شروع نموده و ابتدا دو تن چوکی‌دار، به تعقیب آن دو تن دهقان و بعد بالای پوسته‌ی امنیتی حمله می‌کنند».
به گفته‌ی سرپرست این ولسوالی از جمع افراد کشته شده سه‌تن آن پولیس و شش تن آن افراد ملکی و مردم ساحه است.
وی افزود:«طالبان مردم را غافل‌گیر نموده و با استفاده از تاریکی شب و دوربین‌شب‌بین در سلاح‌های خود فاجعه خلق نمود، حتی به زنان که در درون خانه‌بود رحم نکردند. از جمع شهدای این فاجعه زنی‌ست که از ترس می‌خواسته از طریق پنجره اتاق، بیرون را ببیند اما طالبان او را در درون خانه‌اش مورد هدف قرار می‌دهند».
طالبان بعد از خلق فاجعه و تخریب کامل پوسته امنیتی فرار می‌کنند و از این حادثه به بعد قریه‌های که در مرز مشترک بین ولسوالی لعل و سرجنگل و پُشته نور از توابع ولسوالی دولت‌یار ولایت غور قرار دارد، با ترس و بیم ایجاد شده دست به کُوچ و خالی نمودنِ قریه‌ها می‌زنند، بنا به گفته‌ی باشندگان محل حدود پانزده قریه در معرض تهدید تخلیه که حدود ۴۵۰ خانوار را در بر می‌گیرند.
بعد از تخلیه کامل قریه‌ها، مردان قریه با ایجاد خیزش مردمی در نوار مرز، شبان‌گاه گزمه امنیتی انجام می‌دادند. به تاریخ ۲۳ جوزا، اهالی قریه «جوی‌سرخ» که مربوط به ولسوالی دولت‌یار می‌شوند، از نیروهای خیزش مردمی لعل و سرجنگل می‌خواهند تا به آن‌ها کمک نموده و از معرض تهدید طالبان نجات بدهند. خیزش مردمی با استفاده از پاس شب برای تأمین امنیت اهالی قریه «جوی‌سرخ» اقدام می‌کنند و درگیری که بین نیروهای خیزش مردمی و طالبان رُخ می‌دهد، دوازده تن از طالبان کشته و زخمی شده و دوتن دیگر از نیروهای خیزش مردمی نیز جان باختند.
به گفته‌ی فایق سرپرست این ولسوالی: «در این درگیری به دشمن تلفات سنگین وارد شده که از آن جمله حمزه یکی از فرماندهان طالبان شدید زخمی و قرار گزارشات موثق ده تن دیگر کشته شدند».
وی هم‌چنان اضافه کرد:«طالبان با استفاده از شب، قریه‌های خالی از سکنه را مین‌گزاری نموده است، بعد از این عملیات نیروهای خیزش مردمی برای کنترول ساحات و قریه‌ها فردای آن شب به قریه‌ها رفته که از آن جمله «غلام‌ حسن» از جمع نیروی خیزش مردمی در مسجد/منبر قریه «کته‌چشمه» با مین برخورد می‌کند و شدید زخم برداشته و فعلا در کابل تحت تداوی قرار دارد».
قتل بی‌رحمانه‌ی خلیفه نادر
«پدرم را مظلومانه به شهادت رساند. آنقدر مظلومانه که در تاریخ نظیر اش کمتر تکرار شده باشد. کمرم را شکست و پشت ام خالی شد.» این سیاهه، توسط «فیروز تحصیلدار» دانش‌آموخته‌ی خبرنگاری در رُخ‌نامه‌ی فسبوک‌اش است. «خلیفه‌نادر» پدر فیروز که موتر مسافری داشت، موترش به تاریخ ۲۷ جوزای سال روان، به گفته‌ی فیروز پسرش، از سوی دو شخص در بامیان تا ولسوالی دولت‌یار به کرایه گرفته می‌شود، اما فردایش در منطقه‌ی «سنگ قشقه» از توابع ولسوالی دولت‌یار توسط همین دو فرد سر بریده می‌شود، قاتلین توسط دهاقین ساحه دست گیر و به دولت سپرده می‌شود.
فیروز می‌گوید:«پدرم با هیچ کسی دشمنی نداشت، سال‌ها در میان مردم با ایماق هزاره دوستی داشت و با مردم روابط حسنه و نیک داشت. دشمن زبون و خون‌خوار او را از ما گرفت و کمرم شکست».
در همین رابطه محمد‌علی فایق سرپرست ولسوالی می‌گوید:«قاتلین دست‌گیر شده و تحقیقات آن جریان دارد، اما آن‌ها در پی این رویداد پلان کلان و سازمان‌یافته را دنبال می‌کرد، به احتمال زیاد می‌خواسته خلیفه نادر را در ساحه‌ی قوم تایمنی سربریده تا یک سوی تفاهم بین مردم لعل و سرجنگل و قوم تایمنی ایجاد شود و دشمن ماهی خود را صید کند».
با تمام این کَش و قوس‌ها و اتفاقات ناخوشایند و خونین که در این ولسوالی رخ داد، مردم ولسوالی لعل و سرجنگل از نقاط مختلف جمع شده و دست به ایجاد یک شورای نظامی می‌زنند تا بتوانند در مقابل تهدیدات و عملیات‌های شب‌هنگام طالبان مقابله نمایند. شورای نظامی متشکل از مجاهدین، سیاسیون، بزرگان و جوانان نظامی است که طی میکانیزم برای مقابله با دشمن فعال شده است. محمد‌علی قایق سرپرست ولسوالی می‌گوید:«ما با استفاده از این شورا و خیزش مردمی توانستیم تسلیحات قابل ملاحظه در مقابل تهیه و آماده دفاع از تمامی نقاط این ولسوالی را داریم». هم‌چنان قرار گزارشات مردم ملکی ساحه پشت نور هم دست به کوچ زده و تنها ساحه برای طالبان خالی است، تعداد از طالبان طی جلسات متعدد در این ساحه اما آینده نا معلوم و مردم آماده برای دفاع است.
پس از شکل‌گیری مقاومت مردمی نیز طالبان در نوارمزی لعل و سرجنگل بالای نیروهای خیزش مردمی در روستاهای بیگ علی و کته چشمه ولسوالی لعل و سرجنگل این ولایت حمله کردند که به گفته‌ی سرپرست این ولسوالی دو نیروی خیزش مردمی جان باخته و یک تن دیگر شان زخم برداشته است.
آقای فایق تاکید کرد که خیزش‌های مردمی به گروه طالبان نیز تلفات وارد کرده است، اما رقم دقیق آن تا هنوز مشخص نشده است.


تعهد همکاری نهادهای امنیتی به خیزش‌های مردم؛
لعل در فراموشی
وزارت‌های دفاع و داخله کشور اعلام کرده‌اند که از خیزش‌های مردمی در برابر طالبان حمایت‌می‌کنند. بسم الله محمدی که به تازگی سرپرست وزارت جنگ معرفی شده گفته بود که وزارت دفاع آماده است که تمام تسهیلات و امکانات را در اختیار مردمی که در کنار نیروهای امنیتی و دفاعی می‌ایستند، قرار دهد.

سرپرست وزارت دفاع تاکید کرده بود:«از مردم وطندوست خود می‌خواهم در هر جغرافیا و محل که هستند در کنار نیروهای دفاعی و امنیتی خود قرار گیرند و ما آماده هستیم که تمام تسهیلات و امکانات را در اختیارشان قرار دهیم».
تا کنون اما هیچ‌گونه اماکانات، تسهیلات و تسلیحات نظامی از آدرس نهادهای امنیتی کشور به خیزش‌های مردمی لعل و سرجنگل داده نشده است. در حالی‌که مردم به صورت بی‌پیشنه در کنار نیروهای امنیتی شان ایستاد شده‌اند و از حکومت و قلمرو شان دفاع می‌کنند. آنان از حکومت مرکزی و نهادهای امنیتی کشور می‌خواهند که خیزش‌های مردمی ولسوالی لعل و سرجنگل را تجهیز و تمویل کنند تا بتوانند در برابر طالبان مقاومت کنند، از نظام و حکومت دفاع نمایند.

در مورد نویسنده

غلام حسین رامش

نظر بدهید

برای ایجاد نظر اینجا کلیک کنید