ادبیات اسلایدر اندیشه فرهنگ و هنر

اثر تحقیقی ویگاه مقربی در مورد سینمای افغانستان به زبان ترکی به چاپ رسید

ویگا مقربی، سینماگر و عکاس افغانستانی، به تازگی کتاب تحقیقی‌ای را پیرامون سینمای افغانستان زیر نام «سینمای افغانستان و افغانستان در سینمای جهان» به زبان ترکی در ترکیه بیرون داده است. این کتاب قرار است که به فارسی و انگلیسی نیز برگردان شود.

خانم مقربی، می‌گوید که نبود کتابی در باره‌ی سینمای افغانستان به زبان ترکی در دانشگاه‌ها و کتاب‌فروشی‌های ترکیه، سبب شده که کتابش را به زبان ترکی بنویسد، تا دانش‌جویان و پژوهش‌گران این حوزه بتوانند از آن استفاده کنند.

مقربی به جاده‌ی ابریشم، می‌گوید که پس از ۲۰۰۱، سینمای افغانستان دست‌آوردهای زیادی داشته و در این دوره، زنانی زیادی مانند الکا، رویا سادات، شهربانو سادات، صحرا مانی و صحرا کریمی، در سینمای افغانستان درخشیده اند.

خانم مقربی، در کتابش تلاش کرده که چهره‌های برجسته‌ی زنان افغانستانی در سینما را معرفی کرده و تصور جهان از وضعیت افغانستان را واقعی‌تر بنمایاند؛ زیرا فیلم‌هایی که در سینمای هند، ایران و غرب پیرامون افغانستان تولید شده‌، در درون افغانستان ضبط نشده و کم‌تر شکل واقعی افغانستان که در آن زنان سهم ارزنده داشته اند، به نمایش گذاشته شده است.

خانم مقربی، تهیه‌کننده‌ی سه فیلم از جمله «آیینه» است که در چند جشن‌واره‌ی داخلی و بین‌المللی، جایزه‌ی بهترین فیلم را دریافت کرده است.

او، دوره‌ی کارشناسی‌اش را در دیپارتمنت تیاتر و کارگردانی، در یکی از دانشگاه‌های خصوصی افغانستان به پایان رسانده و کارشناسی ارشدش را نیز در این رشته از دانشگاه «مرمره»‌ در ترکیه به دست آورده است. او، اکنون دانش‌جوی سطح دکتورای رشته‌ی سینما در دانشگاه استانبول است.

گفتنی است که ویگا مقربی، آموزش‌گاهی را در استانبول ترکیه ایجاد کرده که برای هنرجویانی از کشورهای گوناگون، در دوره‌های شش‌ماهه زمینه‌ی آموزش بخش‌های مختلف هنر سینما را فراهم می‌کند.

از خانم مقربی، مقاله‌‌های زیادی پیرامون سینمای افغانستان در وبسایت‌ها و روزنامه‌های معتبر ترکیه منتشر شده. او، می‌گوید که تصمیم دارد در آینده‌ی نزدیک‌، کتابی پیرامون تأثیر زنان در سینمای افغانستان، بنویسد.

او با نگرانی از دورنمای ناروشن سینماگران زن در افغانستان، می‌گوید: «من که بیرون از کشور هستم، نگرانی آینده‌ام را دارم که آیا تضمینی وجود دارد که با وجود آن همه تحصیل، پس از این دکتورایم تمام شود، در افغانستان برایم کار یافت می‌شود و می‌توانم کار کنم یا نه؟»

طالبان پس از بازگشت به قدرت در تابستان ۱۴۰۰، زنان را از ساختارهای سیاسی و مهم اجتماعی، دور رانده و فعالیت زنان در سینما را نیز منع قرار داده است. این گروه، حتا نشر فیلم‌هایی با نقش‌آفرینی زنان را در رسانه‌های دیداری منع کرده است.

در مورد نویسنده

عادله آذین نظری

نظر بدهید

برای ایجاد نظر اینجا کلیک کنید