اسلایدر حقوق بشر زنان

یوناما: در ۱۹ ماه اخیر ۱۶۰۰ مورد نقض حقوق بشر توسط طالبان صورت گرفته است

جاده‌ی ابریشم: دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، در گزارشی در مورد وضعیت حقوق‌بشری در افغانستان، گفته است که در ۱۹ ماه اخیر، هزار و ۶۰۰ مورد نقض حقوق بشر توسط طالبان ثبت شده است.

یوناما روز گذشته -چهارشنبه، ۲۹ سنبله-، این گزارش را در برگه‌ی فیسبوکش نشر کرده و گفته این گزارش دربرگیرنده‌ی رویدادهای نقض حقوق‌بشری توسط طالبان است که از ۱ جنوری ۲۰۲۲ تا ۳۱ جولای ۲۰۲۳ ثبت شده است.

بر اساس گزارش یوناما، این رویدادهای نقض حقوق‌بشری که شامل اعمال شکنجه و سایر رفتارها یا مجازات‌های ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز می‌شود، در ۲۹ ولایت افغانستان رخ داده است.

در گزارش یوناما آمده که این موارد نقض حقوق‌بشری، بیش‌تر در جریان دست‌گیری و در توقیف‌خانه‌های وزارت امور داخله و استخبارات گروه طالبان صورت گرفته است.

یوناما در این گزارش تصریح کرده که گروه طالبان به منظور گرفتن اعتراف‌ از زندانیان، از روش‌های شکنجه؛ مانند دادن شوک برقی، بندش تنفس، آوردن فشار و تهدیدها، خوراندن آب اجباری، بستن چشم‌ها و لت‌وکب، استفاده کرده است.

یوناما در این گزارش گفته که گروه طالبان، دستورالعمل‌های رهبر شان در این مورد که در جنوری ۲۰۲۲ منتشر شده را در سطح عملیاتی رعایت نکرده است.

در این گزارش به نقل از ولکر ترک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، آمده که گزارش‌های شخصی ضرب‌وشتم، شوک برقی، شکنجه توسط آب و بسیاری دیگر از رفتارهای ظالمانه و تحقیرآمیز، هم‌راه با تهدیدهایی که علیه خانواده‌های آن‌ها از سوی گروه طالبان انجام می‌شود، دل‌خراش است و شکنجه در هر شرایط ممنوع است.

یوناما در این گزارش تأکید کرده که گروه طالبان، باید برای ایجاد یک چارچوب کمک حقوقی قوی‌تر گام بردارد و به موانعی که در روند عدالت جنایی ناشی از حجم زیاد دست‌گیری‌های خودسرانه و بدون نظارت مؤثر قضایی صورت می‌گیرد، رسیدگی کند.

در گزارش به نقل از روزا اوتونبایوا، نماینده‌ی ویژه‌ی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، آمده است: «نیاز مبرمی برای درنظرگرفتن تعامل بیش‌تر با گروه طالبان برای پایان‌دادن به این اقدامات وجود دارد و من امیدوار استم که این گزارش و توصیه‌های آن منحیث یک اولویت در نظر گرفته شود و ما به مردم افغانستان و تلاش‌های خود برای حفظ تعامل سازنده، با بی‌طرفی و حسن نیت متعهد استیم.»

در گزارش یوناما آمده است که افغانستان به عنوان یک کشور عضو سازمان ملل متحد، در مورد رعایت و پابندی به اسناد بین‌المللی متعدد در مورد حقوق بشر و آزادی‌های اساسی، مکلف است و یوناما از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد، مؤظف است تا اجرای این تعهدات را ترویج و از آن حمایت کند.

این گزارش در حالی نشر می‌شود که وضعیت حقوق‌بشری در افغانستان، به شدت وخیم است و تا هنوز گروه طالبان به هیچ یک از توصیه‌های سازمان ملل متحد و سایر سازمان‌های بین‌المللی در مورد حقوق بشر عمل نکرده است.

با گذشت هر روز، به شمار رویدادهای نقض‌ حقوق‌بشری در افغانستان زیر حاکمیت طالبان افزوده می‌شود و در این میان، زنان بیش‌تر از سایر اقشار در معرض نقض شدید حقوق‌بشری از سوی گروه طالبان قرار دارند.

با وجود اعلام عفو عمومی از سوی رهبر گروه طالبان، کشتارهای هدف‌مند کارمندان حکومت پیشین و گرفتاری‌های خودسرانه‌ی افراد و اشخاص از سوی نیروهای طالبان هنوز جریان دارد.