جادهی ابریشم: طالبان، زنان را از کارکردن در دفترهای سازمان ملل متحد در افغانستان منع کردند.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، روز گذشته –چهارشنبه، ۱۶ حمل- در خبرنامهای، گفته است که «مقامات حاکم (طالبان)، به سازمان ملل متحد اطلاع داده اند که هیچ زن افغان اجازهی کار برای سازمان ملل متحد در افغانستان را ندارد و این امر، به شکل فوری قابل اجرا است.»
در خبرنامهی یوناما آمده است: «سازمان ملل متحد در افغانستان، تصمیم مقامات حاکم مبنی بر منع زنان افغان از کار برای سازمان ملل متحد در افغانستان را به شدیدترین الفاظ محکوم میکند.»
یوناما گفته است: چندین کارمند زن افغان سازمان ملل متحد از قبل شاهد محدودیتها در جریان رفتوآمد شان بوده اند. این محدودیتها شامل آزار و اذیت، ترساندن و بازداشت بوده اند.
پس از منع کار زنان در دفترهای سازمان ملل، این سازمان، از همه کارمندان زن و مرد خود خواسته که تا اطلاع بعدی به کارهای شان حاضر نشوند.
یوناما، گفته است که این دستور، فرمان قبلی طالبان را که در ۲۴ دسمبر ۲۰۲۲ در مورد ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیردولتی ملی و بینالمللی صادر کرده بود را تمدید میکند. دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان، میگوید: «این ممنوعیت بر اساس قوانین بینالمللی، غیرقانونی است و برای سازمان ملل متحد غیر قابل قبول میباشد.»
یوناما افزوده است که این ممنوعیت، بیانگر نقض بیسابقهی حقوق زنان، نقض آشکار اصول بشردوستانه و نقض قوانین بینالمللی در مورد امتیازها و مصونیتهای سازمان ملل است که شامل مواردی است که کارمندان سازمان ملل متحد نیز از آنها مستفید میشوند.
یوناما، گفته است که روزا اوتونبایوا، نمایندهی خاص دبیرکل ملل متحد برای افغانستان، با مقامهای بلندپایه طالبان در حال گفتوگو است تا اعتراض سازمان ملل متحد در مورد تصمیم جدید این گروه، را ابراز کند.
سازمان ملل متحد، همچنین با کشورهای عضو، جامع دونران و شریکان بشردوستانه نیز در گفتوگو است.
در خبرنامهی یوناما، به نقل از خانم اوتونبایوا آمده است: «در تاریخ سازمان ملل متحد، هیچ رژیم دیگری تا اکنون تلاش نکرده تا زنان را فقط به دلیل زنبودن شان از کارکردن در این سازمان منع کنند. این تصمیم، بیانگر تعرض علیه زنان، اصول اساسی سازمان ملل متحد و قوانین بینالمللی است.»
یوناما افزوده است: «کارمندان زن افغان در جمع کارمندان رسمی سازمان ملل متحد هستند که امتیازات و مصونیتهای آنها در قوانین بینالمللی ذکر گردیده اند. باید به آنها اجازه داده شود که آزادانه در سراسر افغانستان گشت و گذار نموده و بدون هیچ مانعی مستقلا وظایف خود را انجام دهند.»
به گفتهی یوناما، کارمندان زن این سازمان، نمیتوانند از هیچ مرجعی خارج از سازمان در مورد انجام وظایف خود دستور دریافت کنند. دستورات سازمان، شامل ترویج و تشویق احترام به حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همه، بدون تمایز از نظر جنسیت، نژاد، زبان یا مذهب است.
یوناما گفته است، تلاشهای طالبان برای ممنوعکردن زنان از کار با سازمان ملل متحد، در تضاد با اصول اساسی سازمان به ویژه منشور ملل متحد است که افغانستان آن را در سال ۱۹۴۶، آزادانه پذیرفته است. اقدامهای طالبان همچنین، مخالف اعلامیهی جهانی حقوق بشر و میثاق بینالمللی مدنی و حقوق سیاسی و میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که افغانستان در جنوری ۱۹۸۳، تعهدات به هر دوی آن را آزادانه پذیرفته است. این تصمیم طالبان، همچنین در تضاد با قطعنامه ۲۶۲۶ شورای امنیت که هرگونه اقدامهای تبعیضآمیز علیه زنان را منع میکند، است. این قطعنامه افغانستان را به عنوان یک دولت به آن متعهد میکند.
نظر بدهید