اسلایدر اقلیت‌های قومی حقوق بشر

پارلمان بریتانیا: از ۲۰۰۱ به این سو هزار و ۵۰۰ هزاره در پاکستان کشته شده است

 

جاده‌ی ابریشم: لرد دیوید آلتون، عضو مجلس اعیان بریتانیا، با نشر پیامی در تویتر خود، از نشست «گروه پارلمانی همه احزاب برای هزاره‌ها» که اعضای آن شامل مجلس اعیان و مجلس عوام بریتانیا می‌شود، خبر داده است. این نشست در ۲۵ دسمبر ۲۰۲۲، با حضور کارشناسان و پژوهش‌گران، برای بررسی وضعیت هزاره‌ها در پاکستان و افغانستان برگزار شده بود.

آقای آلتون، گفته که شرکت‌کنندگان در این نشست، گزارش جنایت‌هایی که در برابر هزاره‌ها در پاکستان و افغانستان انجام شده را بررسی کرده اند.

هزاره‌ها در افغانستان در چند سده‌ی اخیر، به شکل گسترده‌ای مورد نسل‌کشی، شکنجه و آزارواذیت‌قرار گرفته اند. با آغاز قرن بیست‌ویکم، هزاره‌ها در افغانستان، وارد نظام مردم‌سالار شدند. در نظام جمهوری، هرچند هزاره‌ها تا‌اندازه‌ای از حقوق برابر سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و آزادی‌های مدنی برخوردار شدند؛ اما پس از ۲۰۱۴، مورد حمله‌های تروریستی و انفجارهای مرگ‌بار انتحاری که مسئولیت بیش‌تر آن‌ها را دولت اسلامی-شاخه خراسان (داعش) به دوش گرفته است، قرار گرفت.

پس از بازگشت طالبان به قدرت، با این که امنیت نسبی‌در افغانستان تأمین شد، اما هزاره‌ها هم‌چنان هدف حمله‌های دهشت‌افگنانه‌ی گروه‌های تروریستی قرار گرفته اند. این حمله‌ها، باعث شد که در ماه‌های اخیر، فعالان حقوق بشر در کشور و در سراسر جهان، با راه‌اندازی کارزار «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید»، خواهان توجه سازمان‌های حقوق‌بشری و جامعه‌ی جهانی به وضعیت هزاره‌ها در افغانستان شدند.

گروه پارلمانی همه احزاب برای هزاره‌ها، در بررسی وضعیت هزاره‌ها به ویژه در پاکستان، گفته است که هزاره‌ها با آزار و شکنجه در این کشور روبه‌رو اند.

هرچند شمار دقیق جمعیت هزاره‌ها در پاکستان مشخص نیست، اما بر اساس گزارشی که در نشست گروه پارلمانی همه احزاب برای هزاره‌ها ارائه شده است، نزدیک به ۵۰۰ هزار هزاره در پاکستان به ویژه در شهر کویته، مرکز ایالت بلوچستان، زندگی می‌کنند. در این گزارش، گفته شده که هزاره‌ها نزدیک به ۰.۲ درصد جمعیت ۲۳۰میلیون‌نفری پاکستان را تشکیل می‌دهند. بیش‌تر این افراد، میان سال‌های ۱۸۴۴ تا ۱۹۰۱ یعنی هم‌زمان با قتل‌عام دولت عبدالرحمان، از افغانستان به پاکستان مهاجرت کرده اند.

هزاره‌ها در پاکستان نیز، از کشتار و آزار و اذیت، مصون نمانده اند. بر اساس گزارش پارلمان بریتانیا، از ۲۰۱۴ تا اکنون، نزدیک به ۵۰۰ تن از شهروندان هزاره در پاکستان، در حمله‌های مختلف کشته شده اند. بیش‌تر این حمله‌ها، از سوی داعش، لشکر جنگوی و دیگر گروه‌های تروریستی انجام شده است.

در گزارش آمده که از ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۴ نیز، دست‌کم هزار تن از شهروندان هزاره به دلیل باورهای مذهبی شان، در پاکستان کشته شده‌ اند. گزارش می‌افزاید که هزاره‌ها در پاکستان، با تبعیض گسترده‌ای روبه‌رو بوده اند؛ چیزی که باعث شده، اعضای این قوم نتوانند به حقوق شهروندی خود دست‌رسی داشته باشند.

گفتنی است که گزارش نشست گروه پارلمانی احزاب برای هزاره‌ها در افغانستان، هنوز همگانی نشده است.