اسلایدر حقوق بشر زنان

یوناما و عفو بین‌الملل خواستار توقف خشونت‌ها در برابر زنان شدند

 

جاده‌ی ابریشم: دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، گفته است که طالبان برای پایان‌دادن به خشونت علیه زنان و بدترشدن حقوق آن‌ها به عنوان بخشی از تلاش‌های حیاتی برای برقراری صلح معنادار و پایدار، باید گام‌های فوری بردارند.

یوناما در بیانیه‌ای امروز (جمعه، ۴ عقرب)، گفته است که از تابستان ۲۰۲۱ به این سو، دست‌رسی زنان به بسیاری از بنیادی‌ترین حقوق شان در افغانستان، محدود یا لغو شده است.

در بیانیه آمده که درخواست‌های زنان افغانستانی، به خدمات هم‌آهنگ، جامع و باکیفیت از هر زمانی بیش‌تر شده؛ اما به این خواست‌ها رسیدگی نشده و وضعیت آن‌ها در حال بدترشدن است و به دلیل جنسیت شان، متحمل خشونت استند.

به گفته‌ی یوناما، این وضعیت با یک بحران انسانی و اقتصادی وخیم و محدودیت‌های حقوق اساسی زنان از جمله آزادی رفت‌وآمد، کار، تحصیل و مشارکت در زندگی عمومی، تشدید می‌شود. این عامل‌ها، برخی از هنجارهای اجتماعی سنتی که استفاده از خشونت را به عنوان نوعی انضباط و کنترل می‌پذیرد، تقویت کرده و محیطی را ایجاد کرده‌اند که در آن، خشونت علیه زنان و دختران عادی می‌شود.

به گفته‌ی یوناما، در غیاب قوانین و سیاست‌هایی که از برابری جنسیتی و حقوق زنان حمایت و آن را ترویج می‌کنند، صدور احکام و فرمان‌هایی که به حذف ساختارمند زنان از زندگی عمومی و سیاسی کمک می‌کند، نُرم‌های اجتماعی زیربنایی که نابرابری را تداوم می‌بخشد، جسورتر کرده است.

روزا اوتنبایوا، نماینده‌ی ویژه‌ی دبیرکل سازمان ملل و رییس یوناما، گفته است: «حقوق اساسی زنان افغان، باید محافظت شود و برای ایجاد محیط مناسب عاری از هر گونه خشونت، باید گام‌های مشخصی برداشته شود.» او، می‌گوید که حمایت از حقوق زنان، عامل اساسی برای ثبات، رفاه و هر گونه صلح پایدار در افغانستان است.

یوناما به نقل از آلیسون داویدیان، نماینده‌ی اداره‌ی زنان سازمان ملل متحد در افغانستان، گفته است: «هر روز شاهد عادی‌شدن خشونت علیه زنان و دختران، در خانه‌های شان، مکان‌هایی که اجازه‌ی کار دارند، آنلاین و در مکان‌های عمومی استیم.»

آلیسون داویدیان، افزوده است: «ایجاد محیطی که زنان و دختران در آن عاری از خشونت باشند، بدون تدابیر مداخلات خاص برای توانمندسازی آن‌ها، از جمله ابتکارهایی برای حمایت از صدای آن‌ها، حمایت و مشارکت در تصمیم‌گیری‌های مؤثر بر زندگی آن‌ها، غیرممکن است. ما باید تلاش‌های خود را برای سرمایه‌گذاری در حمایت و توانمندسازی زنان و دختران در افغانستان، تجدید کنیم.»

بر اساس اظهارات یوناما، سازمان ملل متحد در افغانستان، برای رسیدگی به خشونت مبتنی بر جنسیت، از جمله پاسخ‌گویی به نیازهای متفاوت زنان و دختران آسیب‌پذیر، تقویت اولویت‌ها و نفوذ زنان و حمایت مستقیم از آن‌ها، تلاش می‌کند، از ارائه‌دهندگان خدمات و سازمان‌های جامعه‌ی مدنی که برای ازمیان‌بردن خشونت کار می‌کند، حمایت کرده و با دست‌اندرکاران آن، دادخواهی می‌کند.

در همین حال، سازمان عفو بین‌الملل نیز، به مناسبت روز جهانی مبارزه با خشونت در برابر زنان، در بیانیه‌ای گفته است که طالبان دور جدیدی از نقض حقوق بشر را آغاز کرده و در بیش از یک سال گذشته نیز، به ‌طور مداوم و با مصونیت کامل، حقوق زنان را نقض کرده ‌اند.

عفو بین‌الملل گفته است که مقام‌های طالبان، وعده‌ی شان مبنی بر حمایت از حقوق مردم افغانستان به‌ویژه حقوق زنان را زیر پا گذاشته و چرخه‌ی خشونت را از سر گرفته ‌اند و به ‌طور سیستماتیک، نهادهای کلیدی برای حمایت از حقوق بشر را منحل کرده و آزادی بیان، دادگاه عادلانه و سایر حقوق را تحت فشار قرار داده ‌اند.

در بیانیه‌ی این سازمان، آمده است: «حقوق اساسی زنان و دختران سلب شده است. هزاران افغان به‌ طور خودسرانه بازداشت، شکنجه، ناپدید و حتا کشته شده ‌اند. روزنامه‌نگاران، فعالان، مدافعان حقوق بشر، هنرمندان، دانش‌گاهیان، اقلیت‌های مذهبی و قومی هم‌چنین در معرض خطر ویژه قرار دارند.»

عفو بین‌الملل از طالبان خواسته است که به «نقض فاحش» حقوق بشر در افغانستان، از جمله قتل‌های تلافی‌جویانه و حمله به اقلیت‌های قومی و مذهبی، زنان و دختران، دگرباشان جنسی، مدافعان حقوق بشر، اعضای جامعه‌ی مدنی، قاضیان، وکلا، مقام‌های پیشین دولتی و روزنامه‌نگاران، فوراً پایان دهند و حقوق زنان و دختران، از جمله دست‌رسی به آموزش، مراقبت‌های بهداشتی و کار زنان را به آن‌ها بازگردانند.

عفو بین‌الملل، افزوده که روی ایجاد سازوکار تحقیق و پاسخ‌گویی مؤثر و شفاف که عدالت را برای همه از طریق دادگاه‌های منصفانه و بدون توسل به مجازات اعدام، به ارمغان بیاورد، تأکید شده است.

این اظهارات یوناما و سازمان عفو بین‌الملل در حالی صورت می‌گیرد، که جهان در حال بزرگ‌داشت از ۲۵ نومبر، روز جهانی مبارزه با خشونت در برابر زنان، است و همین گونه، کارزار ۱۶‌روزه‌ی محو خشونت در برابر زنان، آغاز شده است.