اسلایدر اقلیت‌های قومی حقوق بشر

واکنش چهره‌های سیاسی به نسل‌کشی هزاره‌ها و کارزار «توقف نسل‌کشی هزاره‌ها»

 

علی ضحاک
روز جمعه، ۸ میزان، مرکز آموزشی کاج در دشت‌برچی در غرب کابل، هدف حمله‌ی انتحاری قرار گرفت. مهاجم انتحاری، در نخست نگه‌بان این مرکز را با ضرب گلوله کشته و بعد، وارد صنفی می‌شود که کانکور آزمایشی در آن جریان دارد. مهاجم در آغاز، دانش‌آموزان را تیرباران کرده و بعد مواد انفجاری هم‌راهش را منفجر می‌کند. در نتیجه‌ی این حمله، ۵۸ نفر کشته و بیش‌تر از ۱۱۰ نفر دیگری زخمی شدند که بیش‌تر شان دختران بودند.

حمله‌ی انتحاری بر مرکز آموزشی کاج، واکنش‌های گسترده‌ا‌ی را در سطح ملی و بین‌المللی به هم‌راه داشت. این رویداد، از سوی دولت‌ها، نهادهای بین‌المللی مدافع حقوق بشر و شهروندان افغانستان در داخل و خارج کشور، محکوم شد.

در پیوند به این رویداد، کارزار تویتری «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید» در شبکه‌های مجازی راه‌اندازی شد. هشتگ «#StopHazaraGenocide» که پس از رویداد در تویتر آغاز شده، تا اکنون، از مرز هشت میلیون گذشته است. این کارزار هم‌چنان ادامه دارد.

شهروندان افغانستان در بیش از ۵۰ کشور و صد شهر جهان، برای نکوهش حمله بر مرکز آموزشی کاج، گردهم‌آیی‌های اعتراضی برپا کرده و خواهان توقف نسل‌کشی هزاره‌ها در افغانستان شدند.

در اعتراض‌ها در برابر نسل‌کشی هزاره‌ها، چهره‌های سرشناس سیاسی، مدافعان حقوق بشر، هنرمندان و نویسندگان از کشورهای مختلف جهان در کنار شهروندان افغانستان ایستادند. ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه شواری حقوق بشر سازمان ملل متحد، از نخستین افراد مدافع حقوق بشر بود که در نکوهش حمله‌ی انتحاری بر مرکز آموزشی کاج، آن را نسل‌کشی هزاره‌ها عنوان کرد.

ملاله یوسف‌زی، شهروند پاکستان و برنده‌ی جایزه‌ی صلح نوبل، ضمن حمایت از کارزار توقف نسل‌کشی هزاره‌ها، گفته که طالبان از محافظت اقلیت‌ها در برابر حمله‌های خشونت‌آمیز خودداری می‌کند. او، در تویتی از سکوت رهبران جهان در مورد بسته‌ماندن مکاتب دخترانه در افغانستان نیز، انتقاد کرد.

در همین حال، کرن دیکر، کاردار سفارت امریکا برای افغانستان، در واکنش به رویداد کاج، گفته که حمله بر دختران دانش‌آموز در کابل، خواب را از چشمان او گرفته است. او، گفت که گروه طالبان، باید به حقوق بشر و آزادی‌های مردم در افغانستان احترام بگذارد.

کلر دالی، نماینده‌ی پارلمان اتحادیه‌ی اورپا نیز، در واکنش به نسل‌کشی هزاره‌ها در افغانستان، گفته که جهان از کشتار هدف‌مند هزاره‌ها در افغانستان چشم پوشی می‌کند. او، تأکید کرد که حکومت‌ها بر اساس تعهدات بین‌المللی شان، باید جلو نسل‌کشی هزاره‌ها در افغانستان را بگیرند.

همین گونه، ریچارد اوجدا، سناتور پیشین امریکا، ضمن پیوستن به کارزار توقف نسل‌کشی هزاره‌ها، در حساب تویترش، نوشته که هزاره‌ها لیاقت سرزمین خود شان را دارند. آن‌ها سزاوار زندگی‌ای استند که در آن به دلیل قومیت شان، کشته نشودند. او، افزوده که زنان هزاره، مورد حمله قرار می‌گیرند، به این دلیل که زن استند و هزاره. ریچارد اوجدا از سفرش به بامیان یاد کرده و گفت که هزاره‌ها در معرض نسل‌کشی قرار دارند و جهان، از آن‌ها رو گردانده است.

گریگور استانتون، پژوهش‌گر و بنیان‌گذار دیدبان نسل‌کشی، به کشتار هزاره‌ها در افغانستان و کارزار توقف نسل‌کشی هزاره‌ها واکنش نشان داده و گفته که سابقه‌ی نسل‌کشی هزاره‌ها به قرن‌ها قبل برمی‌گردد.

نوشی دادگستر، رییس حزب چپ سویدن، با پیوستن به کارزار توقف نسل کشی هزاره‌ها، در تویترش، نوشته است که حمله‌ی اخیر، نمونه‌ی دیگری از وحشی‌گری طالبان بر مردم هزاره است.

از سویی هم، در تازه ترین مورد، پاپ فرانس، رهبر کاتولیک‌های جهان نیز در واکنش به حمله بر مرکز آموزشی کاج، خواهان گفت‌وگو برای پایان‌دادن به درگیری‌های در افغانستان شده است.

همین گونه، استفان دوجارک، سخن‌گوی دبیرکل سازمان ملل متحد، گفته که مقام‌های طالبان وظیفه‌دارند که امنیت مردم هزاره و اقلیت‌های آسیب‌پذیر در افغانستان را، تأمین کنند.

شماری از چهره‌های سیاسی مطرح افغانستان در بیرون از کشور نیز، در واکنش به نسل‌کشی هزاره‌ها، به کارزار «نسل‌کشی هزاره‌ها را متوقف کنید» پیوسته است.

نصیراحمد فایق، سر پرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد، امرالله صالح، معاون پیشین ریاست جمهوری، عبدالرشید دوستم، حنیف اتمر، سیما سمر، شهرزاد اکبر، محمود سیقل، شکریه بارکزی، ناهید فرید، فوزیه کوفی، مریم سما، محمد کریم خلیلی، سرور دانش، جنرال مرادعلی مراد، قاسم وفایی‌زاده و ده‌ها چهره‌ی سیاسی دیگر، به شمول کارمندان ارشد حکومت پیشین، نمایندگان پارلمان و فعالان سیاسی، به کارزار توقف نسل‌کشی هزاره‌های پیوسته اند.

نصیر‌احمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد، در صفحه‌ی تویترش از همه خواسته تا از هزاره‌ها حمایت کنند و به کارزار توقف نسل‌کشی هزاره‌ها، بپیوندند.

در همین حال، صبغت‌الله احمدی، سخن‌گوی جبهه‌ی مقاومت ملی نیز، از هوادارن این جبهه در سراسر جهان، خواسته که از کارزار توقف نسل‌کشی هزاره‌ها حمایت کنند.

حمدالله محب، مشاور امنیت ملی حکومت پیشین نیز، با اشاره به ایجاد شرایط خفقان و سرکوب توسط طالبان در افغانستان، گفته است که اگر گروه طالبان به همین شیوه ادامه دهد، مدت زیادی دوام نخواهد آورد.

قابل یادآوری است که در نتیجه‌ی ۱۹ حمله انتحاری بر تجمع هزاره‌ها در افغانستان در یک سال اخیر، نزدیک به یک هزاره نفر کشته و صدها تن دیگر زخمی شده اند.