با تسلط دوباره طالبان، موج تازهای از حملات سیستماتیک از سوی داعش و طالبان بر مساجد، مکاتب، مراکز آموزشی و تجمعات مذهبی هزارهها آغاز شد.
جامعه هزاره در واکنش به این نسلکشی، طی نامهها و تظاهرات مسالمتآمیز در کشورهای مختلف اعتراض خود را با سازمانهای حقوق بشری، دولتها و سازمان ملل متحد شریک کردند.
همچنان کاربران شبکههای اجتماعی، کاروزارهایی را به راهانداختند و در آن خواهان بهرسمیت شناختن نسلکشی هزارهها از سوی سازمان ملل متحد شدند.
این اعتراضها باعث شد تا سازمانهای بینالمللی حامی حقوق بشر و برخی از کشورها، در مورد نسلکشی هزارهها در افغانستان تحقیق و واکنش نشان دهند.
دیدبان حقوق بشر؛ طالبان در قبال امنیت هزارهها بیتفاوت بودهاند
دیدبان حقوق بشر در پانزدههم سنبله سال جاری گفت که اقلیتهای مذهبی بهویژه هزارهها در افغانستان مورد حملات هدفمند گروههای تروریستیِ مانند داعش قرار میگیرند.
این سازمان افزوده است که پس از تسلط طالبان، داعش بیش از ۱۳حمله علیه هزارهها انجام داده که در نتیجه آن ۷۰۰ تن کشته و زخمی شدهاند.
دیدبان حقوق بشر تصریح کرده است که طالبان برای حفاظت از هزارهها و سایر اقلیتهای مذهبی در افغانستان، ناکام بوده است.
فرشته عباسی، پژوهشگر در دیدبان حقوق بشر گفته بود که طالبان با چشمپوشی از حملات داعش بر هزارهها، شریک جنایت نسلکشی و جرایم علیه هزارهها هستند.
بیرگیت شوارتز، مدیر ارتباطات اروپا و افریقا در دیدبان حقوق بشر به نقل از یک هزاره گفته بود: «بچههای ما باید به مکتب بروند، زنان ما باید به شفاخانهها مراجعه کنند، ما میخواهیم به مساجد برویم. به خاطر خدا، این مکانها نمیتوانند هدف قرار گیرند».
دیدبان حقوق بشر افزوده بود که هزارهها بیش از یک قرن است که با تبعیض و کشتار هدفمند از طرف دولتهای متوالی پشتون در افغانستان مواجه بودهاند.
این سازمان در تحقیق خود با افراد مختلف جامعه هزاره گفتگو کرده و گفته بود که کشتار بیرحمانه هزارهها در دهه ۱۹۹۰ میلادی در مزار شریف و یکاولنگ توسط طالبان نشان میدهد که آنان هر وقتی که در قدرت بودند هزارهها را قتلعام کردند.
پارلمان بریتانیا: هزارهها با خطر جدی نسلکشی مواجهاند
پنج عضو پارلمان بریتانیا به تاریخ ۱۳ سنبله با نشر گزارشی در مورد «وضعیت هزارهها در افغانستان» اعلان کردند که خطر نسلکشی هزارهها توسط طالبان و داعش افزایش یافته است.
در بخش گزارش آمده است:«هزارهها در افغانستان بهعنوان یک اقلیت قومی و مذهبی، در معرض خطر جدی نسلکشی توسط طالبان و شاخه خراسان داعش قرار دارند».
پارلمان بریتانیا گفته است که هزارهها در ۲۰ سال گذشته، به دلیل حضور نیروهای بینالمللی، دستآوردهای چشمگیری در عرصه مبارزه با تبعیض، انزوا و محرومیت داشتهاند؛ اما با تسلط دوباره طالبان در حاشیه قرار گرفته است.
در گزارش گفته شده که در نیمه اول سال ۲۰۲۲، صدها تن از اعضای جامعه هزاره در نتیجه حملات هدفمند از سوی گروههای تروریستی، در مکتبها، عبادتگاهها و مراکز آموزشی و در مسیر راهها مورد هدف قرار گرفته کشته و زخمی شدهاند.
این گزارش به چندین مقام دولتی بریتانیا، ایالات متحده آمریکا، کانادا، هالند و همچنین سازمان ملل متحد و دادگاه کیفری بین المللی تحویل داده شده است.
در گزارش از دولتها خواسته شده تا بهعنوان عضو کنوانسیون نسلکشی سازمان ملل متحد، برای محافظت از هزارهها و جلوگیری از نسلکشی این اقلیت قومی و مذهبی در افغانستان اقدام نمایند.
این گزارش هشدار میدهد که تا زمانیکه عاملان حمله علیه هزارهها از مصئونیت قضایی برخوردار باشند و پاسخگوی «اعمال جنایتکارانه» خود نباشند، حمله بر این اقلیت ادامه خواهد یافت.
انستیتوت صلح آمریکا: هزارهها در معرض خشونتهای طالبان و داعش قراردارند
انستیتوت صلح آمریکا به تاریخ ۱۴جون ۲۰۲۲، در گزارشی در مورد هزارهها گفته بود:«اقلیتهای قومی و مذهبی، بهویژه هزارهها در معرض خشونتهای ناشی از هر دو جناح طالبان و شاخه خراسان داعش قرار گرفتهاند».
در گزارش آمده بود که برخورد با عاملان این خشونتها در داخل افغانستان امکانپذیر نیست و این جنایتها باید از طریق دادگاه کیفری بینالمللی مورد بررسی قرار گیرد.
عفو بینالملل: طالبان در مناطق هزارهنشین مرتکب جنایت جنگی شدند
عفو بینالملل، طی چند گزارش پیهم، حملههای تروریستی بر هزارهها را محکوم کرده و نسلکشی هزارهها را در افغانستان توسط داعش و طالبان تأیید کرده است.
این سازمان در اولین گزارشهای خود گفته بود که جنگجویان طالبان در موارد مختلف در مناطق هزارهنشین مرتکب جنایت جنگی و کشتار مردم ملکی هزاره شدهاند.
زمان سلطانی، پژوهشگر منطقه جنوب آسیای عفو بینالملل، در واکنشبه مجموعه حملههای که منجر به کشته و زخمی شدن ۱۲۰ تن در غرب کابل گردیده بود گفت بود:«حملات سیستماتیک بر جامعه هزاره در افغانستان ممکن است جنایت علیه بشریت باشد و باید صریحا محکوم شود».
او افزوده بود:«در سال گذشته حملات متعددی علیه هزارهها صورت گرفته که هیج اقدامی برای جلوگیری آن انجام نشده است. ضروری است که طالبان بهعنوان مقامات حاکم، تحقیقات فوری، بیطرفانه و کامل را در مورد این حملات، مطابق با قوانین و استاندارهای بینالمللی انجام دهند. کسانیکه مظنون به این جنایتها و نقض حقوق بشر هستند، باید در محکمههای عادلانه در دادگاههای غیرنظامی به دست عدالت سپرده شوند».
همچنین عفو بینالملل در یک گزارش دیگر اعلام کرده بود که جنگجویان طالبان پس از کنترل ولایت غزنی، ۹ نفر از قوم هزارهرا تیرباران کردند.
این سازمان گفته بود که این کشتارهای وحشیانه بخش کوچکی از مجموعه قتلعامهای طالبان است که تا به امروز انجام دادهاند.
بهباور عفو بینالملل این دلیلی واضحی بر خطر نسلکشی اقلیتهای قومی و مذهبی تحت حاکمیت طالبان در افغانستان است.
در اعلامیه عفو بینالملل گفته شده بود:«ما از شورای امنیت سازمان ملل متحد میخواهیم که یک قطعنامه فوری صادر کند و در آن از طالبان خواسته شود که به قوانین بینالمللی و حقوق بشر احترام بگذارد و امنیت همه شهروندان را بدون توجه به قومیت و اعتقادات آنها را تأمین کند».
این سازمان همچنان از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خواسته بود تا یک میکانیسم تحقیقی قوی، برای مستندسازی و جمعآوری شواهد جنایتهای دوامدار و نقض حقوق بشر در سراسر افغانستان راهاندازی کند.
یوناما: حملهبه اقلیتها فورا متوقف شود
نمایندگی سیاسی ملل متحد در افغانستان به تاریخ ۲۸ جوزای سال جاری، ضمن محکوم کردن حمله بر اقلیتها گفته بود:«حمله به غیرنظامیان باید فورا متوقف شود. یوناما خواستار حمایت از تمامی اقلیتها در افغانستان به ویژه سیکها، هزارهها و صوفیهاست».
گزارشگر ویژه ملل متحد: حملات بر شیعیان افغانستان عناصر جنایت علیه بشریت را به همراه دارد
همچناین ریچارد بنت، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان در ماه جوزای سال جاری در یک سفری یازده روزه در افغانستان گفته بود:«حملات بر شیعیان در افغانستان سیستماتیک و عناصر جنایت علیه بشریت را به همراه دارد».
ریچارد بنت در این نشست افزوده بود:«حکومت طالبان باید خلاء بین حرف و عمل خود را در مورد مسائل حقوق بشر پر کند».
گزارشگر ویژه ملل متحد، در این سفر یازده روزه با خانوادههای قربانیان حملات تروریستی از نزدیک دیدن کرده و گفته است که گزارش ویژهای را در این مورد ترتیب و منتشر میکند.
او همچنین در مورد با مقامهای طالبان، اعضای جامعه مدنی، خانوادههای قربانیان حملات تروریستی گفتگو کرده تا موضوع نسلکشی و حملات سیستماتیک تروریستی علیه هزارهها را به صورت همهجانبه بررسی کند.
نظر بدهید