اسلایدر اقلیت‌های قومی حقوق بشر

کشتار و فرار؛ ‌کمتر از ۲۰۰شهروند سیک در افغانستان باقی مانده‌اند

هندوباوران در طول تاریخ افغانستان مورد آزار و اذیت‌های بسیار قرار گرفتند. کودکان‌شان از آموزش در مکاتب دولتی و خصوصی بازماندند. در مراسم آتش‌سپاری مرده‌های‌شان توسط خودسران و دست‌درازان محل تحقیر، توهین و سنگسار شدند. زمین‌‌های‌شان را غاصبین زمین غصب کردند. بدون جای و جگه مجبور شدند تا از ولایت‌ها به درمسال‌های کابل بیایند و در آن جا مخفیانه زندگی کنند.
درمسال‌های کابل نیز مکان‌های امن برای هندوباوران نبود. در گذشته آن‌ها توسط مردم محل تخریب و از بین برده می‌شدند. در سال‌های اخیر گروه‌های تروریستی چندین حمله‌ی خونین به این عبادتگاه‌ها انجام دادند که در آن ده‌ها تن از شهروندان سیک کشته و زخمی شدند.
سینگ خالصه در حمله‌ی ننگرهار کشته شد
در ۱۰ سرطان ۱۳۹۷ یک حمله‌ی انتحاری در جلال آباد مرکز ولایت ننگرهار رخ‌داد. در این حادثه ۱۹ نفر کشته و ۲۱ نفر زخمی شدند. در میان کشته‌ها شهروندان سیک نیز شامل بود. گفته می‌شد که این اولین حمله‌ی انتحاری بود که ۱۷ نفر از اقلیت هندو در آن کشته شدند.
داعش مسوولیت این حمله را برعهده گرفت. اما آنچه حمله‌ی ننگرهار را در شبکه‌های اجتماعی خبرساز کرد، کشته شدن تنها نامزد پارلمانی هندوباروان بود. اوتار سینگ خالصه، از چهره‌های فعال سیک در این حمله کشته شد. نام او در فهرست ابتدایی نامزدان انتخابات پارلمانی ۱۳۹۷ نیز آمده بود. بعد از سال‌ها قرار بر این بود تا یک هندو در پارلمان کشور راه پیدا کند. آرزویی که با خوان و خاکستر دفن شد.
حمله به درمسال سیک‌ها در شوربازار کابل کار شبکه‌ی حقانی بود
یک مهاجم مسلح روز چهار شنبه، ۶حمل ۱۳۹۹، درمسال شهروندان سیک و هندو را در شهر کابل هدف حمله قراردادند. طارق آرین، سخنگوی وزارت داخله‌ی حکومت پیشن گفته بود که یک «مهاجم تروریست» راس ساعت ۸صبح حمله به عبادتگاه سیک‌ها در کوچه‌ی شوربازار کابل را شروع کرد، اما پس از هفت ساعت درگیری به‌پایان رسید.
وزارت داخله حکومت پیشین همچنین در خبرنامه‌ای نوشته بود که در این حمله دست‌کم ۲۶ نفر کشته و ۸ نفر دیگر زخمی شدند.
هرچند گروه طالبان گفته بود که در این حمله دست ندارد، اما روزنامه‌ی هشت صبح به نقل از یک مقام امنیتی حکومت‌پشین نوشته بود که حمله‌ی ششم حمل ۱۳۹۹، به درمسال سیک‌ها در شهر کابل کار شبکه حقانی است.
آخرین حمله به شهروندان سیک؛ یک تن کشته و ۷تن دیگر زخمی شدند
ساعت ۶.۳۰صبح شنبه، ۲۸ جوزا برابر با ۱۸ جون ۲۰۲۲ عبادتگاه سیک‌ها در شهر کابل هدف حمله‌ی ۷مهاجم مسلح قرار گرفت و ساعت ۱۱:۱۰ پایان یافت.
منابع در نزدیکی درمسال سیک‌ها در کارته‌پروان کابل گفت که در این رویداد بر علاوه درگیری مسلحانه، پنج حمله انتحاری نیز صورت گرفته است.
منابع مردمی به رسانه‌ها گفته است که در این حادثه ۳۰تن کشته شدند که در آن شهروندان سیک‌، افراد طالبان و مهاجمان نیز شامل‌اند.
در همین حال وزارت داخله طالبان گفته است که در این رویداد یک شهروند اهل هنود کشته و ۷ تن دیگر زخمی شده‌اند.
طالبان افزوده است که مهاجمان مسلح تلاش داشتند تا یک موتر مملو از مواد منفجره را میان تجمع مردم منفجر سازند. اما این موتر پیش از رسیدن به هدف، توسط نیروهای این گروه شناسایی و ازبین برده شد.
گفته شده که هنگام وقوع انفجار ۳۰تن در داخل عبادتگاه حضور داشتند.
فرار رنگ‌ها از افغانستان؛ از جمعیت ۱۰۰ هزار نفری ۱۴۰ نفر سیک باقی مانده‌اند
بیشترین مهاجرت هندوباوران در زمان جنگ‌های داخلی در افغانستان صورت گرفته است. پس از شکل‌گیری حکومت جدید نیز مهاجرت سیک‌ها متوقف نشد و هنوز ادامه دارد. روزهای که کابل سقوط کرد، کمتر از ۳۰۰ سیک در افغانستان باقی مانده بودند.
بی‌بی‌سی در گزارشی نوشته است که شمار جمعیت اهل هنود و سیک افغانستان در دهه شصت خورشیدی ۲۰۰ هزار نفر بوده است که این شمار تا سال ۱۳۹۷ به ۲۰۰ خانواده کاهش یافته بود.
خبرگزاری فرانسه در تازه‌ترین گزارش خود نوشته است که در حال حاضر ۲۰۰ سیک در افغانستان زندگی می‌کنند. اما بی‌بی‌سی در گزارش تازه‌ی خود به نقل از رهبران جامعه‌ی سیک در افغانستان نوشته است که تخمینا ۱۴۰ سیک از جمعیت ۱۰۰ هزار نفری در دهه ۱۹۷۰ در افغانستان باقی مانده‌اند.

در مورد نویسنده

محمد احمدی

نظر بدهید

برای ایجاد نظر اینجا کلیک کنید