جادهی ابریشم: ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان که در حال حاضر در این کشور به سر میبرد، گفته است که حمله بر غیر نظامیان باید متوقف و عاملان آن محاکمه شود. اما طالبان حمله بر افراد ملکی را افزایش داده و روزانهدهها تن توسط نیروهای این گروه بازداشت، ترور و کوچاجباری داده میشوند.
گفته شده است که ریچارد بنت در این سفر تحقیقی از محل حملات تروریستی اخیر دیدار و با خانوادههای قربانیان این رویدادها گفتگو میکند.
او روز یکشنبه، ۱جوزا، در رشته تویتی از سفرش در ولایت بلخ خبرداده و گفته است که در این سفر از حمله بر مسجد سهدکان این ولایت دیدن کرده است که در آن بیش از ۱۵۰ نمازگذار هزاره و شیعه کشته و زخمی شدهبودند.
بنت حمله بر این مسجد را دلخراش و خشونت علیه هزارهها عنوان کرده است.
داعش، شاخهی خراسان حمله بر مسجد سهدکان را به عهده گرفت اما مقامات حکومت پیشن و نیز مسوولین امنیتی طالبان بارها گفتهاند که داعش در افغانستان حضور فزیکی ندارد.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان در روزهایی در این کشور سفر کرده است که رویدادهای جنایی افزایش یافته و نیروهای طالبان افراد ملکی را به بهانههای مختلف بازداشت، تیرباران و کوچاجباری میدهند.
در این گزارش رویدادهای جنایی و حملات هدفمند اخیر طالبان بر غیر نظامیان در ولایت عمدتا غیر پشتون بررسی میگردد و نشان میدهد که وضعیت حقوق بشری در سایهی حاکمیت طالبان تکان دهنده و صد البته وحشتناک است.
کابل(۲۰ می ۲۰۲۲)
منابع مردمی در کابل به رسانهها گفته است که حدود شش روز پیش افراد طالبان احمد لایق سیفی، افسر پیشین وزارت دفاع را از ساحهی خیرخانهی شهر کابل بازداشت و به جای نامعلومی منتقل کردهاند.
هنوز از سرنوشت او اطلاعی در دست نیست.
مقامات طالبان بارها گفتهاند که عفو عمومی برکارمندان و نظامیان پیشین تطبیق میگردد و ناقضان آن شناسایی و مجازات میشوند.
نهادهای حقوق بشری اما میگویند که طالبان از عفو عمومی بهعنوان به دام انداختن نیروهای پیشین استفاده میکنند و آنان را به قتل میرسانند.
قبلا نیورک تایمز با نشر گزارش تحقیقی گفته بود که تاکنون ۵۰۰ تن از نظامیان پیشین توسط افراد طالبان کشته و یا ناپدید شدهاند.
ارزگان
مقامات طالبان در ولایت ارزگان تایید کرده است که روز پنجشنبه، ۲۹ثور، یک خانم در ولسوالی دهراوود این ولایت توسط شوهرش به قتل رسیده است.
در همین روز یک مرد دیگر در شهر ترینکوت، مرکز ولایت ارزگان نیز خانمش را با شلیک گلوله از پا درآورده است.
تاکنون انگیزه این دو قتل روشن نشده است اما از زمان به قدرت رسیدن طالبان خشونتهای خانوادگی علیه زنان افزایش چشمگیری یافته است.
تخار
روز پنجشنبه، ۲۹ ثور، افراد طالبان فردی بهنام عبدالظاهرکه مدیر امنیت پیشین ولسوالی بهارک ولایت تخار نیز بوده در روستای کوترمه این ولایت تیرباران کرده است.
منابع در تخار به رسانهها گفته است فرد تیرباران شده پس از سقوط حکومتپیشین، فعالیت سیاسی و نظامی نداشته است.
قندز
به تاریخ ۲۹ ثور، افرادی مسلح سوار برموتر سایکل یک صراف همراه با پدر و پسرش را در ساحهی «رستاقآباد» حوزهی چهارم امنیتی شهر قندوز ترور کرده بود اما شام همان روز، کاروان موترهای حامل جنازههای این جانباختهگان که به سمت گورستان در حرکت بودند، هدف انفجار ماین کنار جادهیی قرار گرفته و پنج تن زخم برداشتند.
غزنی
روز جمعه، ۳۰ ثور، در اثر انفجار یک سرگلوله در شهر غزنی، یک کودک کشته و یک کودک دیگر زخمی شده است. روز سهشنبه هفته گذشته در ولسوالی مالستان ولایت غزنی نیز یک حلقه نارنجک در مسیر مکتب دختران منفجر شد که در اثر آن یک دختر دانشآموز کشته و یک دختر مکتبی دیگر دستش از بازو قطع شده است.
قبلا یونیسف اظهار نگرانی کرده بود که در ۷ ماه حاکمیت طالبان، ۳۰۱ کودک در اثر برخورد مواد انفجاری در سراسر کشور کشته و زخمی شدهاند.
بغلان
روز جمعهشب، ۳۰ ثور، افراد طالبان خانوادههای مامورگل نورزاد اندرابی و یعقوبعلی خان از اعضای جبههی مقاومت ملی را کوچ اجباری دادهاند و گفته میشود که از خانههای آنان نیز بهعنوان مکان سنگر جنگ و آزارواذیت مردم محل استفاده میکنند.
همچنین منابع محلی در بغلان گفتهاند که تاکنون۳۰ خانواده از ولسوالی اندراب ولایت بغلان توسط طالبان بهصورت اجباری کوچ داده شدهاند.
سمنگان
مقامات طالبان تایید کردهاند که روز جمعه، ۳۰ ثور، یک مرد در شهر ایبک ولایت سمنگان با ضربات چاقو همسرش را کشته و دو کودکاش را هم زخمی کرده است.
قندهار
روز جمعه، ۲۹ ثور، فردی به نام زین الله باشندهی ولایت ارزگان نامزدش نُهسالهاش را در ولسوالی شاهولیکوت قندهار با کتک کشته است.
منبع محلی در ولایت قندهار به روزنامه اطلاعات روز گفته است که پدر این دختر نُهساله، در عوضِ دخترش با خواهر زینالله نامزد شده بود.
تخار
روز یکشنبه، یکم جوزا، افراد طالبان خانههای دو عضو جبهه مقاومت ملی به نامهای محمدعلم و رحیمالله را با زور سلاح کوچاجباری دادند و خانههایشان را پایگاه نظامی ساختهاند.
منابع مردمی در ولایت تخار به روزنامه هشت صبح گفته است که طالبان دستور دادهاند که خانوادههای اعضای جبهه مقومت ملی کوچاجباری دادهشوند.
کابل
روز دوشنبه، ۲جوزا، منابع مردمی در کابل گفته است که جسد یک گدا در سرک دارالامان گذاشته شده است، اما هنوز کسی جسدش را منتقل نکرده است.
پیش از این فردی در ساحهی دهمزنگ شهر کابل بر اثر فقر و بیکاری خودش را آتش زده بود که پس انتقال در شفاخانه جان داده بود.
در نتیجه سازمان ملل متحد در کنار تحقیق تلفات حملات انتحاری اخیر بایستی بر طالبان فشار وارد کنند تا دست از کشتار افراد ملکی، کارمندان و نظامیان حکومت پیشین بردارند. این قسمت خاموش فاجعه در افغانستان است که از سوی نهادهای حقوق بشری نادیده گرفته شده است.
نظر بدهید