جادهی ابریشم: در این گزارش بهچند رویداد خونین و تکان دهنده اشاره میگردد که اخیرا در مناطق هزارهنشین صورت گرفته و مصداق عینی «نسلکشی» به شمار میرود.
جمع از فعالین جامعه هزاره نیز با نوشتن «نامهی سرگشاده» از نهادی حقوق بشری و جامعه جهانی خواستند که «نسلکشی» هزاره را در افغانستان متوقف و آن را برسمیت بشناسند.
یکم- صبح ۳۰ حمل، یک حمله انتحاری بر مرکز آموزشی «ممتاز» در قلعهنو دشت برچی بهوقوع پیوست. در این انفجار پنج دانشآموز زخم برداشتند. ساعاتی پس از آن، انفجارهای پیهم در مکتب عبدالرحیم شهید، غرب کابل را تکان داد.
مقامات امنیتی طالبان گفت که در اثر سه انفجار در یک مکتب پسرانه در دشت برچی ۶تن کشته و ۱۱ تن دیگر زخمی شدند.
منابع مردمی آمار قربانیان را بیشتر گزارش دادند و از انتقال ۲۲ کشته و زخمی تنها در شفاخانه محمد علی جناح خبر دادند. آنان مدعی شدند که بیش از۲۶ دانشآموز در این حمله کشته شدند.
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان با انتقاد از کتمانسازی گروه طالبان از آمار حمله به مراکز آموزشی در غرب کابل در صفحه فیسبوک خود نوشته بود که براساس منابع مردمی، تعداد شهدای مکتب عبدالرحیم شهید به۱۲۶ نفر بهشمول ۵۴ دختر و ۹۲ پسر رسیده است. وی افزوده بود که زخمیان این رویداد ۷۳ نفر بوده که ۲۶ تن آنان دختر و ۴۷ تن آنها پسر هستند.
طبق معمول گروه داعش، شاخه خراسان مسوولیت حمله به مراکز آموزشی در غرب کابل را به عهده گرفت.
دوم- یکم ثور، انفجاری نیرومندی در داخل مسجد سهدکان متعلق به هزارهها و شیعیان در شهر مزار شریف بهوقوع پیوست. منابع محلی در بلخ آمار قربانیان انفجار در این مسجد را، ۲۴ کشته و ۶۵ زخمی اعلام کردند. اما برخی شاهدان عینی تنها از ۵۰تن کشته خبر دادند.
به دنبال آن، احمد ضیا زندانی، سخنگوی اداره صحت عامه ولایت بلخ به رسانهها گفت که در حمله به مسجد سهدکان ۱۲نفر کشته و ۵۸نفر زخمی شدهاند.
محمد آصف وزیری، سخنگوی فرماندهی پولیس طالبان در مزار شریف نیز به رسانهها گفته بود:«یک انفجار در ناحیه دوم در داخل یک مسجد شیعیان رخ داد که بیش از ۲۰ کشته و زخمی بهجا گذاشت.»
گروه داعش، شاخهی خراسان مسوولیت حمله به مسجد سهدکان در مزارشریف را پذیرفت و اعلام کردند که در این حمله ۱۰۰ نمازگزار شیعه را کشته است.
سوم- هزارهها بار دیگر قربانی راه و کار شدند. در ۶ ثور سال جاری مهاجمان مسلح، ۶ کارگر ذغالسنگ «هزاره» را در مسیر شاهراه مزار شریف-دره صوف با سلاحهای «M-16»امریکایی و «میکاروف» تیرباران کردند.
مقامات طالبان در بلخ با تایید این رویداد به رسانهها گفت که افراد مسلح ناشناس ۷تن را در ولسوالی دره صوف سمنگان از موتر پایین و آنان را به یک دره منتقل کردند و سپس پنج تن آنان را با ضرب گلوله به قتل رساندند.
پس از آن محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، نام تیرباران شدههای کارگران ذغالسنگ را در صفحه فیسبوک خود منتشر کرد:
خیرالله فرزند محمد رحیم از «نوآمد»
غلامسخی فرزند چمن از «نوآمد»
خلیفه سرور فرزند صفر از «نوآمد»
محمد یونس فرزند محمدعلی از «شبباشک»
بازمحمد فرزند احمدعلی از «خواجه بلند»
چهارم- منابع مردمی شام روز گذشته(پنجشنبه، ۸ثور) در مزار شریف به جادهی ابریشم گفت که در دو انفجار پیهم در مناطق هزارهنشین در مزار شریف(ایستگاه سجادیه و کانتینرها) رخ داده است که در نتیجه آن ۹تن جان باختهو ۱۳تن دیگر زخمی شدهاند.
فرماندهی امنیهی طالبان در ولایت بلخ نیز با تایید این رویدادها گفته است که در پی دو انفجار در مناطق هزارهنشین مزارشریف، ۹نفر کشته و ۱۳ نفر دیگر زخمی شدهاند.
محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان آمار درشتتری در صفحه فیسبوک خود منتشر کرده و گفته است:«دستان جنایتکار تروریزم تکفیری بار دیگر فاجعه آفرید و با انجام دو عملیات انفجاری تعدادی زیادی از مردم ملکی و بیدفاع و روزهدار هزاره را در شهر مزار شریف به شهادت رسانید که منابع محلی حکایت از شهادت ۱۱تن و زخمی شدن ۱۸تن دیگر دارد».
در میان قربانیان ناشی از این دو انفجار ۱طفل، ۲زن و ۸مرد گزارش شده است.
آقای محقق به نقل از منابع محلی در مزار شریف افزوده است که وضعیت برخی زخمیها نیز وخیم گزارش شده و ممکن آمار قربانیان این فاجعه افزایش یابد.
همچنین مردم از بدرفتاری طالبان نیز شکایت داشتند و یکی از شاعدان عینی به جادهی ابریشم گفت:« کسانی که برای نجات جان زخمیهای شان نزدیک محل حادثه میشوند افراد این گروه آنان را با قنداق و سلاح لتوکوب میکنند و نمیگذارند که مردم به مجروحین شان رسیدگی کند».
ظاهرا گروه داعش مسوولیت این انفجارها را به عهده گرفته است اما مقامات امنیتی حکومتپیشین بارها گفته بودند که داعش در افغانستان حضور فزیکی ندارد.
آنان گروه طالبان را متهم میکردند که برخی حملات انتحاری را بهنام داعش انجام میدهند. حملات که عمدتا هزارهها و شیعهها را هدف قرار میدهند.
نظر بدهید