اسلایدر تحلیل طالبان

افزایش ناامنی در افغانستان؛ طالبان ناکام است

با گذشت هر روز وضعیت امنیتی در کابل و ولایت‌های افغانستان بدتر می شود. موجی از حملات انتحاری در شهر کابل و ولایت‌های افغانستان آغاز شده است. حمله انتحاری در تجمع مردمی در ولایت هرات نزدیک ۱۰ کشته و بیشتر از ۴۰ زخمی برجای گذاشت. در حمله انتحاری در بزرگترین مرکز تبادله پولی افغانستان (سرای شهزاده۹ یک نفر کشته و بیشتر از ۵۰ نفر زخمی شدند. چند روز بعد از آن نمازگزاران در مسجد پل خشکتی کابل مورد حمله قرار گرفت که در نتیجه آن ۱۰ نفر زخمی شدند. روز گذشته نیروهای طالبان در سلیم کاروان کابل هدف حمله انتحاری قرار گرفت که در نتیجه ۱ جنگ‌جوی گروه طالبان زخمی شد. حملات انتحاری مشابه در سایر ولایات نیز تا هنوز به وقوع پیوسته است که در نتیجه آن ده‌ها غیر نظامی کشته و یا زخمی شده اند.
بعد از تسلط گروه طالبان، افغانستان روزهای سختی را سپری می‌کند. در روزها نخست تسلط طالبان اوضاع امنیتی بهتر بود و با گذشت هر روز وضعیت امنیتی در این کشور بدتر می‌شود. در کنار حملات انتحاری، ترورهای هدف‌مند نیز جریان دارد. در این میان تا هنوز صدها غیر نظامی و کارمندان ملکی حکومت پیشین ترور شده اند. براساس گزارش‌های رسانه‌ها تا هنوز ده‌ها زن از جمله فعالین مدنی و حقوق بشر نیز به صورت مرموز به قتل رسیده است. برای مهار این وضعیت گروه طالبان تا هنوز کار آنچنانی انجام نداده است. هنوز هم معلوم نیست که در عقب حملات انتحاری بر غیرنظامیان چه گروه‌های قرار دارند. طالبان نیز در این مورد اظهار نظر نمی‌کند و رسانه‌ها به اطلاعات کافی در این زمینه نیز دسترسی ندارند.
با یک نگاه کلی به وضعیت امنیتی افغانستان در می‌یابیم که بخشی از ناامنی‌ها ناشی از تلاش‌های تلافی جویانه جنگ‌جویان گروه طالبان است. این گروه تا هنوز به صورت هدف‌مند صدها نظامی و کارکندان ملکی حکومت پیشین را کشته اند. در مورد قتل‌های مرموز زنان نیز اطلاعات در دست نیست؛ اما بعضی شواهد و مدارک نشان می‌دهد که در عقب قتل و کشتار زنانِ فعال حقوق بشر و فعال مدنی جنگ‌جویان گروه طالبان قرار دارند. بخشی از ناامنی‌ها از آدرس گروه طالبان صورت گرفته است.
در گذشته در کنار گروه طالبان، چندین گروه تروریستی دیگر نیز مسوول حملات انتحاری بالای غیر نظامیان بودند. بخشی بزرگی از حملات انتحاری توسط گروه داعش، لشکر طیبه و شبکه حقانی صورت می گرفت. اکنون شبکه حقانی در کنار طالبان قرار دارد و شریک حکومت است. به گفته گروه طالبان داعش نیز توان انجام حملات انتحاری را ندارند. با این وجود سوال این‌جاست که مسوول این همه ناامنی و حملات انتحاری چه کسانی و گروه‌های است. طالبان تا کنون در این مورد اظهار نظر نکرده است؛ اما واضح است که گروه طالبان در مهار ناامنی‌ها ناکام است. در یک ماه اخیر صدها غیر نظامی به اثر حملات انتحاری کشته و زخمی شده اند. با گذشت هرروز میزان تلفات غیر نظامیان نیز بیشتر می‌شود. در کنار ناامنی مردم افغانستان با کمبود غذا نیز مواجه است و ادامه ناامنی‌ها زندگی را برای اکثر مردم افغانستان دشوارتر می‌کند.
گروه طالبان خود عامل بخشی از ناامنی‌ها است. در شمال کشور جنگ میان گروه طالبان و جبهه مقاومت جریان دارد. در بخشی بزرگی از ترورهای هدف‌مندِ نظامیان و کارمندان ملکی حکومت پیشین نیز طالبان دست داشته است. این گروه هنوز نتوانسته عاملان حملات انتحاری بالای غیر نظامیان و اماکن عامه را شناسایی کند. نقش جنگ‌جویان گروه طالبان در کشتار غیر نظامیان از سایر گروه‌های تروریستی کمتر نیستند. با این وجود مردم افغانستان باید نگران وضعیت امنیتی شان باشد. گروه طالبان توان مهار حملات انتحاری و کنترل وضعیت امنیتی را ندارد و خود نیز عامل بخشی از ناامنی‌ها است. در وضعیتی که گروه طالبان به عنوان مسوول تإمین امنیت در کشور به هیچ کسی و حتا مردم افغانستان پاسخگو نیستند و هیچ برنامه‌ای نیز برای مهار ناامنی‌ها ندارد، امکان بدتر شدن اوضاع امنیتی در بهار پیشرو بیشتر است. گروه‌های تروریستی دیگر مانند القاعده و داعش از ضعف گروه طالبان برای کشتار غیر نظامیان استفاده خواهد کرد. طالبان به جای تأمین امنیت و جلوگیری از حملات انتحاری بالای غیر نظامیان و اماکن عمومی به سرکوب مخالفان شان و خصوصاً کارکنان حکومت پیشین روی آورده است. گروه‌های تروریستی از این وضعیت برای راه اندازی موجی جدیدی از کشتارهای غیر نظامیان استفاده اعظمی خواهد کرد.

نویسنده: علی ضحاک

در مورد نویسنده

user100

نظر بدهید

برای ایجاد نظر اینجا کلیک کنید