اسلایدر حقوق بشر زنان

جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان؛ برای برسمیت شناسی اپارتاید جنسیتی مبارزه می‌کند

جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان که از آخرین جنبش‌های اعتراضی زنان است، در اول فبروری ۲۰۲۴ به هدف دادخواهی برای حقوق زنان، توسط رقیه ساعی در شهر کابل ایجاد شد. خانم ساعی، می‌گوید: «در اول فبروری سال ۲۰۲۴ جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان را بنیان‌گذاری کردم، تا در مقابل ظلم و ستم جاری بر مردم و زنان افغانستانی مبارزه و فعالیت کرده و صدایی در گلوی خفه‌شده‌ی زنان افغانستان باشم.» خانم ساعی، می‌افزاید که جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان در زمان اعلام موجودیت، بیست عضو داشت. این جنبش، بدون حمایت مالی نهادهای داخلی و بیرونی، با امکانات شخصی اعضای آن به فعالیت‌هایش ادامه داده و شمار اعضای آن اکنون به ۵۰ تن رسیده است.

از آن جا که جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان در زمانی شکل گرفت که زنان نمی‌توانند آشکارا در برابر طالبان اعتراض کنند، این جنبش فعالیت‌های اعتراضی‌اش در افغانستان را در مکان‌های سربسته و از طریق رسانه‌های اجتماعی انجام می‌دهد؛ اما در بیرون از افغانستان، چندین اعتراضی خیابانی داشته است. ساعی می‌گوید: «من خودم با تعدادی از اعضای ما در آلمان در اعتراض‌های خیابانی سهم فعال می‌گیریم.»

به گفته‌ی ساعی، جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان، تا حالا بیش از ۱۰ برنامه‌ی اعتراضی را در مکان‌های سربسته برگزار کرده و ۱۴ اعلامیه را در برابر محدودیت‌های وضع‌شده از سوی طالبان، صادر کرده که بیش‌تر از طریق فیسبوک و اکس، همگانی می‌شود.

اعتراض‌ها و اعلامیه‌ها
۱:‌ جنبش تحول تاریخ زنان، در ۲۹ فبروری به مناسب روز سرباز یک اعلامیه صادر کرده است.
۲: جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان، در هشت مارچ، روز جهانی هم‌بستگی زنان، یک برنامه‌ی اعتراضی در مکانی سربسته در کابل برگزار کرده و یک اعلامیه نیز به حمایت از زنان صادر کرده است.
۳: این جنبش، در ۲۰ مارچ اعلامیه‌ای به مناسبت بزرگ‌داشت از نوروز صادر کرده است.
۴: جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان، در اعلامیه و دادخواهی برای سه تن از زنان دستگیر شده توسط طالبان در کابل؛
۵: جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان، در ۹ اپریل سال روان، اعلامیه‌ای برای پیوستنش به کارزار جهانی جرم‌انگاری و به‌رسمیت‌شناسی آپارتاید جنسیتی در افغانستان صادر کرد.
۶: این جنبش، در ۲۷ مارچ سال روان، در دهمین برنامه‌ی کاروان اعتراضی شهربه‌شهر مبارزه علیه آپارتاید جنسیتی در فریدن پلاتز دورتموند آلمان شرکت کرده و اعلامیه‌ای نیز در این باره، صادر کرده است.
۷:‌ جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان، در چهار می ۲۰۲۴، اعلامیه‌ای به مناسبت روز جهانی مطبوعات و بزرگ‌داشت از نقش رسانه‌ها در شکل‌گیری ارتباطات، صادر کرده است.
۸: این جنبش در ۱۶ می ۲۰۲۴ اعلامیه‌ای در حمایت از خیزش مردمی بدخشان در برابر خشونت نیروهای امارت اسلامی صادر کرد.
۹: این جنبش در ۲۹ جون، در راه‌پیمایی جهانی برای تحریم نشست دوحه و معامله با تروریزم در پاکستان شرکت کرده و قطع‌نامه‌ای نیز صادر کرده است.
۱۰: جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان در اول جولای سال روان، در راه‌پیمایی جهانی برای تحریم نشست سوم دوحه، در شهر کلن آلمان شرکت کرده و اعلامیه‌ای نیز در این رابطه صادر کرده است.

۱۱: این جنبش در ششم جولای همین سال، در واکنش به گفته‌های ملا یحیا عنانی، نمازگزاری در پنجشیر که گفته بود معترضان زن باید در مکان‌های عمومی برهنه شوند، اعلامیه‌ای صادر کرده است.
۱۲: جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان، در ۲۶ جولای ۲۰۲۴، در واکنش به اظهارات کاردار سفارت مریکا برای افغانستان که گفته بود وضعیت افغانستان به شکلی شده که مردم خواهان آن، اعلامیه‌ای صادر کرده است.
۱۳:‌ این جنبش، در ۲۹ جولاین این سال، در نکوهش بازداشت رحیم سعیدی و آقای پناهی، استاد دانشگاه، اعلامیه‌‌ای صادر کرده است.
۱۴: این جنبش در اعلامیه‌ای مشترکی که از سوی جنبش‌های اعتراضی برای مبازه با تروریزم هم‌زمان با حمله‌ی دو افغان به پولیس آلمان، منتشر کرده بود اشتراک داشت.

جلسه‌های عمومی جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان، به گفته‌ی خانم ساعی به شکل آنلاین و از طریق زوم یا وتس‌اپ برگزار می‌شود؛ اما جلسه‌های اعضای این جنبش در کابل و پاکستان، حضوری است. خانم ساعی می‌گوید که اعضای این جنبش از بامیان، میدان‌وردک، کندز و کابل استند؛ اما برنامه‌های اعتراضی این جنبش، تنها در کابل، پاکستان و آلمان برگزار شده است.

خانم ساعی که مسئولیت مدیریت جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان را به عهده دارد، دو بار از سوی طالبان بازداشت و زندانی شده است. او، سپس به دلیل تهدیدهای امنیتی، به آلمان رفته است. با این حال، ساعی می‌گوید که مبارزه‌ی اعضای جنبش تحول تاریخ زنان افغانستان، تا دست‌یافتن شهروندان به حقوق اساسی شان، شکل‌گیری دولت فراگیر و شهروندمحور و کنارزده‌شدن طالبان از قدرت در افغانستان، ادامه خواهد یافت.

جنبش تاریخ تحول افغانستان که حالا تنها برنامه‌های اعتراضی و دادخواهی دارد، در نظر دارد که در آینده‌ی نزدیک یک مکتب مخفی ویژه‌ی زنان نیز بسازد.

در مورد نویسنده

مدیر وبسایت

نظر بدهید

برای ایجاد نظر اینجا کلیک کنید