جادهی ابریشم: عبدالباقی حقانی، سرپرست ادارهی ملی امتحانات زیر کنترل طالبان، اعلام کرده که در کانکور سال روان، پرسشهای تازه و مطابق نصاب فعلی آماده شده است. او، در مورد چهگونگی پرسشهای کانکور و «نصاب فعلی» مورد نظرش، جزئیات بیشتر ارائه نکرده است.
قرار است که دور اول کانکور ۱۴۰۲، در بامیان، پکتیا، تخار، جوزجان، سرپل، خوست، فاریاب، لوگر، دایکندی و غور، برای امروز و فردا -۲۹ و ۳۰ سرطان- اما بدون حضور دختران برگزار شود.
عبدالباقی حقانی با نشر پیامی، گفته که ادارهی ملی امتحانات، همه آمادگیهای لازم را برای کانکور پیش رو گرفته و شرایط برای برگزاری یک آزمون شفاف و راهیابی افراد واجدشرایط به دانشگاههای دولتی، فراهم شده است. این در حالی است که نگرانیها در مورد مداخلهی طالبان در نظامهای آموزشی-تحصیلی، از جمله معرفی نیروهای طالبان به دانشگاههای دولتی که هیچ گونه مدرکی از نهادهای رسمی ندارند، به صورت بیپیشینهای افزایش یافته است.
منابع در ولایتهای مختلف، به رسانهها گفته اند که آن شمار از نیروهای طالبان که در مدرسههای پاکستان درس خوانده اند و سواد خواندنونوشتن را ندراد، به سادگی از سوی ملاهای طالبان به دانشگاههای دولتی و خصوصی معرفی میشوند.
گروه طالبا در دو سال گذشته، به هزاران نیرویش که در مدارس دینی آموزشهای جهادی، مذهبی و حتا نظامی دیده اند، طی برنامههای مجلل، سند کارشناسی را اهدا کرده اند. اکنون نیز، دهها هزار نیروی گروه طالبان، در مراحل فراغت از کارشناسی در رشتههای مختلف قرار دارند و مقامهای طالبان، از نهادهای آموزشی و تحصیلی به آنها سند تهیه میکنند. طالبان با این ترفند، میخواهند که به انتقادهای مردم و نهادهای بینالمللی مبنی بر این که بیشتر مقامهای طالبان، بیسواد یا ملا اند، پاسخ دهند.
طالبان در نزدیک دو سال گذشته، از یک سو با تغییر نصاب آموزشی معارف، میخواهند که افکار کودکان و جامعه را با سیاستهای خشن و تندروانهی خود سازگار کنند و در سوی دیگر، با ارائهی سندهای تحصیلی به نیروهای طالب، کنترل خود بر نهادهای دولتی و آموزشی را حفظ کنند. افزون بر این، گروه طالبان با استفاده از قدرت و صلاحیتهای خود، تلاش میکند که از حضور و مشارکت اقوام غیرپشتون و زنان در آموزش و کار به ویژه نهادهای حکومتی جلوگیری کنند.
بر اساس سیاست حذف، طالبان در سال روان به دختران اجازهی اشتراک در کانکور را نداده و گفته اند که در این آزمون، فقط پسران اشتراک میکنند. طالبان، در نزدیک به دو سال حاکمیتش در افغانستان، سیاستهای نهایت سختگیرانه و تبعیضآمیزی را در قبال زنان اتخاذ و عملی کرده است. این گروه، به صورت ساختارمند و تدریجی، زنان را از آموزش، کار و فعالیت منع کرده و اکنون، آنها را به طور کلی از حضور در صحنههای اجتماعی ناپدید کرده است.
مداخلهی طالبان در نظام آموزشی و تحصیلی، باعث شده که بیشتر نیروهای کدری و مسلکی در نهادهای آموزشی، کشور را ترک کنند. بیبیسی، در گزارشی که در اوایل ماه پیش منتشر کرده، گفته بود که از نزدیک به ۷۸۰ استاد دانشگاه که تا اواخر حکومت جمهوری در دانشگاه کابل مشغول تدریس بودند، در نزدیک به دو سال حاکمیت طالبان، بیش از ۴۰۰ تن آنها، دانشگاه کابل را ترک کرده و به خارج رفته اند. در این گزارش، دلیل اصلی استادان برای ترک افغانستان، مداخلهی طالبان در امور دانشگاهی گفته شده بود. همچنین، صدها کدر علمی و مسلکی دیگر از سایر ولایتهای افغانستان، در جریان حاکمیت طالبان کشور را ترک کرده اند.
فرار مغزها از کشور و کمبود نیروهای مسلکی در دانشگاها، طالبان را با مشکلات زیادی گرفتار کرده و در مواردی، حتا آنان را واداشته که برای رفع این مشکل، از پاکستان خواستار همکاری شوند. در تازهترین مورد، ندامحمد ندیم، سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان، از سفیر پاکستان خواسته که استادان پاکستانی را به دانشگاه بینالمللی اسلامی افغانستان اعزام کنند. آقای ندیم در ۲۴ سرطان، در دیداری با عبیدالرحما نظامانی، سفیر پاکستان در کابل، این خواسته را با او مطرح کرده است. نظامانی، گفته که این درخواست وزیر تحصیلات عالی طالبان را با نهادهای مربوطهی کشورش در میان میگذارد. گفته میشود که آقای ندیم در سفر یک ماه پیش خود به نشست بینالمللی تاتارستان روسیه نیز، خواهان اعزام استادان از کشورهای دیگر به افغانستان شده بود.
نظر بدهید