جادهی ابریشم: سازمان عفو بینالملل و کمیسیون بینالمللی حقوقدانان، روز گذشته -جمعه، ۶ جوزا- با نشر گزارشی زیر نام «جنگ طالبان علیه زنان؛ جنایت علیه بشریت و آزارواذیت جنسیتی در افغانستان»، گفتند که رفتار طالبان با زنان و دختران، باید به عنوان جنایت علیه بشریت و آزارواذیت جنسیتی، بررسی شود.
در گزارش آمده که دادستانهای دادگاه کیفری بینالمللی، باید جنایت علیه بشریت را در تحقیقات کنونی خود در بارهی وضعیت افغانستان در نظر بگیرند.
سازمان عفو بینالملل و کمیسیون بینالمللی حقوقدانان، از همه کشورها خواسته اند که با بهرهگیری از صلاحیت جهانی یا دیگر ابزارهای قانونی، آن شمار از اعضای طالبان که به ارتکاب جنایات تحت قوانین بینالمللی متهم استند را به دادگاه بکشانند.
اگنس کالامار، دبیرکل سازمان عفو بینالملل، با اشاره به محدودیت اشتراک زنان در زندگی عمومی، محدودیت دسترسی به آموزش و تحصیل، ممنوعیت کار و حق آزادانهی سفر که از سوی طالبان بر زنان تحمیل شده، گفته است: «شک نکنید این جنگ علیه زنان است.» او، افزوده است: «زنان، زندانی، ناپدید و شکنجه شدند، به دلیل مخالفت با این سیاستها [سلب حقوق اساسی زنان] و مقاومت در برابر سرکوب. اینها جنایتهای بینالمللی است. این اقدام سازماندهیشده، گسترده و ساختارمند است.»
در گزارش آمده که محدودیتهای تبعیضآمیز طالبان بر زنان و دختران افغانستانی، ناقض ضمانتهای حقوق بشر مندرج در معاهدههای بینالمللی زیادی است که افغانستان عضو آن است.
در همین حال، سانتیاگو کانتون، دبیرکل کمیسیون بینالمللی حقوقدانان، گفته است: «این گزارش، خواستار تغییر شدید و فوری در رویکرد جامعهی جهانی در برابر رفتار جنایتکارانهی مداوم و آشکار طالبان است که زنان و دختران در افغانستان را از حقوقبشری شان بازمیدارد.»
در این گزارش خواسته شده که طالبان، به گونهی فوری باید به آزارواذیت جنسی دختران و زنان در افغانستان پایان دهند.
این در حالی است که در نزدیک به دو سال گذشته، دختران و زنان در افغانستان در کنار حقوق سیاسی، دیگر بخشهای مهمی از حقوق اساسی شان؛ مانند حق آموزش و تحصیل، حق کار، حق آزادی سفر و انتخاب شیوهی زندگی را از دست داده اند.
بر اساس گزارشها، طالبان در نزدیک به دو سال گذشته، شماری از زنان و دخترانی را که در برابر محدودیتهای وضعشده از سوی این گروه اعتراض کرده اند، پس از بازداشت و زندانیکردن، مورد تجاوز جنسی نیز قرار داده اند.
نظر بدهید