تحلیلی گزارشها

پنجمین نشست امنیتی مسکو؛ پوتین: گروه‌های تروریستی در افغانستان فعال‌تر شده است

 

جاده‌ی ابریشم: ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، گفته که با خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، حضور تروریستان بین‌المللی در این کشور، بیش‌تر و قوی‌تر شده‌است.

پوتین، این موضوع را روز گذشته -چهارشنبه، ۱۹ دلو- در پنجمین نشست امنیتی مسکو، بیان کرده و افزوده که از تلاش کشورهای منطقه برای استفاده از وضعیت افغانستان به منظور گسترش و ایجاد زیرساخت‌هایی تحت عنوان مبارزه با تروریزم، نگران است.

او تأکید کرده که این کشورها، هیچ کاری برای مبارزه‌ی واقعی با تروریزم بین‌المللی انجام نمی‌دهند.

آقای پوتین، هم‌چنان گفته که درگیری‌ها در نقاط مختلف جهان، از اهمیت موضوع افغانستان نمی‌کاهد.

او، افزوده که موضوع افغانستان همیشه برای روسیه اهمیت داشته و این اهمیت،امروز دو برابر شده است؛ زیرا به گفته‌ی او، روسیه دیگر نمی‌خواهد در مرزهای جنوبی‌اش تنش وجود داشته باشد.

پنجمین نشست امنیتی مسکو، روز گذشته -چهارشنبه، ۱۹ دلو- با حضور دبیران شورای امنیت ملی روسیه، هند، ایران، چین، تاجیکستان، ترکمنستان، اوزبیکستان، قزاقستان و قیرقیزستان، بدون حضور نماینده‌‌ی طالبان، در شهر مسکو، پایتخت روسیه برگزار شد.

در همین حال، نیکولای پاتروشف، دبیر شورای امنیت ملی روسیه، در این نشست گفته که طالبان اکنون پیامدهای «هرج‌ومرج» به‌‌جامانده از سوی امریکا را تجربه می‌کنند و وضعیت در افغانستان، به سرعت رو به وخامت است.

دبیر شورای امنیت روسیه، افزوده که سلاح‌های باقی‌مانده‌ی غرب که ده‌ها میلیارد دالر ارزش دارد، می‌تواند جنگ‌های مسلحانه بین گروه‌های درگیر در افغانستان را تشدید کند.

پاتروشف هم‌چنان گفته که این سلاح‌ها در بازار سیاه، از جمله برای تروریست‌ها در کشورهای سوم فروخته می‌شود.

او گفته است: «جولان‌گاه بزرگی از بی‌ثباتی که برای غربی‌ها در این کشور ایجاد شده، می‌تواند به تمام کشورهای منطقه سرایت کند.»

آجیت دوال، مشاور امنیت ملی هند نیز در این جلسه گفته که کشورهای منطقه، باید در امر مبارزه با تروریزم به صورت یک‌دست عمل کنند.

به گزارش اندیا تریبون، آقای دوال، بر مبارزه با داعش، لشکر طیبه و جیش محمد تأکید کرد و از کشورهای اشتراک‌کننده در نشست امنیتی مسکو، خواسته تا پناه‌گاه‌های گروه‌های تروریستی در منطقه حذف شوند.

مشاور امنیت ملی هند، افزوده است: «تروریزم به یک تهدید بزرگ در منطقه تبدیل شده است. به هیچ کشوری، نباید اجازه داده شود که از خاک افغانستان برای صدور تروریزم و افراط‌گرایی استفاده کند.»

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در این نشست گفته که عدم مشارکت همه اقوام در حکومت کنونی افغانستان، باعث افزایش مشکلات پر این کشور می‌شود.

آقای شمخانی در مورد تحمیل هر نوع نظام سیاسی در افغانستان، هشدار داده و تأکید کرده که چنین تلاشی نتیجه‌ای جز تشدید ناامنی در افغانستان نخواهد داشت.

کشورهای منطقه، در حالی از تهدیدهای تروریستی در افغانستان ابراز نگرانی کرده اند که در یک سال‌ونیم گذشته، گروه‌های تروریستی به ویژه داعش، در این کشور حضور فعال داشته است.

در حمله‌هایی که گروه داعش پس از بازگشت طالبان به قدرت، در افغانستان راه‌اندازه کرده، صدها شهروند کشته و زخمی شده اند.