جادهی ابریشم: نشست سران «تعامل و اعتمادسازی آسیا» موسوم به سیکا، روز گذشته –پنجشنبه، ۲۱ میزان-، در آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شد.
سران کشورهای عضو سازمان سیکا، در این نشست در مورد موضوعات بینالمللی از جمله مسئلهی افغانستان صحبت کردند.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه، در این نشست گفت: «افغانستان همچنان یکیاز جدیترین چالشهای امنیتی منطقه است.»
پویتن، افزود که افغانستان پس از دو دهه حضور نظامی امریکا و ناتو، نتوانسته به طور مستقل مشکلات مرتبط با تهدیدهای تروریستی را حل کند.
آقای پوتین با اشاره به حملهی تروریستی پنجم سپتمبر سال روان در برابر سفارت روسیه در کابل، تصریح کرد که ادامهی حملههای خونین تروریستی در افغانستان، بیانگر جدیبودن تهدید تروریزم در این کشور است.
شوکت میرضیایف، ریسجمهور اوزبیکستان، یکی دیگر از شرکتکنندگان این نشست، به رهبران کشورها گفت که در بین مشکلات جاری بینالمللی، موضوع افغانستان فراموش شده است.
رییسجمهور اوزبیکستان، در این نشست به سران کشورها پیشنهاد کرد که یک گروه بینالمللی مذاکره در مورد افغانستان، ایجاد شود.
او، تصریح کرد: «به منظور دستیابی به اجماع گسترده در مورد افغانستان و اتخاذ تدابیر عملی در سطح جهانی، به سازمان ملل پیشنهاد میکنیم، تا برای تشکیل یک گروه مذاکرهکنندهی بینالمللی در سطح عالی، اقدام کند تا این گروه برای آمادهسازی و توافق با مقامهای افغانستان در مورد الگاریتمی برای اجرای مرحلهای تعهدات طرفین ،کار کند.»
رییسجمهور اوزبیکستان، تأکید کرد: «ما نمیتوانیم اجازه دهیم، تجربهی غمانگیز گذشته تکرار شود؛ زمانی که این کشور در واقع، به یک مرکز تروریستی بینالمللی تبدیل شده بود.»
همچنین، ابراهیم رییسی، رییسجمهور ایران، در این نشست گفت: «برای گذار از ناامنی در افغانستان، نیاز به برداشتن گامهای عملی از طریق گفتوگوهای سیاسی است.
او، افزود که هدف گفتوگوها، باید تشکیل حکومت فراگیر با مشارکت همه اقوام و اجرای تعهدات بینالمللی به ویژه تعهدات دوجانبه با همسایگان، باشد.
رییسجمهور ایران، همچنین با توجه به افزایش خطر تروریزم در افغانستان، گفت: «شکست قاطع تروریستهای تکفیری و پایان حکومت آنها در سوریه، منجر به کوچدادن هدفمند آنها به سمت شرق شده است که امنیت مناطق مختلف، از جمله آسیای مرکزی را با خطر روبهرو میسازد.»
رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه نیز، در ششمین نشست سیکا، در مورد افغانستان گفت: «ثبات در افغانستان برای جلوگیری از مهاجرت و مهار تروریزم حیاتی است.»
رییسجمهور ترکیه، با خطاب به سران نشست سیکا، گفت که نباید افغانستان را تنها گذاشت و به عنوان جامعهی جهانی، باید به کمکهای بشردوستانه با این کشور، ادامه داد.
نشست تعامل و اعتمادسازی آسیا (سیکا)، ۲۷ عضو اصلی، ۸ کشور عضو و ۵ سازمان عضو ناظر دارد که هدف آن، تعامل و اقدامات، راهکارها و شیوههای دستیابی به اعتمادسازی در قارهی آسیا است.
افغانستان، آذربایجان، بحرین، بنگلهدیش، کامبوج، چین، مصر، هند، ایران، عراق، اسرائیل، اردن، قزاقستان، قرقیزستان، مغولستان، پاکستان، قطر، فلسطین، ویتنام، اوزبیکستان، امارات متحدهی عربی، ترکیه، تایلند، تاجیکستان، سریلانکا، روسیه و کوریای جنوبی، از اعضای اصلی این سازمان استند.
این نشست در حالی برگزار میشود که در افغانستان تحت کنترل طالبان، هنوز دولت مورد قبول جامعهی بینالمللی شکل نگرفته و در ششمین نشست این سازمان، به نمایندگی از افغانستان کسی حضور ندارد.
نظر بدهید