علی ضحاک
مردم افغانستان در معرض کشتار بیرحمانه طالبان نیز قرار دارند. هر از گاهی این گروه به بهانههای مختلف دست به کشتار افراد ملکی میزنند.
گزارش سازمان ملل نشان میدهد که وضعیت حقوق بشری در افغانستان در بدترین حالت خود قرار دارد. طالبان به عنوان دولت خود خوانده و گروه حاکم در این کشور، مسوول درجه اول کشتار افراد ملکی است.گفتههای طالبان، داعش در افغانستان فعالیت موثر ندارد و براین اساس مسوول تمام قتل و کشتارها طالبان محسوب میشود.
براساس گزارش سازمان ملل متحد، از زمان حاکمیت طالبان تاکنون ۲۱۰۶ نفر ملکی توسط این گروه کشته و یا زخمی شده است. اگر چند در این گزارش به گروه داعش بهعنوان یکی از گروههای مسوول کشتارهای افراد ملکی نیز اشاره شده است؛ اما شواهد و مدارک نشان میدهد که داعش در افغانستان رنگ سیاهتر گروه طالبان است. لذا میان طالبان و داعش تفکیک در رفتار، کشتار و هدف وجود ندارد.
با در نظرداشت آمار منتشر شده در گزارش سازمان ملل در مورد قتل و کشتار افراد ملکی در افغانستان، سوال این است که سازمان ملل و جامعه جهانی در مورد نقض گسترده حقوق بشر و کشتار افراد ملکی در افغانستان تا چه زمانی سکوت میکند. با گذشت هر روز میزان آسیبپذیری مردم در برابر تهدید و افراطیت طالبان بیشتر میشود. این گروه نیز با گذشت هر روز درندهتر و بیرحمتر میشود. هیچ مکانیزمی از سوی جامعه جهانی تا هنوز روی دست گرفته نشده است تا از افراد ملکی در برابر حملات و کشتار طالبان حفاظت کند.
فشار و انتقادهای جامعه جهانی نیز تا کنون نتوانسته ماشین کشتار طالبان را متوقف کند. جامعه جهانی حتا نتوانست با فشارهای زیاد این گروه را قانع سازد تا دروازههای مکاتب را بهروی دختران بالای صنف ششم باز کند. دیده میشود که طالبان در برابر فشارهای جامعه جهانی تمکین نمیکند.
محمدخالد حنفی، سرپرست وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان دو روز پیش تعامل مثبت با جامعه جهانی را «غلامی» خوانده بود و گفته بود که با وجود فشارهای بینالمللی از تصمیمخود مبنی بر پایداری نظام اسلامی صرف نظر نمیکند. او هشدار داده بود که در این راستا، فرمانهای دیگری نیز صادر کرده است.
حنفی افزوده بود که امریکا هنوز دست از دخالت در امور افغانستان برنداشته است، اما وی تاکید کرده بود که از احکام اسلامی نگذشته و مطابق فرمانهای خود پیش میرود.
سکوت امریکا و جامعه جهانی در برابر نقض گسترده حقوق بشر در افغانستان نشان میدهد که مبارزه با تروریسم و حمایت از حقوق بشر صرف یک شعار است. با در نظرداشت گزارش سازمان ملل توقع میرود جامعه جهانی سکوت در برابر کشتار افراد ملکی توسط طالبان را بشکند و برای تغییر وضعیت در افغانستان مکانیزم عملی روی دست گیرد.
یازده ماه حاکمیت طالبان، نشان میدهد که این گروه توان حکومتداری و تعامل با مردم افغانستان را ندارد. تنها ابزاری که تا کنون طالبان برای ادامه حاکمیت استبدای شان از آن کار گرفته است همانا ایجاد ترس و تهدید در میان مردم و در نهایت کشتار افراد ملکی و نظامیان حکومت سابق است. هیچ نشانهای که نشان بدهد طالبان برای ایجاد یک حکومت همهشمول تلاش میکند، وجود ندارد.
با نشر گزارش سازمان ملل متحد، مردم افغانستان توقع دارد تا جامعه جهانی بیشتر از این در برابر کشتار افراد ملکی و نقض گسترده حقوق بشر توسط طالبان سکوت نکند و راهی برای نجات مردم از وضعیت ناهنجار کنونی پیدا کند. بدون تصمیم و عملکرد قاطع جامعه جهانی برای مهار این گروه، امکان تغییر وضعیت در این کشور متصور نیست.
در این میان اما کشورهای منطقه از جمله ایران، پاکستان و قطر برای مشروعیت بخشی به کشتارهای بیرحمانه افراد ملکی توسط طالبان تلاش میکند. نحوه برخورد این کشورها با طالبان در واقع همسویی با این گروه برای کشتار بیشتر افراد ملکی در افغانستان است.
نظر بدهید