اسلایدر خبری گزارشها

نوروز در تبعید؛ «بیا بریم به مزار با چشم گریان»

جاده‌ی ابریشم: لیسه عالی استقلال و ملالی در راولپندی پاکستان که سال گذشته توسط سلیمه نیکبین، معاون امور اجتماعی والی کابل در حکومت پیشین، برای کودکان و نوجوانان مهاجر افغانستانی ایجاد شده، از «نوروز» بزرگ‌داشت کرد.

پسران و دختران نزدیک به دو هزار خانواده‌ی هزاره‌ی اسماعیلیه و نزدیک به ۵۰۰ خانواده از اقوام دیگر، در این لیسه‌ها مصروف آموزش استند.

خانواده‌های دانش‌آموزان این لیسه‌، دوشنبه‌ی هفته‌ی روان -۲۰ مارچ- گرد هم آمده و نوروز یا روز نخست سال را جشن گرفتند. دانش‌آموزان دختر، لباس‌های محلی شان را پوشیده بودند که معمولاً در روز نخست سال در افغانستان می‌پوشیدند. یکی از اشتراک‌کنندگان این برنامه، به جاده‌ی ابریشم می‌گوید:«در نوروز امسال، لباس وطنی داریم، حس وطن‌دوستی داریم؛ اما کشور و سرزمین نداریم.»

دانش‌آموزان در برنامه‌ی بزرگ‌داشت از نوروز، سرود ملی افغانستان و در کنار آن، سرود ملی کشور میزبان (پاکستان) را نیز به خوانش گرفتند. حسام‌الدین نیکزاد، مشاور معاون دوم رییس‌جمهور پیشین افغانستان و از برگزارکنندگان این برنامه، می‌گوید:«سرود ملی کشور افغانستان و کشور میزبان، به طور زنده توسط شاگردان لیسه عالی استقلال و ملالی اجرا شد. در کنار آن، آهنگ‌های نوروزی و فلکلور افغانستان نیز توسط دانش‌آموزان این لیسه خوانده شد. هم‌چنان شش سرود، دو نعت، یک قصیده، دو آهنگ دنبوره‌ی هزارگی و دو ترانه به زبان‌های فرانسوی و اردو ارائه گردید.»

اشتراک‌کنندگان این برنامه، بر این باورند که گرامی‌داشت از نوروز جزو عنعنات تاریخی مردم افغانستان و در کل حوزه‌ی تمدنی فارسی است. یکی از این اشتراک‌کنندگان، می‌گوید:«نوروز همه‌ساله در سراسر کشور برگزار می‌گردید؛ اما امسال، طالبان نوروز را حرام اعلام کرده است. مردم در داخل کشور، حق تجلیل از نوروز را ندارند؛ ولی ما در تبعید و غربت نمی‌خواهیم تاریخ و هویت خود را فراموش کنیم. نوروز تاریخ ما و میراث بزرگان و نیاکان ما است.»

میله‌ی سمنک از دیگر ویژه‌برنامه‌های نوروزی نیز، توسط دانش‌آموزان لیسه‌ی استقلال و ملالی برگزار شد. هم‌چنان دانش‌آموزان دختر این لیسه، آهنگ فلکلور «بیا بریم به مزار ملا مامدجان» را با اندکی تغیر، « بیا بریم به مزار با چشم گریان» اجرا کردند.

مردم افغانستان در حالی در تبعید از نوروز بزرگ‌داشت می‌کنند که گروه طالبان، نوروز را «جشن غیراسلامی» خوانده و اعلام کرده است که هیچ کسی در افغانستان، نباید از این روز تجلیل کند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر این گروه گفته است:«کسانی‌که از نوروز تجلیل می‌کنند و به آن احترام می‌گذارند، از دایره‌ی اسلام خارج می‌شوند».

طالبان با استناد به آیات و احادیث و ارائه تفسیر بنیادگرایانه از آن، به این باور است که نوروز «عید مجوسیان، غیرمسلمانان و مشرکین است».

در همین‌حال رسانه‌های آزاد افغانستان، گزارش داده‌اند که در ولسوالی میرامور دایکندی، محتسبان امر‌به‌معروف و نهی‌ازمنکر طالبان، مانع برگزاری جشن نوروز در این ولسوالی شده‌اند. در سال‌های گذشته به مناسبت سال نو خورشیدی و شگوفه‌های گل بادام، جشن بزرگی در روستای «نالیج» منطقه‌ی برگر ولسوالی میرامور برگزار می‌شد. این جشن از بزرگ‌ترین جشن‌های مردمی دایکندی بود.

ریاست امر‌به‌معروف و نهی‌ازمنکر طالبان در دایکندی، تجلیل از نوروز را «ناروا» و «رسم‌ورواج بیگانه و غیراسلامی» اعلام کرده است.

طالبان امسال در ولایت‌های مختلف بزرگ‌داشت از نوروز را منع کرده و مانع رفتن خانواده‌ها به مکان‌های تفریحی شده‌‌اند.

در مورد نویسنده

مدیر وبسایت

نظر بدهید

برای ایجاد نظر اینجا کلیک کنید