خبری گزارشها

سران کشورها از حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان، شدیداً ابراز نگرانی کرده‌اند

 

جاده‌ی ابریشم: نمایندگان کشورهای ایالات متحده‌ی امریکا، بریتانیا و اتحادیه‌ی اروپا، خواهان شکل‌گیری دولتی فراگیر در افغانستان شده‌اند.

این کشورها، با نشر اعلامیه‌ا‌ی گفته‌اند که استقرار صلح و امنیت پایدار در افغانستان، مستلزم ایجاد حکومت فراگیر مبتنی بر حاکمیت قانون با مشارکت همه‌طرف‌های سیاسی است.

این اعلامیه، نتیجه‌ی بحث‌های نمایندگان کشورهای فرانسه، آلمان، ایتالیا، ناروی، بریتانیا و امریکا، در ۱۵ سپتمبر ۲۰۲۲، در شهر واشنگتن در باره‌ی وضعیت کنونی افغانستان است.

نمایندگان جاپان، قطر، سویس و دفتر معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز، به عنوان ناظر در این نشست شرکت داشته‌اند.

آن‌ها تأکید کرده‌اند که بدون تشکیل دولت فراگیر، انتخابی و پاسخ‌گو در افغانستان که همه مردان و زنان در آن شرکت داشته باشند، خطر جنگ داخلی در این کشور افزایش خواهد یافت.

در همین حال، رینا امیری، نماینده‌ی ویژه‌ی امریکا برای زنان و حقوق بشر در افغانستان، می‌گوید:«حکومت فراگیر و حقوق بشر، کلید عادی‌سازی روابط با طالبان است.»

خانم امیری، روز جمعه -۲۳ سپتمبر ۲۰۲۲، با نشر تویتی، از دیدار خود با وزیران امور خارجه و مقام‌های بلندپایه‌ی پاکستان، قطر، ترکیه و اوزبیکستان خبر داده است.

او، می‌گوید که در این دیدارها با نمایندگان کشورهای نام‌برده به توافق رسیده‌اند که حکومت فراگیر و حقوق بشر، حقوق زنان و دختران برای کار و آموزش، کلید عادی‌سازی روابط با طالبان است.

نماینده‌ی ویژه‌ی امریکا برای زنان و حقوق بشر در افغانستان، هم‌چنان گفته است که در حاشیه‌ی هفتادوهفتمین نشست سالانه‌ی مجمع عمومی سازمان ملل متحد -۲۰۲۲-، با طارق‌علی بخیت، نماینده‌ی ویژه‌ی سازمان هم‌کاری اسلامی در امور افغانستان نیز، ملاقات کرده است.

خانم امیری می‌گوید: «در این ملاقات در باره‌ی حمایت از حقوق بشر و حقوق زنان با نماینده‌ی سازمان هم‌کاری اسلامی در امور افغانستان صحبت کرده و این سازمان، از حق آموزش و کار دختران و زنان در افغانستان حمایت کرده است.»

دولت‌های غربی و نمایندگان سازمان‌های بین‌المللی حقوق‌بشری، همواره از نقض حقوق بشر به ویژه حقوق زنان، اعضای گروه‌های اقلیت‌های قومی و مذهبی در افغانستان انتقاد و آن را محکوم کرده‌اند.

آن‌ها هم‌چنین از حضور گروه‌های تروریستی به ویژه شبکه‌ی القاعده و داعش در افغانستان، شدیداً ابراز نگرانی کرده‌اند.

نمایندگان کشورهای امریکا و کشورهای اروپایی، از طالبان خواسته‌اند که ممنوعیت آموزش دختران را برداشته و به تعهدات خویش در توافق‌نامه‌ی دوحه مبنی بر آغاز گفت‌وگوها میان طرف‌های افغانستانی، برای جست‌وجوی یک نقشه‌ی‌راه سیاسی و تشکیل دولت فراگیر در افغانستان، عمل کنند.