اسلایدر خبری گزارشها

ریاست استخبارات طالبان؛«تهدید جدید برای رسانه‌های آزاد» در افغانستان

جاده‌ی ابریشم: به تازه‌گی کمیته‌ی محافظت از ژورنالیستان گفته است که ریاست استخبارات گروه طالبان تهدید جدید برای فعالیت رسانه‌های آزاد در افغانستان است.
این کمیته روز چهار شنبه دوم مارچ(۱۱ حوت)گفته است که استخبارات طالبان به تاریخ ۱۹ جنوری ۲۰۲۲ از رسانه‌های افغانستان خواسته بود تا از نشر و پخش «خبر‌های دروغین و شایعات بی‌اساس» اجتناب کنند.
هشدار ریاست استخبارات این گروه پس از آن به‌آدرس رسانه‌های افغانستان صادر شد که کارمندان استخبارات طالبان بر خانه‌های زنان معترض در کابل عملیات شبانه راه‌اندازی کرده بودند و شماری از زنان معترض را به طور غیر قانونی توقیف کرده بودند که رسانه‌ها از جریان این عملیات گزارش‌های خبری تهیه کردند.
همچنان در گزارش کمیته‌ی محافظت از ژورنالستان آمده که است استخبارات طالبان در قسمت توقیف‌های«غیر قانونی،‌بازجویی‌های خشن خبرنگاران و مالکان رسانه‌ها را مستند سازی» کرده است.
کمیته افزوده که قادر به ایجاد تماس با مقام‌های استخبارات طالبان نشده است، اما مقام‌های این ریاست در گذشته این گزارش‌ها را «اخبار دورغین و شایعات بی‌اساس» خوانده‌اند.
کمیته‌ی محافظت از ژورنالستان به نقل از خبرنگاران که نخوانستند نام شان افشا شوند گفته است که «طالبان یک رژیم امنیتی غیر مکتوب و اعلام ناشده را بر خبرنگاران در سراسر افغانستان تحمیل کرده است».
این کمیته در بخش از گزارش اشاره کرده است که عبدالحق وثیق،‌یک زندانی پیشین گوانتانامو،‌ریاست استخبارات طالبان را بر عهده دارد، شخصی که بر اساس این گزارش، مسوول رابطه‌ی طالبان با جنگجویان خارجی وابسته به القاعده بود.
‌چنین وضعیتی نشان می‌دهد که ریاست استخبارات طالبان به سرکوب رسانه ها،‌فعالان جامعه مدنی، توقیف،‌شکنجه و کشتار مقام‌های نظامی و غیر نظامی حکومت پیشین تمرکز دارد.
پیش از این، سازمان گزارشگران بدون مرز نیز در گزارش در تاریخ ۱۵دلو از تهدید، احضار و بازداشت خودسرانه خبرنگاران از سوی اداره استخبارات طالبان در شهر کابل خبرداد و گفته بود که روزنامه‌نگاران از سوی این اداره تهدید، احضار و بازداشت می‌شوند.
این سازمان تاکید کرده بود که از زمان به قدرت رسیدن گروه طالبان تاکنون، ۵۰ مورد بازداشت خبرنگاران توسط اداره استخبارات طالبان به ثبت رسیده که رفتارهای خشونت‌آمیزی با آنان صورت گرفته است.
به گفته سازمان گزارشگران بدون مرز، اداره استخبارات طالبان سابقه طولانی در سانسور سیستماتیک آزادی بیان و خاموش کردن عمدی صدای رسانه‌های آزاد در افغانستان داشته است.
پس از آن، اداره استخبارات حکومت سرپرست طالبان دست از سانسور رسانه‌ها برنداشته و اعلام کرده است که رسانه‌ها به مقدسات و شعایر دینی توهین نکنند، خبرهای نادرست و شایعات بی‌اساس را پخش و نشر نکنند:«رسانه‌های کشور، با درنظرداشت اصول ژورنالیستیکی، از نشر و پخش اخبار نادرست و شایعات بی‌اساس جداً خودداری کنند».