جاده ابریشم: هفته گذشته سرور دانش معاون دوم رییس جمهور، در کنفرانس«امام ابوحنیفه از دیدگاه اندیشمندان تشیع» گفت که امام ابوحنیفه از لحاظ سیاسی مرد مبارز، عدالتخواه و منتقد نظام های استبدادی زمان بود که به خاطر مخالفت با حاکمان جابر و حمایت از حرکت های انقلابی و عدالتخواهانه علویان، زندانی شد و براثر شکنجه جان باخت.
معاون رییس جمهور در مورد وسعت نظر و دیدگاه خردگرایی امام ابوحنیفه گفت که گروههای افراطی مانند طالبان هرگز نمیتوانند ادعای پیروی از مکتب اعتدالگرای امام ابوحنیفه را داشته باشند.
وی همچنان تاکید کرد که بررسی سیره و سنت سیاسی و علمی امام ابوحنیفه نشان میدهد که تفکر طالبانی در مغایرت تمام با دیدگاه و مکتب فقهی و حقوقی امام ابوحنیفه است و به هیچ وجه نمیتواند از مکتب اعتدالگرای او نمایندگی کند.
سروردانش در پیوند روابط نیک و حسنه بین مذهب حنفی و شیعه گفت که تاریخ گواهی می دهد که میان امام ابوحنیفه و پیشوایان مذهبی شیعیان و نوادگان پیامبر اسلام، از لحاظ عقیدتی و سیاسی آن گونه محبت و روابط عمیق و ناگسستنی وجود داشته است که امام ابوحنیفه حتی به خاطر حمایت از آنان، هرگونه اتهام، آزار و اذیت و زندانی شدن را پذیرفت ولی زیر بار حکومت جبار زمان خودش نرفت.
طالبان در آغاز مذاکرات صلح در قطر گفته بود که مبنای گفتگوهای صلح باید بر اساس مذهب حنفی باشد که این خبر باواکنشهای گوناگون در داخل کشور مواجه گردید.
اما معاون رییس جمهور با اشاره به همین سیره و روحیه امام ابو حنیفه گفت اگر او امروز زنده میبود چگونه اجازه میداد که گروههای افراطی چون طالبان به نام او از پذیرش فقه جعفری در کنار فقه حنفی در افغانستان انکار کند.
وی گفت که امام ابوحنیفه در طول حیات علمی و سیاسی خود به اهلبیت پیامبر و علویان ارتباط و احترام عمیق داشت و همین امر باعث خشم حاکمان و تندروان آن روزگار بر وی گردید.
معاون رییس جمهور، افراط گرایی و تروریسم را دشمن مشترک پیروان مذاهب حنفی و جعفری خواند و تاکید کرد که گروههای افراطی و تروریستی نشان دادند که در راه دستیابی به اهداف شوم و غیر انسانی خود هرگز قوم، سمت و مذهب نمی شناسند و همه را به خاک وخون می کشانند.
او وحدت و همدلی میان پیروان مذاهب را در افغانستان نسبت به کشورهای جهان اسلام بی مانند و یک نمونه عالی خواند و از علمای کشور خواست که برای نشر اندیشه های ناب و حیات بخش و تبیین روابط نیک و عمیق پیشوایان دو مذهب حنفی و جعفری بیش از گذشته تلاش کنند.
نظر بدهید