اندیشه فرهنگ و هنر

«تاریخ افغانستان در یک نگاه»؛ اثری پروفیسور علی محمد زهما به چاپ رسید

 

جاده‌ی ابریشم: سال ۲۰۲۱ سال نحس برای مردم افغانستان بود. زخمِ ناسوری بود که قلب همه را مجروح و داغدار کرد. همه را بی‌خانه و بی‌وطن ساخت. بی‌یار و بی‌روزگار. زاغ‌های سیاه، پرنده‌های زیبای مدنیت و انسانیت را کوچ دادند. گرگان تشنه به خون انسان به شهرها هجوم آوردند. لشکر جهالت و خیانت بر شهر دانش و دانایی حمله کردند. اهل فکر، اندیشه و قلم کشور بیچاره و آواره شدند. دیوهای جهل و جنون شهرها را وحشتناک‌تر و ترسناک‌تر از دشت‌ها و بیابان‌ها ساخته‌اند.
در میان این همه درد و اندوه، حسرت و نا امیدی، چاپ کتاب پروفیسور علی محمد زهما، ارمغان ناب و نایاب در فضای تاریک و اختناق حاکم در کشور است. «تاریخ افغانستان در یگ نگاه»، اثری ارزشمند پروفیسور زهما در ایران زیور چاپ به تن کرده و به زودی وارد کشور می‌گردد. این کتاب به همان اندازه مهم و ارزشمند است که نویسنده آن در جامعه علمی و فرهنگی کشور جایگاه بی‌بدیل، ویژه و استثنایی دارد.
هفته نامه جاده‌ی ابریشم این رویداد نیک و مبارک علمی را به دوستداران دانش و دانایی، خانواده‌ای استاد و خصوصا کسانی که زحمت جمع‌آوری نوشته‌ها، ویرایش، طرح و دیزاین و هزینه مالی آن را به دوش گرفته تبریک می‌گوید.
«تاریخ افغانستان در یک نگاه» اولین اثری از پروفیسور زهما است که پس از در گذشت ایشان زیور چاپ به تن کرده است. به امید روزی که تمام آثار استاد فقید به چاپ برسد.

پروفیسور علی‌محمد زهما، در ۲۴ سرطان ۱۳۹۷ در سن ۹۶ سالگی در شهر وین اتریش درگذشت. مرگ او جامعه علمی و فرهنگی داخل و خارج از کشور را تکان داد. از معاون ریاست‌جمهور حکومت پیشین گرفته تا چهره‌های مطرح سیاسی، علمی و فرهنگی کشور، در پیوند به در گذشت پروفیسور علی محمد زهما واکنش نشان دادند، اظهار تسلیت و غم‌شریکی کردند.
علی امیری، استاد دانشگاه مرگ زهما را «شکست شاخ ارغوان» عنوان داد. این عنوان نام ویژه‌نامه‌ای در هفته نامه جاده ابریشم را نیز به خود اختصاص داد که در شماره ۱۰۳ تاریخ ۱۶ اسد ۱۳۹۷ در پیوند به در گذشت پروفیسور زهما منشتر شد.
در این ویژه نامه آثاری از استاد علی امیری، دهقان زهما، حیکم شرعی جوزجانی، زنده یاد استاد رهنورد زریاب، مورخ کشور ما نصر مهرین، احمد حسین مبلغ، استاد عبدالقیوم قویم، دولت دولتیار، رضا لعلی و منیژه نایل در مورد زندگی و فعالیت‌های علمی و فرهنگی پروفیسور زهما به نشر رسید.