شام دیروز دهم جدی/ دیماه ۱۴۰۳خ. دومین «شب افغانستان» در مؤسسۀ فرهنگی اِکو، در تهران برگزار شد. در برنامۀ «شب فرهنگی افغانستان و گرامیداشت سال نو میلادی» تعدادی از دیپلماتهای کشورهای مختلف، فرهنگیان، هنرمندان، شاعران، نویسندگان و اهالی هنر از کشورهای افغانستان، ایران، پاکستان، تاجیکستان و… اشتراک کرده بودند. در این شب، برنامههای گوناگونی؛ مانند اجرای موسیقی، شعرخوانی، رونمایی از تابلوهای هنری دو تن از هنرمندان افغانستانی، خانم حکیمه قنبری و فرید نورزهی، تقدیر از یکی از عکاسان افغانستان، خانم سمانه رستمی که به تازگی عکسهایش در نمایشگاهی در کشور ترکیه درخشیدهاند و در نهایت، افتتاح نمایشگاه هنر خوشنویسیِ آثار محمدحسین احمدی، نمایشگاه صنایع دستیِ تعدادی از هنرمندان افغانستانی؛ مانند زهرا خاوری، زهرا جعفری، زینب جعفری، فاطمه قاسمی، فهیمه وفایی، مرضیه افتخاری و سجاد حیدری، انجام شد. گفتی است که گردانندگی این برنامه را خانم زینب بیات، شاعر و گویندۀ رادیو، به عهده داشت.
در نخست دکتر سعدخان، رئیس مؤسسۀ فرهنگی اِکو در جایگاه قرار گرفت و دربارۀ ابعاد گوناگون برنامۀ این شب صحبت کرد. او به اشتراککنندگان خوشآمد گفت و نکاتی را دربارۀ برنامۀ هر سالۀ این مؤسسه ایراد کرد. وی گفت: «کشور برادر و دوستِ افغانستان، یکی از کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی اِکو و عضو اِیسیآی (ECI) میباشد. ما همواره در مؤسسۀ فرهنگی اِکو مراسمی را برای فرهنگ این کشور، موسیقی، اشعار، هنر خطاطی و نقاشی این کشور برگزار کردهایم.»
وی همچنین افزود: «بنابراین، برای جشن امشب، ما سه اتفاق را داریم؛ در ابتدا گروه موسیقی کشور افغانستان برای ما موسیقی اجرا خواهند کرد، سپس، شاعران افغانستانی با لهجه و زبان افغانستانی برای ما شعر خواهند خواند و در نهایت هم افتتاح نمایشگاه هنر خطاطی را خواهیم داشت از جناب محمدحسین احمدی، یکی از خوشنویسان معروف افغانستانی که آثارشان را به نمایش گذاشتهاند.»
وی به وضعیت اسفبار کنونی افغانستان نیز اشاره کرد. به گفتۀ وی، در افغانستان نظامی روی کار است که برای هنرمندان و موسیقیدانهای افغانستانی مشکلاتی را ایجاد میکند. هنرمندان و موسیقیدانان افغانستان قادر نیستند که هنر و کارشان را به نمایش بگذارند: «لذا در اینجا مایل هستم بگویم که مؤسسۀ فرهنگی اِکو همواره از هنرمدان افغانستانی استقبال میکند. چنانچه اگر در به نمایش گذاشتن هنرشان علاقهمند باشند، این مؤسسۀ فرهنگی، همواره بدون هیچگونه هزینهای، در خدمت آنان خواهد بود.»
همینطور، وی از اشتراککنندگان نیز درخواست کرد که اگر هنرمند یا هنرمندانی را میشناسند که در کشور افغانستان نمیتوانند آثارشان را به نمایش بگذارند، به مؤسسۀ فرهنگی اِکو معرفی کنند تا زمینۀ به نمایش گذاشتن آثارشان در اینجا فراهم شود.
و در نهایت، از تمام همکارانش و دستاندارکار برنامۀ «شب فرهنگی افغانستان و گرامیداشت سال نو میلادی»، به خصوص از نمایندۀ کشور افغانستان در مؤسسۀ فرهنگی اِکو، خانم مهتاب ساحل، به خاطر تلاشهایشان در برگزاری چنین برنامهای، تشکر کرد.
گویندۀ دیگر برنامه استاد یدالله کابلی خوانساری، یکی از هنرمندان خوشنویس برجستۀ معاصر و عضو شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران، بود. آقای خوانساری، ضمن اظهار خرسندی از برگزاری چنین شبی و حضور در آن، در مورد هنر به صورت عام، گذشتۀ هنر خوشنویسی و کارهای خوشنویسی محمدحسین احمدی، صحبت کرد.
آقای کابلی خوانساری اشارۀ گذرایی به گذشتۀ هنر خوشنویسی در فرهنگ اسلامی و حوزۀ زبان فارسی کرد و از کارها و کارنامۀ درخشان استادان این حوزه یاد کرد؛ کسانی چون میرعلی هروی و میر عماد حسنی و حتا از کارهای افراد پیشتر از آنها نیز؛ مانند سلطانعلی مشهدی و شاهمحمود نیشابوری نیز یاد کرد که هنرشان با دستان میرعلی هروی به اوج کمال رسانده شد.
کابلی خوانساری، هنر خوشنویسی میرعلی هروی و میرعماد حسنی را مانند هنر سعدی و حافظ دانست که اگر حافظ شعر خوبی دارد، یکی از دلایلش این است که او پیش از خود تجربۀ موفق سعدی را داشته است: «میبینیم که با وجود سعدی، در شعر حافظ اتفاق خاصی نیفتاده است.» به گفتۀ وی، در مورد هنر هروی و حسنی، دقیقاً چنین است. میرعماد حسنی، تجربۀ موفق میرعلی هروی را داشت که کارهای ارزشمندی عرضه کرد.
کابلی خوانساری هنر را تجلیگاه شور و عشق و شیدایی و به نوعی، خاستگاه رشد تفکر و نبوغ بشری دانست و آن را ژرفترین گفتوگوی انسانهای صاحبدل تاریخ با زندگی و هستی خواند. به گفتۀ وی، آقای احمدی هم میتواند به پشتوانههای درخشان هنر خوشنویسی در حوزۀ فرهنگی زبان فارسی تکیه بزند و برای خودش اسم و رسمی فراهم کند. به باور وی، کارهای محمدحسین احمدی کارهای برجسته و دیدنیاند و اظهارداشت که ما خوشحالیم که خوشنویسان خوبی؛ چون محمدمهدی میرزایی و محمدحسین احمدی، از خوشنویسان افغانستانی، را در جمع خود داریم. وی اظهار امیدواری کرد که روزی این گفتوگو و تبادل تجربۀ در شهرهای افغانستان، در هرات، کابل، غزنی و… نیز فراهم شود.
پس از سخنرانی، نوبت به برنامههای اصلی برنامه؛ بُرش کیک سال جدید میلادی (۲۰۲۵م)، شعرخوانی، اجرای موسیقی، تقدیر از دکتر سعدخان، رئیس مؤسسۀ فرهنگی اِکو توسط فرهنگیان افغانستان و در نهایت افتتاح نمایشگاه رسید. زهرا حسینزاده، زهرا زاهدی، محسن سعیدی و احسان بدخشانی از جمله شاعرانی بودند که در این برنامه شعر خواندند و علیدریاب بندری و گروه هنری همراهش، حبیبالله منصوری و گروه هنری همراهش، و نثاراحمد دلآهنگ و گروه هنری همراهش، موسیقیهای متنوع اجرا کردند و اشتراککنندگان را به شور و هیجان و شعف آوردند.
همانطوری که پیشتر نیز یاد شد، در خلال خواندن شعر و اجرای موسیقی، تابلوهای هنری دو تن از هنرمندان افغانستانی؛ فرید نورزهی و حکیمه قنبری، نیز رونمایی شدند. آقای نورزهی نقشۀ کشورهای عضو مؤسسۀ فرهنگی اِکو را معرقکاری کرده بود و خانم حکیمه قنبری نقشۀ کشورهای عضو مؤسسۀ فرهنگی اِکو را با پارچه کار کرده بود. همچنین، از خانم سمانه رستمی، عکاس افغانستانی که به تازگی عکسهای وی در نمایشگاهی در کشور ترکیه درخشیده بودند، نیز تقدیر کردند.
بخش دیگر برنامۀ دومین «شب افغانستان» افتتاح نمایشگاه خوشنویسیِ آثار محمدحسین احمدی، خوشنویس افغانستانی، بود. نمایشگاه توسط رئیس مؤسسۀ فرهنگی اِکو و نمایندۀ افغانستان در این مؤسسه و تعدادی از هنرمندان و فرهنگیان افتتاح شد. این نمایشگاه، در برگیرندۀ سیوشش اثر خوشنویسی از هنرمند خوشنویس افغانستان، محمدحسین احمدی، در دو بخش خط شکستۀ نستعلیق و نقاشی خط است.
آقای محمدحسین احمدی، در گفتوگو با هفتهنامۀ جادۀ ابریشم گفت که کارهای زیادتری برای نمایش دارد؛ اما سالن اینجا ظرفیت همین تعداد تابلو را داشته است. وی در مورد برگزاری این نمایشگاه به هفتهنامۀ جادۀ ابریشم افزود: «قرار بود مؤسسۀ فرهنگی اِکو زمینۀ نمایشگاه انفرادی را برای آثار من فراهم کند. بعد، دوستان این مؤسسه به من اطلاع دادند که ما برنامۀ دومین «شب افغانستان» را برگزار میکنیم، آیا شما موافق هستید که افتتاح نمایشگاه شما هم در همین شب باشد؟ این پیشنهاد، پیشنهاد بسیار عالیای بود؛ زیرا دوستان و مخاطبانی را که دعوت میکنیم، دوباره اذیت نمیشوند. از این رو، این نمایشگاه همزمان شد با شب فرهنگی افغانستان که هنرمندان، شاعران و علاقهمندان هنر و فرهنگ، با حضورشان یک شب فرهنگی کاملی را رقم زدند.»
احمدی، حدود سه دهه است که در هنر خوشنویسی فعالیت میکند. تخصصش خط شکستۀ نستعلیق است؛ خطی که در افغانستان گاهی به خط میرزایی نیز شناخته میشود. او در سالهای اخیر به گرایشهای مدرن خوشنویسی؛ یعنی نقاشی خط نیز روی آورده است. در این نمایشگاه، در کنار تابلوهای خوشنویسی خط شکستۀ نستعلیق، تابلوهای نقاشی خط هم به نمایش گذاشته شدهاند.
در کنار سیوچهار تابلوی خوشنویسی، دو تابلوی نقاشی نیز به نمایش گذاشته شده است که نشان میدهد آقای احمدی دستی به نقاشی هم دارد. وی در این باره به هفتهنامۀ جادۀ ابریشم گفت: «من در اوایل نقاشی کار میکردم، هم آبرنگ و هم پنسلی. تدریس میکردم و درآمدم هم از همین مجرا بود؛ اما مدتها است که دیگر نقاشی کار نمیکنم.»
به گفتۀ وی تمرکز روی هنر خوشنویسی و مدتی، مصروفیت در زمینۀ کارهای گرافیستی، از جمله دلایلی بوده است که از هنر نقاشی دور مانده است.
این نمایشگاه دهم جدی/ دیماه آغاز شده است و تا ۲۴ همین ماه ادامه دارد. علاقهمندان و هنردوستان میتوانند از ۹:۳۰ صبح تا ساعت ۲: ۰۰ بعد از ظهر، از نمایشگاه بازدید کنند.
گروه موسیقی:
نظر بدهید