علی ضحاک
از چند روز به این سو، برفباری و طوفانهای شدید در شماری از ولایتها، زندگی را برای مردم دشوار کرده است.
بر اساس آمار دفتر همآهنگکنندهی کمکهای انساندوستانهی سازمان ملل متحد (اوچا)، که روز جمعه، ۲۳ جدی، نشر کرده، دمای هوا در هفتهی روان در بخشهایی از افغانستان تا ۳۵ درجهی سانتیگراد زیر صفر پایین خواهد آمد. این نهاد در کنار ابراز نگرانی از سردشدن بیپیشینهی هوا در افغانستان، گفته که در حال کمکرسانی به خانوادههای نادار است و در این روند، به آنها، مواد گرمایشی و پول نقد توزیع خواهد کرد، تا از تهدید گرسنگی و سردی هوا نجات پیدا کنند.
اوچا همچنان، گفته که بازداشتن زنان از کار در مؤسسههای داخلی و خارجی از سوی گروه طالبان، روند کمکرسانی به خانوادههای آسیبپذیر را دشوار کرده است.
در همین حال، گزارشهای منتشرشده در رسانهها، نشان میدهد که سردی هوا در بخشهایی از افغانستان، قربانی نیز بر جا گذاشته است.
همین گونه، منابع صحی در کندهار، میگویند که به دنبال سردشدن هوا، نزدیک به هزار و ۱۰۰ نفر در اثر بیماریهای ناشی از سرما، به شفاخانهی مرکزی این ولایت منتقل شده که کودکان و زنان نیز در میان شان استند. به گفتهی منابع، بیشتر این بیماران از ولسوالیهای خاکریز، شاهولیکوت، نیش، میوند و معروف، به این شفاخانه منتقل شده است.
در همین حال، گزارشها از بادغیس، میرساند که شنبهشب، ۲۴ جدی، چهار کودک و یک چوپان در ولسوالی قادس این ولایت در اثر سردی هوا جان باخته است. به گفتهی منابع در این ولایت، از چهار روز به این سو، نزدیک به چهار هزار مواشی نیز، در پی برفباری و سرما، تلف شده است.
به گفتهی اوچا، اکنون، نیمی از جمعیت افغانستان با گرسنگی شدید روبهرو است و به کمکهای انساندوستانه نیاز دارد و در زمستان روان، ۷۹ درصد خانوادهها به امکانهای گرمایشی کافی دسترسی ندارند. پیش از این نیز، این نهاد گفته بود که ۶۹ درصد خانودهها در افغانستان در زمستان روان، ناچار اند میان گرمکردن خانههای شان و مصرف مواد غذایی، یکی را انتخاب کنند.
این گزارشها درست زمانی نشر میشود که با گذشت هر روز، میزان فقر در افغانستان گسترش مییابد و قیمت مواد اولیه افزایش. همین گونه، این روزها، قیمت مواد سوختی مانند زغالسنگ در مقایسه با سالهای قبل، ۵۰ درصد افزایش یافته است؛ وضعیتی که با سردشدن بیشتر هوا، احتمال تلفات انسانی را بالا میبرد.
اکنون، خانوادههای فقیر، زنان و کودکان در افغانستان، بیشتر در معرض تهدید ناشی از سردی هوا و گرسنگی قرار دارند. این در حالی است که برفباری و منع کار زنان در نهادهای داخلی و خارجی، روند کمکرسانی را با چالش جدی روبهرو کرده است. در این شرایط اما، حکومت سرپرست گروه طالبان، هیچ گونه تدابیر بیشگیرانهای برای نجات گرسنگان از سردی هوا ندارند.
در سوی دیگر، در توزیع کمکهای انساندوستانه در افغانستان نیز، شفافیت وجود ندارد و خانوادههای نیازمند، کمتر به کمکهای نهادهای امدادرسان دسترسی دارند؛ بخشی بزرگی از کمکهای انساندوستانه، توسط جنگجویان گروه طالبان و افراد بانفوذ حیفومیل میشود؛ یعنی، آنهایی که در نهادهای کمکرسان، دوست و آشنایی دارند، بیشتر از دیگران از کمک مستفید میشوند. در این صورت، نیازمندان، زمستان سختی را پیش رو خواهند داشت.
نظر بدهید