اسلایدر حقوق بشر زنان

ریچارد بنت: افغانستان بدترین کشور برای زنان است

 

جاده‌ی ابریشم: ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، می‌گوید که عقب‌گردهای افغانستان در عرصه‌ی حقوق بشر، در تاریخ این کشور بی‌سابقه است.

آقای بنت که روز چهارشنبه -۴ عقرب-، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، از وضعیت حقوق‌بشری در افغانستان گزارش می‌داد، گفت: «دست‌آوردهای ۲۰ساله‌ی افغانستان به سرعت در حال ازمیان‌رفتن است و این عقب‌گرد در مقایسه به عقب‌گردهایی که مردم افغانستان در ۱۹۹۶ تجربه کرده‌ اند، بزرگ‌تر است.»

گزارش‌گر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل متحد، بر اساس مشاهده‌هایی که در جریان دو سفر اخیر خود در افغانستان داشته، می‌گوید که وضعیت حقوق‌بشری زنان، اقلیت‌ها، به شمول هزاره‌ها، صوفی‌ها، سیک‌ها و هندوها، سرکوب آزادی رسانه‌ها، بحران بشری، معافیت از مجازات و نبود حساب‌دهی، از موضوعاتی است که وضعیت بد حقوق‌بشری را در افغانستان نشان می‌دهد.

آقای بنت، افزوده؛ اضافه بر این که مکتب‌های متوسط و لیسه‌ی دختران از ۴۰۱ روز به این ‌سو بسته مانده، زنان افغانستان به گونه‌ی گسترده از دست‌رسی به کار و زندگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی محروم شده اند. او، تأکید کرده که هدف طالبان از این اقدام‌ها، نامرئی‌ساختن زنان از جامعه است.

گزارش‌گر ویژه‌ی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، گفته: «حقوق بنیادین و آزادی‌های زنان مرحله به مرحله با فرمان‌های رهبران طالبان از آن‌ها گرفته شده و اکنون، افغانستان به بدترین کشور برای زنان بدل شده است.»

او، با اشاره به حمله‌ی تروریستی اخیر بر مرکز آموزشی کاج در غرب کابل که در آن ۵۴ دانش‌آموز کشته و ۱۱۴ دانش‌آموز زخمی شد، گفته که عادی‌سازی چنین حمله‌هایی تأسف‌آور است.

آقای بنت، هم‌چنین در بخشی از گزارش خود از دیدار با اوزبیک‌ها و ترکمن‌های افغانستان سخن گفته و تأکید کرده که آن‌ها، از به‌حاشیه‌رفتن قوم شان به دنبال تسلط طالبان بر افغانستان، ابراز نگرانی کرده‌ اند.

گزارش‌گر ویژه‌ی حقوق بشر سازن ملل متحد برای افغانستان، هم‌چنان گفته که از ماه می به این ‌سو، آزادی مطبوعات بیش‌تر از گذشته کاهش یافته و هیچ جایی برای مخالفت و انتقاد از حکومت وجود ندارد. او، اضافه می‌کند که گزارش‌دهی تحقیقی یا پوشش ساحت‌های جنگ‌زده، به گونه‌ی جدی محدود شده و طالبان، به خبرنگاران اجازه نمی‌دهند از محل‌های واقعه یا شفاخانه‌ها در جریان رویدادها، گزارش تهیه کنند.

آقای بنت، از وضعیت امنیتی در افغانستان نیز ابراز نگرانی کرده و گفته که جنگ میان گروه‌های مسلح و طالبان در ولایت‌های پنجشیر، بغلان، کاپیسا، بدخشان و تخار جریان دارد و گزارش‌های معتبر زیادی از کشتارهای فراقضایی اسیران و تخطی‌های جدی حقوق‌بشری و حقوق بشردوستانه‌ی بین‌المللی از سوی طالبان، وجود دارد.

گزارش‌گر حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان گفته که حتا غیرنظامیان در مناطق جنگی به بهانه‌ی این که عضو نیروهای مخالف طالبان استند، مورد بازجویی قرار می‌گیرند، خانه‌های شان بازرسی می‌شود و به گونه‌ی خودسر، بازداشت، شکنجه و ناپدید می‌شوند.