اسلایدر اقلیت‌های قومی حقوق بشر

کوچی‌ها ابزار طالبان برای باج‌خواهی، کوچ‌اجباری و تصرف زمین هزاره‌ها

علی ضحاک
کوچی‌های مسلح با تهاجم به هزاره‌جات باعث تخریب علف‌چرها و کشت‌زارهای باشندگان محل شده‌اند. تاکنون در چندین ولسوالی میان کوچی‌ها و هزاره‌ها درگیری مسلحانه صورت گرفته که تلفات جانی و مالی به‌جا گذاشته است.

کوچی‌ها در کنار آسب‌رساندن به کشت‌زارهای مردم، دعواهای حقوقی بر سر تصاحب زمین مردم هزاره راه‌اندازی کرده‌اند. آنان ادعای مالکیت بر زمین‌ها را دارند که در بسیاری موارد طالبان دعوا را به نفع کوچی‌ها فیصله کرده و صاحبان اصلی زمین را کوچ‌اجباری داده است.

خون‌‌بها باج دیگری است که کوچی‌ها به حمایت طالبان از مردم هزاره می‌گیرند. در تازه‌ترین مورد کوچی‌ها در ولسوالی سنگتخت‌وبندر ولایت دایکندی خون‌بهای یک مرد کوچی را می‌خواهند که گویا در سال ۱۳۷۰ خورشیدی توسط باشندگان روستای چهارقول میری این ولسوالی در یک منازعه مسلحانه کشته شده است. طالبان خون‌بهای این مرد کوچی را دو میلیون و پنج‌صدهزار افغانی و یک میل کلاشینکوف تعیین کرده است.

گفته می‌شود که ولسوال طالبان برای ولسوالی سنگتخت‌وبندر دایکندی این فیصله را صادر کرده و خواستار تطبیق فوری آن از جانب باشندگان محل شده است.

ساکنان روستای چهارقول میری از فیصله طالبان ناراضی است و می‌گویند که ولسوال این گروه بدون تحقیق و در نظر گرفتن جوانب قضیه، یک فیصله ظالمانه را علیه آنان صادر کرده است.

باشندگان این روستا تاکید می‌کنند که در قضیه کشته شدن چوپان کوچی در سال ۱۳۷۰ دست نداشتند؛ اما ولسوال طالبان فیصله کرده است که ساکنان روستای چهارقول میری خون‌بهای این مرد کوچی را هرچت عاجل پرداخت کند.

در یک مورد دیگر طالبان در ولسوالی ناور ولایت غزنی پس از ۱۸ سال خون‌بهای یک زن کوچی را ۱۰ میلیون افغانی تعیین کرده است. گفته می‌شود که طالبان براساس ادعای کوچی‌ها باشندگان روستای بهایی ولسوالی ناور ولایت غزنی را متهم به کشتن یک زن کوچی در ۱۸ سال قبل کرده است.

به گفته باشندگان محل این زن کوچی ۱۸ سال قبل در درگیری میان کوچی‌ها و نیروهای امنیتی حکومت پیشین در ساحه بهایی این ولسوالی کشته شده است.

برای باشندگان محل ۲۰ روز وقت داده شده است تا خون‌بهای این زن کوچی را پرداخت کند. طالبان باشندگان این ساحه را تهدید کرده‌اند: اگر این مبلغ را به خانواده این زن کوچی پرداخت نکند با مجازات سخت مواجه خواهد شد.

چندی پیش در روستای سیاه چوب ولسوالی سنگتخت‌وبندر ولایت دایکندی نیز طالبان خون‌بهای یک مرد کوچی را یک میلیون افغانی فیصله کرد. در حالی که در منازعه‌ای که همان مرد کوچی کشته شده بود یک باشنده همان محل نیز کشته شده بود. برای مرد کشته شده کوچی خون‌بهای تعیین شد؛ اما برای مرد کشته شده هزاره هیچ امتیازی در نظر گرفته نشد.

در همین حال منابع محلی در ولسوالی پاتوی دایکندی روز دوشنبه(۳۱ اسد) به رسانه‌ها گفته است که می‌گویند که ماموران عشر و زکات ریاست زراعت دایکندی و افراد مسلح طالبان به باشنده‌گان روستای قخور این ولسوالی دستور داده‌اند که ۳۰ خروار گندم و بادام به آن‌ها پرداخت کنند.

گفته می‌شود که طالبان به خاطر دست به این باج‌گیری زده‌اند که سال گذشته باشندگان این روستا علیه این گروه جنگ کرده است.

جنگجویان طالبان به آنان هشدار داده‌اند که هرچه زودتر ۲۰خروار گندم و ۱۰ خروار بادام را جمع‌آوری و به افراد این گروه تسلیم کنند.

منابع گفته است که بزرگان روستای قخور به دفتر والی طالبان در دایکندی شکایت کرده‌اند، اما حاجی خلیل، سرپرست این دفتر، به شکایت‌نامه آن‌ها توجه نکرده و تهدید کرده است که هرچه خواسته شده را باید پرداخت کنید.

در سال‌های گذشته نیز حکومت‌های پشتونی با استفاده از کوچی‌ها زمین‌های هزاره‌ها را تصاحب می‌کردند. به کوچی‌ها دستور می‌دادند تا مواشی‌شان را با زور و قیمت بالا بر هزاره‌ها بفروشند. وقتی یک هزاره قرضدار کوچی می‌شد به جای پول، زمینش را به کوچی‌ها می‌دادند. اکنون نیز تکرار تاریخ است. طالبان از کوچی‌ها به‌عنوان ابزاری برای باج‌خواهی، کوچ اجباری و تصرف زمین‌های هزاره‌ها استفاده می‌کند.