اسلایدر حقوق بشر زنان

سیاست ستم و سرکوب؛ طالبان دشمنان ذاتی زنان است

 

جاده‌ابریشم: روز شنبه، ۲۲ اسد، شماری از زنان در کابل مبنی بر یک سالگی سیطره طالبان در افغانستان دست به اعتراض علیه سیاست‌های سرکوب‌گرانه و زن ستیزانه‌ی این گروه زدند. زنان معترض ۱۵ اگست را «روز سیاه در تاریخ» عنوان کردند. این در حالی است که گروه طالبان این روز را رخصتی عمومی اعلام کرده است.

طالبان اعتراض زنان در شهر کابل را با شلیک‌های هوایی پراکنده کردند. همچنان ۱۰خبرنگار را بازداشت کردند تا اعتراضات زنان معترض را پوشش خبری ندهند.

برخورد خشونت‌آمیز طالبان با زنان معترض و خبرنگاران باعث واکنش‌های تند داخلی و بین‌المللی شد. در داخل کشور زنان دست از اعتراض برنداشتند و در برخی ولایت‌ها علیه این گروه شعار و هشدار دادند.

شماری از زنان در ولایت بغلان در یک مکان سر بسته علیه گروه تروریستی طالبان دست به اعترض زدند. آنان در ویدیویی گفتند که زنان افغانستان، زنان بیست سال گذشته نیست و طالبان نه باید بیش از این صبر آنان را مورد آزمایش قرار دهند. این زنان خواهان بازگشایی مکاتب دخترانه بالاتر از صنف ششم شدند.

در همین حال تیم اتحاد و همبستگی زنان افغانستان در پاکستان به‌مناسبت ۱۵ اگست، روز «سیطره سیاه طالبان» در افغانستان دست به اعتراض زدند. زنان معترض این روز را«ماتم ملی» اعلام کردند.

ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان، از برخورد خشونت‌آمیز طالبان با زنان معترض اظهار نگرانی کرده و گفته است که طالبان برای سرکوب زنان در کابل، از خشونت شدید استفاده کرده است.

آقای بنت تاکید کرده است که بدرفتاری، ایجاد ترس و تیراندازی، تخطی از حقوق زنان، آزادی بیان و تظاهرات صلح‌آمیز است.

همچنان جوزپ بورل، مسوول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا به روز یک‌شنبه (۲۳ اسد) گفته است که هرنوع کمک بشری برای افغانستان مشروط به رعایت حقوق بشر به‌ویژه حقوق زنان، دختران و اقلیت‌ها توسط طالبان است.

در همین حال حبیبه سرابی، والی پیشین بامیان و عضو هیئت مذاکره کننده صلح حکومت پیشین نیز در واکنش به یک سالگی حاکمیت سیاه طالبان و برخورد خشن این گروه با زنان معترض گفته است که جامعه جهانی نه باید طالبان را به رسمیت بشناسند.
داکتر سیما ثمر، رییس سابق کمسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز در مصاحبه با اسوشیتدپرس گفته است که زنان افغانستان می‌توانند، به جای برده بودن با وقار زندگی کنند.

با تسلط طالبان در افغانستان، زنان آزادی‌های شغلی، تحصیلی و اجتماعی شان را از دست داده‌اند. بیش از سه صد روز می‌شود که دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب محروم‌اند. زنان از ادارات دولتی تصفیه شده‌اند. حق کار و فعالیت‌های آزاد را ندارند. طالبان در هرات خیاطی‌های زنانه را جمع کردند.

در تازه‌ترین مورد طالبان به زنان بامیان هشدار داده است که بدون حجاب نمی‌توانند وارد بازار شوند. این محدودیت در ولایت‌های دیگر بیش‌تر از آن است که در مورد بامیان گفته شده است.

ملاهیبت‌الله آخوند زاده، رهبر گروه طالبان در فرمانی گفته است که زنان فقط در مواقع ضروری می‌توانند از خانه بیرون شوند.