جادهابریشم: دیدبان حقوق بشر در ۱۳جولای با نشر ویدیویی، پیامدهای ممنوعیت ۳۰۰ روزه آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را، برای آینده کشور جبران ناپذیر توصیف کرده است.
دیدبان حقوق بشر، در این ویدیو با شش زن سرشناس کشور از جمله: تمنا ایازی، فیلمساز، سحر فترت، پژوهشگر دیدهبان حقوق بشر، یلدا حکیم، زهرا جویا روزنامهنگاران، الهه سرور، آوازخوان و هیلا یون فعال حقوق بشر، مصاحبه کرده است.
سحر فترت، دستیار محقق حقوق زنان در دیدبان حقوق بشر و تهیه کننده این مصاحبه گفته است:«جهان باید به زنان افغان گوش دهد و برای پایان دادن به این ممنوعیت تکان دهنده بیشتر تلاش کند. هر روز میلیونها دختر افغانستان فرصتها و رویاهای خویش را از دست میدهند و هرگز نمیتوانند به آنها برگردند».
خانم فترت در مصاحبه با هیدربار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر، میگوید:«به دلیل جنگ و تسلط طالبان در دهه ۱۹۹۰، بسیاری از مردم به ویژه زنان بیسواد هستند. وقتی طالبان قدرت را در دست گرفتند. نسلی از دختران حداقل پنج سال مکتب نرفتند و فرصت برای آموزش، پیشرفت و تغییر را از دست دادند. هیچ کس این آسیب را احساس نکرد و هیچ کس این درد را درک نکرد، و کسی پاسخگو نبود. من نگران هستم که اگر ما نیروها را متحد نکنیم و اقدامی انجام ندهیم، همین اتفاق دوباره رخ خواهد داد».
مصاحبه کنندگان، هر کدام در مورد پیامدها و آسیبهای جبران ناپذیر مسدود بودن مکاتب دختران صحبت کرده و میافزایند که بیسوادی مانع آگاهی زنان از حقوق آنها میشود. آنها تاکید میکنند که آموزش و تحصیل زندگی زنان را تغییر میدهد. تحصیل قدرت انتخاب دقیق، قدرت تفکر و قدرت تصمیمگیری در برابر مجموعه از انتخابهای دشوار را میدهد.
یلدا حکیم خبرنگار بینالمللی بیبیسی میگوید: «من از این حقیقت آگاهم که اگر پدر و مادرم افغانستان را ترک نمیکردند، من نیز مانند ملیونها دختر و زن افغانستان، از حق تحصیل محروم میشدم».
همچنین هیلایون، بنیانگذار سفیران جوانان افغانستان برای صلح در این مصاحبه گفته است که: «زنان افغان نیمی از جامعه را تشکیل میدهند و اگر تحصیلات نداشته باشند، فکر نمیکنم بتوانیم کمک زیادی به آبادانی کشور کنیم». زهرا جویا، روزنامهنگار نیز با تأکید بر اهمیت آموزش و تحصیل دختران و زنان افغانستان، از جامعه جهانی میخواهد که: «لطفا افغانستان را در این شرایط بحرانی فراموش نکنید و از زنان در افغانستان حمایت کنید».
همزمان با این گفتگوها، رسانههای اجتماعی طی چند روز گذشته از خبر بازگشایی مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم، توسط طالبان خبر میدادند. اما وزارت معارف طالبان، خبرها در مورد بازگشایی مکتبهای دخترانه را در کشور تکذیب کرد.
نظر بدهید