اسلایدر اقلیت‌های قومی حقوق بشر کودکان

عفو بین‌الملل: زنان و کودکان مهاجر افغانی در معرض آسیب‌های روانی و جنسیتی رو‌به‌رو هستند

عکس: تحصن کنندگان مهاجرین افغانستانی در اسلام آباد

جاده‌ی ابریشم: عفو بین‌الملل با انتشار اعلامیه‌ای به مناسبت ۲۰ جون، روز بین‌المللی مهاجرت نوشته است که با به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، آوارگان و مهاجران افغانستانی در داخل و خارج از کشور به بیش از ۶ ملیون نفر افزایش یافته است.
در این اعلامیه‌ که روز دوشنبه ۲۰ جون ۲۰۲۲، منتشر شده آمده است:«بحران پناهجویان افغانستان یکی از بزرگترین وضعیت‌های طولانی مدت پناهجویان در جهان است».
این سازمان می‌افزاید که به دلیل جنگ، خشونت و فقر هم اکنون بیش‌تر از ۶ ملیون افغانستانی از خانه‌ها و کشورشان آواره شده که از این تعداد حدود ۳.۵ ملیون آواره در داخل افغانستان هستند و ۲.۶ میلیون نفر دیگر به خارج از کشور مهاجر شده‌اند.
عفو بین الملل می‌گوید:«این ارقام با به دست گرفتن قدرت در افغانستان توسط طالبان در ماه آگست ۲۰۲۱، و بحران انسانی که افغانستان امروز با آن مواجه است، تشدید شده است».
در اعلامیه آمده است که زنان و کودکان حدود ۸۰ درصد اوارگان افغانستانی را تشکیل می‌دهند. زنان و کودکانی که در نتیجه جنگ‌ها و فقر آواره شده‌اند، در معرض خطرهای مختلفی مانند استرس و آسیب روانی اجتماعی، استثمار و خشونت مبتنی بر جنسیت رو‌به‌رو هستند.
عفو بین‌الملل، تصریح می‌کند که بسیاری از پناهندگان افغانستانی در کشورهایی مانند ایران، پاکستان، ازبیکستان، تاجیکستان، مالیزیا و ترکیه، از حقوق خود بر اساس قوانین بین‌المللی مهاجرت برخوردار نیستند.
عفو ‌بین‌الملل می‌افزاید: «آن‌ها هم‌چنان با وحشی‌گری، خشونت، بدرفتاری و عقب نشینی مواجه هستند. آن‌ها با تبعیض رو‌به‌رو هستند و برای دسترسی به خدمات اولیه، تحصیل، کار، هویت و مدارک مسافرتی مبارزه می‌کنند. در بدترین موارد، آن‌ها با بازداشت‌های خودسرانه، مجازات‌ها و اخراج اجباری مواجه می‌شوند».
عفو‌بین‌الملل از کشورهایی میزبان می‌خواهد تا به کنوانسیون ۱۹۵۱، پناهندگان و ضمیمه ۱۹۶۱ آن پای‌بند بوده و حقوق پناهجویان را رعایت کنند.
این سازمان تأکید می‌کند، برای تمام کسانی ‌که در معرض خطر هستند، از افغانستان باید زمینه خروج امن فراهم گردد و کشورهای همسایه مرزهای‌شان را به روی افغانستانی‌های پناهجو باز بگذارند. عفو بین‌الملل همچنین از کشورهای میزبان مهاجرین افغانستانی می‌خواهد که روند اجباری بازگشت پناهجویان را فورا متوقف نماید.