جادهی ابریشم: سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارشی گفته است که طالبان تنها در ماه می، ۱۲خبرنگار را در افغانستان بازداشت کردهاند.
این سازمان روز شنبه، ۲۱جوزا، با نشر گزارشی رفتارهای سرکوب کنندهی طالبان علیه خبرنگاران را محکوم کرده و از حکومت این گروه خواسته است که به تعهداتشان برای حفاظت از خبرنگاران متعهد بمانند.
سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین تاکید کرده است که طالبان از وضع محدویت و اقدامهای خشونتآمیز علیه خبرنگاران دست بردارند.
کمیسیون بررسی تخلفهای رسانهای آغاز به کار نکرد
وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومتپیشین کمیسیون بررسی تخطی رسانهای برای شکایت از خبرنگاران و رسانههای نوشتاری، شنیداری و دیداری را ایجاد کرده بود. این «کمیسوین تخطیهای رسانهای» را مطابق قانون رسانههای همگانی فیصله میکردند.
حکومت جمهوری سقوط کرد. طالبان بر کشور مسلط شد. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان و معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ روز(چهارشنبه، ۱۳ دلو) در نشستی که از سوی کمیته مصونیت خبرنگاران در کابل برگزار شده بود به رسانهها گفته بود که قانون رسانههای همگانی که در حکومت پیشین تدوین شده بود، را مطالعه کرده است که از نظر طالبان این قانون هیچ گونه نقصی ندارد. یعنی قابل اجرا است.
بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان در تویتی به نقل از مجاهد در همین مورد نوشته بود:«ما قانون قبلی رسانهها را مطالعه کردیم که کدام نقیصه نداشت».
مجاهد در پیوند به تخطی رسانهای در کشور گفته بود که طالبان در صدد احیای مجدد کمیسیون تخطی رسانهای است تا جلو «سوءتفاهمها» گرفته شود و در صورت به میان آمدن هر گونه مشکل، از طریق این کمیسیون برای حل آن اقدام شود.
او تاکید کرد ه بود که «موضع طالبان این است که از هرگونه انتقاد سالم رسانهها حمایت میکند، اما رسانهها باید از شایعهپراکنی خودداری کنند».
سازمان گزارشگران بدون مرز با انتقاد از طالبان گفته است که بیشتر از یک ماه میگذرد، اما این کمیسیون رسیدگی به پروندههای خبرنگاران و رسانهها دایر نشده است.
همچنین این سازمان در این گزارش گفته است که طالبان از ۲۸ مارس تا ۲۹ مه، ۱۲ خبرنگار را در ولایات مختلف افغانستان بازداشت و زندانی کردند.
در گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز آمده است که از میان ۱۲خبرنگار چهار تن آنان هنوز در زندان طالبان به سر میبرند:«خالد قادری، شاعر و روزنامهنگار رادیو نوروز در هفتم مه در دادگاه نظامی شهر هرات به یک سال زندان محکوم شد. میرزا حسنی، مدیر رادیو صدای آفتاب در ۲۲ مه در هرات به اتهام همکاری با جبهه مقاومت ملی بازداشت شد.
جمالالدین دلدار، خبرنگار رادیو گردیز در ۲۴ می، بهدلیل عقاید سیاسی پدرش دستگیر شد. خانمحمد سیال، خبرنگار تلویزیون پیوستون در ۱۰ می در ارزگان، به دلیل آنچه «یک پرونده خصوصی» توصیف شد، بدون ولیل روشن بازداشت شده است.»
طالبان پرونده این چهار خبرنگار را در کمیسیون بررسی تخلفهای رسانهای بررسی نکرده و در یک تصمیم مستقلانه و صحرایی به زندان محکوم کردهاند.
طالبان خبرنگاران را در جریان تظاهرات زنان در شهر کابل بازداشت و برخی آنان را به شدت لتوکوب کردند.
سازمان گزارشگران بدون مرز از چنین بازداشتها انتقاد کرده و گفته است که این اقدامهای طالبان، بیانگر تلاش برای وضع محدودیتهای بیشتر بر رسانهها و خبرنگاران است.
واقعیت این است که طالبان پالیسی مشخص در قبال رسانهها ندارد. کمیتهی حفاظت از ژورلیستان در گزارش تاریخ ۱۵ دلو گفته بود که طالبان «دستورالعملهای مبهم» را در مورد فعالیت رسانههای آزاد صادر کردهاند که گفتار آنها با کردارشان در مطابقت قرار ندارد.
نظر بدهید