علی ضحاک
از دوماه بدین سو کوچیها به مناطقی از هزارجات هجوم آوردهاند. کوچیها مسلح با سلاحهای سبک و سنگین هستند و وسایط نقلیه نظامی از قبیل رنجر و هاموی نیز در اختیار شان قرار دارند. تاهنوز ولسوالیهای بهسود و دایمیرداد ولایت میدان وردک، مالستان، جغتو و ناهنور ولایت غزنی، لعل و سرجنگل ولایت غور، ولسوالی شیخعلی ولایت پروان، ولسوالیهای کیتی، پاتو، خدیر، سنگتخت و بندر و شهرستان ولایت دایکندی و ولسوالی های پنجاب و ورس ولایت بامیان شاهد حضور مسلحانه کوچیها بوده است.
کوچیها در این مناطق مزارع و کشتزارهای باشندگان محل را پایمال کرده و دست به آزار و اذیت مردم میزنند. رمهها و مواشی کوچیها بالای علفچرهای هزارهها در این مناطق هستند و برعلاوه، هزارهها توسط کوچیها تهدید به مرگ و کوج اجباری نیز شدهاند.
در بعضی مناطق کوچیها دست به تصاحب زمینهای مردم نیز زدهاند. کوچیها با استفاده از زور و تهدید دعوای حقوقیِ چندین سال قبل را دوباره راه اندازی کرده و در پی انتقام جویی از هزارهها میباشند. در ولسوالی سنگتخت و بندر ولایت دایکندی کوچیها خونبهای یک مرد کوچی که در دهه شصت کشته شده است را از مردم مطالبه کردهاند. در درگیری که در آن زمان رخ داده بود برعلاوه کشته شدن یک مرد کوچی، یک باشنده محل نیز کشته شده بود. اکنون کوچیها برای گرفتن خونبهای مرد کوچی دعوا راه انداختهاند؛ اما هیچکسی از خونبهای هزاره کشته شده در آن زمان حرف نمیزنند. اداره محلی ولسوالی سنگتخت و بندر حامی کوچیها است و هیات موظف متشکل از باشندگان محل و کوچیها که برای حل و فصل این قضیه تعیین شده بود نیز فیصله کردهاند که باشندگان محل باید یک میلیون افغانی خونبها برای کوچیها پرداخت کند.
گفته میشود شکایت باشندگان محل برای مطالبه خونبهای هزاره کشته شده در آن زمان از سوی گروه طالبان نادیده گرفته شده است. مواجه گروه طالبان با این قضیه نشان میدهد که کوچیها هرآنچه بخواهد عملی خواهد شد.
همچنان گزارشهای منتشر شده در رسانهها نشان میدهد که در قریه کندلی ولسوالی مالستان ولایت غزنی دو کشاورز از سوی کوچیهای مسلح به شدت لت و کوب شدهاند. گفته میشود وضعیت صحی این دو کشاورز وخیم است. در این ولسولی نیز کوچیها با حمایت مستقیم گروه طالبان، دست به آزار و اذیت مردم میزنند.
در ولسوالی کیتی ولایت دایکندی کوچیها در پی غصب زمینهای هزارههای ساکن در محل هستند. باشندگان محل در این ولسوالی به رسانهها گفته است که کوچیها در دوره قبلی حاکمیت طالبان نیز قصد غصب زمینهای شان را داشتند و اکنون نیز با استفاده از زور و تهدید در پی آن است تا زمینهای مردم را غصب و به اقاریب شان توزیع کنند.
سفر هیات گروه طالبان در بهسود که برای حل معضل کوچیها و دهنشینها انجام شده بود نیز بی نتیجه پایان یافته است. گفته میشود این هیات که توسط ملا نور الله و دادستان کل گروه طالبان رهبری میشد، به گفتهها و شکایت باشندگان محل گوش نداده و به دهنشینها توصیه کرده اند که عدالت را در نظر بگیرند و مشکل را از راه گفتوگو حل کنند. برخورد این هیات با باشندگان محل تبعیض آمیز و توام با تهدید بوده است.
حاکم شدن دوباره گروه طالبان، باعث شد کوچیها امسال به صورت گسترده به هزارجات هجوم بیاورند. در هیچ موردی تا هنوز گروه طالبان از باشندگان محل در برابر تهاجم مسلحانه کوچیها حمایت نکرده اند، حتا در برخورد با قضایایی مرتبط با کوچیها و باشندگان محل عدالت را نیز در نظر نگرفتهاند. کوچیها هر آنچه خواستهاند انجام دادهاند و گروه طالبان یا حامی و همکار کوچیها و یا هم کاملاً ساکت بودهاند. توان و قدرت کوچیها برای آزار و اذیت مردم و تخریب مزارع باشندگان محل زمانی بیشتر میشود که گروه طالبان حامی آنان میشود.
با در نظرداشت خشکسالی در سال جاری، تهاجم کوچیها به هزارهجات و تخریب کشتزارها و تصاحب زمینهای زراعتی باشندگان محل توسط کوچیها در هزارجات، زندگی را برای مردم در این مناطق دشوار میسازد. باشندگان محل در برابر کوچیهای مسلح کاملا بیدفاع است، در حالی که کوچیها مسلحاند و از سوی گروه طالبان نیز حمایت میشوند.
نظر بدهید