جادهی ابریشم: روز سه شنبه، ۲۷ ثور، تعداد از جنگسالاران تبعیدی افغانستان برای مبارزه با طالبان از ایجاد «شورای عالی مقاومت ملی» خبر دادند.
عبدالرشید دوستم، معاون رییسجمهور پیشین افغانستان و فرمانده جنگ، میزبان این نشست بود و به تعدا ۴۰ تن از شخصیتهای سیاسی کشور را در خانهاش در انقره پایتخت ترکیه دعوت کردند و در مورد مسایل افغانستان باهم مشوره کردند.
آنان از طالبان خواستند تا دست از جنگ و ویرانی بکشند و یک دولت فراگیر تشکیل دهند که همه افغانها در آن سهم داشته باشند.
رهبران سیاسی کشور همچنین به طالبان اخطار دادند که در صورت تن ندادن به مذاکره و گفتگو در خطر جنگ داخلی باشند.
آنان در بیانیهای که روز پنجشنبه، ۲۹ ثور، منشتر کرده گفتهاند که شورای عالی مقاومت ملی باید راه را برای «آزادی» افغانستان هموار کند.
در قسمت از بیانیه آمده است:«ما از طالبان میخواهیم که به ویرانیهای خود پایان داده و میز مذاکره را برای یافتن راهحل برای مشکلات کنونی افغانستان فکر کنند».
سیاسمتداران تبعیدی کشور تاکید کردند که طالبان«باید از تجربیات تاریخ بیاموزند که هیچ گروهی نمیتواند از طریق اعمال زور و فشار حکومتی باثبات داشته باشد».
عطامحمد نور والی پیشین ولایت بلخ، محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان و احمد ولی مسعود از جبهه مقاومت ملی از موسسین این شورا گفته شده است.
عبدالرب رسوا سیاف مخالف دیرینهی فکری و اعتقادی طالبان نیز از اشتراک کنندگان این نشست بوده که برای «تشکیل عالی مقاومت ملی» مهر تایید گذاشته است.
در همین حال سخنگوی دوستم نیز به خبرگزاری فرانسه گفته است که هدف این شورا «تلاش برای حل مشکلات افغانستان از طریق گفتگو» است.
دفتر مطبوعاتی دوستم در آنکارا هشدار داده است که در صورت طالبان به انحصار قدرت پافشاری کنند؛«افغانستان یک بار دیگر جنگ داخلی را تجربه خواهد کرد».
محمد محقق یکی از فرماندههان جنگ در شمال کشور نیز درگفتگویی با دویچویله گفته است که هدف این نشست وادار کردن طالبان برای پایان دادن به بحران افغانستان است.
واکنش کابل به آنکارا
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان روز پنجشنبه، ۲۹ثور، در واکنش به نشست انقره گفت که هرگاه از سوی چنین جناحها تلاشی برای مخالفت صورت بگیرد و گزینهی نظامی را انتخاب کنند،«مردم افغانستان» به آنها اجازه نخواهد داد.
ذبیح الله مجاهدگفت:«امارت اسلامی افغانستان به تمام جهتها راه تفاهم را باز گذاشته، راه تفاهم انشاالله موثر است و یک کمیسیونی هم در این اواخر آغاز به کار میکند که با سیاسیون و کسانی که از افغانستان بیرون شدهاند، با آنها تماس داشته باشیم. راه ایجاد میشود».
آقای مجاهد همچنین تاکید کرده است که افغانستان خانهی مشترک همهی افغانها است و کسی هویت افغان بودن کسی را انکار نمیتواند:«هرکسی اگر بیاید ما به آنان خوشآمد میگوییم، حفاظت میشوند… مالشان محفوظ است، هیچ مشکلی برای آنان نیست».
در آغاز هفته گذشته، طالبان از ایجاد کمیسیونی خبر دادند که با سیاستمداران تبعیدی افغانستان تماس برقرا کنند تا به کشور برگردند.
مقامات طالبان اظهار امیدواری کردهاند که بتوانند برای بحث روی موضوع «وحدت ملی» نشستی را متشکل از شهروندان، رهبران قبایل و سران مذهبی در کابل برگزار کنند.
نظر بدهید