جادهی ابریشم: سرمفتش ویژه ایالات متحده برای افغانستان (سیگار) میگوید که ترامپ و بایدن رویس جمهورهای متوالی آمریکا با خروج شتابزده از افغانستان گذاشتند تا این کشور فروبپاشد.
سرمفتش ویژه آمریکا برای افغانستان عوامل ششگانه شکست نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان را شناسایی کرده که تصمیمات ترامپ و بایدن در صدر فهرست قرار دارند.
به تازهگی یافتههای سیگار در یک گزارش از فروپاشی نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان و همینطور ضعفها و مشکلات برای توسعه این نهادها، برای کمیته نظارت و اصلاحات مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا فرستاده شده است. گزارش کامل قرار است در اواخر سال جاری ارایه شود.
به نقل از این گزارش، به ترتیب از دست دادن حمایتهای هوایی و دیگر حمایتهای ایالات متحده آمریکا، تغییرات سریع در رهبری این نیروها توسط غنی، انتصاب وفاداران او در پستهای کلیدی، فقدان برنامه امنیت ملی و ناپایداری ارتش به دلیل تلفات بالا از دیگر عواملی است که باعث فروپاشی دستگاهای دفاعی و امنیتی افغانستان شد.
سرمفتش خاص آمریکا برای افغانستان در گزارش جدیدش همچنان توافق صلح دولت ترامپ با طالبان را ناقص عنوان کرده میگوید که تصمیم دولت بایدن برای پیروی از شرایط این توافقنامه از جمله خروج کامل از افغانستان و عدم رعایت تعهدات طالبان مخصوصا قطع رابطه با القاعده، روحیه نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان را به شدت تضعیف کرد.
طبق این گزارش، ارتش ملی، نیروهای ویژه، نیروهای هوایی و پلیس نظامی افغانستان از سال ۲۰۰۲ تا سقوط افغانستان متکی به کمکهای ایالات متحده آمریکا بودند و دولت آمریکا با مصرف تقریبا ۹۰ میلیارد دالر از این ادارات حمایت میکرد.
سیگار میگوید که نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان تا روزهای آخر دولت غنی در بخش حملات هوایی به نیروهای خارجی متکی بودند و این تنها برتری آنها در میدان جنگ به شمار میآمد. طالبان با دولت ترامپ توافق کردند که نه تنها نیروهای آمریکایی بلکه پیمانکاران بخش هوایی، آنانی که هلیکوپترها و جتهای جنگی را فعال نگه میداشتند را نیز خارج کند.
گزارش میگوید که خروج سریع، حقوق و امتیازات اندک ارتش که اغلب پرداخت نمیشد، تدارکات ضعیف، نرسیدن غذا و مهمات، رهبری فاسد نهادهای امنیتی که تسلیحات و سوخت را تحویل طالبان میکردند و ترس غنی از برکناری چنین سقوط فاجعهبار را اجتناب ناپذیر کرد.
سرمفتش ویژه آمریکا برای افغانستان در گزارش جدید، عوامل ششگانه شکست نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان را شناسایی کرده که تصمیمات ترامپ و بایدن در صدر فهرست قرار دارند. به ترتیب از دست دادن حمایتهای هوایی و دیگر حمایتهای ایالات متحده آمریکا، تغییرات سریع در رهبری این نیروها توسط غنی، انتصاب وفاداران او در پستهای کلیدی، فقدان برنامه امنیت ملی و ناپایداری ارتش به دلیل تلفات بالا از دیگر عواملی است که باعث فروپاشی دستگاهای دفاعی و امنیتی افغانستان شد.
هرچند دولت بایدن ارتش افغانستان را مسئول فروپاشی دولت اشرف غنی اعلام کرد. جن ساکی سخنگوی کاخ سفید به رسانهها گفت که ارتش افغانستان اراده سیاسی برای مقابله با طالبان را نداشت اما سیگار میگوید که نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان به شدت به کمکهای خارجی متکی بودند و وقتی حمایت هوایی و تدارکاتی دریافت نکردند در برخی موارد بدون درگیری مراکز ولایات را به دست طالبان رها کردند.
نظر بدهید