از زمان به قدرت رسیدن گروه طالبان به این سو قتلهای زنجیرهای، بازداشت، شکنجهو تیربارانافراد ملکی و نظامیان حکومتپیشین در افغانستان افزایش یافته و تاکنون هیچ اقدامی برای جلوگیری از آن صورت نگرفته است.
اکثر این رویدادها در ولایتهای کابل، دایکندی، بامیان، پنجشیر، بلخ، غور، بغلان و پروان صورت گرفته است. ولایاتی که تقریبا ۹۰درصد باشندگان آن تاجیک و عمدتا هزارهها هستند.
سازمان ملل هم در آخرین اظهارات خود از کشتار افراد ملکی در افغانستان گفته است که پس از رویکار آمدن طالبان نزدیک به ۴۰۰ غیرنظامی در این کشور کشته شده اند.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد به تاریخ(۱۶حوت) در نشستی در جینوا به صورت مشخص به کشتار هزارهها در افغانستان اشاره نموده گفت که در این مدت گروه داعش با چندین حمله انتحاری و غیرانتحاری شیعیان افغانستان را هدف قرار داده است.
شهروندان کشور هم به این باورند که اکثر این قتلها هدفمند و عمدی است. طالبان در تلاش گرفتن انتقام از برخی گروههای قومی در افغانستان میباشند. مقامات طالبان اما این ادعاها را رد کرده و گفتهاند که «عفو عمومی» تطبیق میشود.
در همین حال منابع مردمی در کابل میگویند که نظامیان طالبان در تلاشی گستردهی خانه بهخانه در دشت برچی بهدنبال منسوبین نظامیان پیشین هستند و برخیها را با تهدید تحت فشار قرار میدهند تا اعتراف کنند که عضو نیرویهای امنیتی در حکومت ساقطشده بودهاند.
همچنین برخی مسافرین مسیرهای هزارهجات-کابل و هزارهجات-هرات شاکیاند که افراد طالبان مسافرین را یکی یکی در پستههای امنیتی شان میبرند و با عکسهای که از منسوبین حکومتپیشین در دست دارند تطبیق میدهند.
مصداق عینی کشتارهای هدفمند
در این گزارش به برخی مصداقهای عینی کشتارهای هدفمند طالبان در مناطق خاص افغانستان اشاره میشود که توسط رسانهها گزارش شده اند. ۸۰ درصد این جنایتها پوشش خبری داده نمیشوند. زیرا طالبان دسترسی به اطلاعات را از بین برده و هیچ خبرنگاری حق نشر و پخش چنین رویدادها را از نقاط دور دست کشور ندارند.
دشت برچی-کابل: نظامیان گروه طالبان به تاریخ(۸ مارچ، ۱۷حوت) دو فرد ملکی را در غرب کابل با رنجر به قتل رساند.
منابع محلی در غرب کابل به جادهی ابریشم گفت که نظامیان طالبان جان یک فرد غیر نظامی را در سرک ۴۰ متره دشت برچی با سرعت غیرمجاز رنجر گرفته است.
در همین روز حادثهی مشابهی در شهر نیلی، مرکز ولایت دایکندی رخ داد که طبق گفتههای منابع محلی در آن رنجر نظامیان گروه طالبان با سرعت غیر مجاز مرد سوار بر موترسایکل را زیر گرفته که در پی آن صاحب این موترسایکل جان باخته و رانندهی رنجر زخمی شدهاست.
منابع مردمی به این باورند که طالبان قصدا دست به چنین کشتار میزنند تا هراسی در دل مردم ایجاد کنند و نیز به کشتار هدفمندانه گروه قومی هزاره ادامه دهند.
غور: خبرگزاری پیکآفتاب در گزارشی نوشته است که یارمحمد، نظامی پیشین در منطقه دره قاضی از مربوطات حوزه اول شهر فیروزکوه مرکز ولایت غور با شلیک گلوله به سرش به قتل رسیده است.
منابع محلی در ولایت غور با تایید این رویداد گفته است که یار محمد مدت دو روز ناپدید و تلفناش خاموش بود، اما صبح ۲۲ حوت جسدش با چشمان بسته پیدا شده است.
پنجشیر: روزنامه هشت صبح به تاریخ ۲۱ حوت با نشر خبری نوشته است که غلامسخی در مرکز ولسوالی خنج ولایت پنجشیر دکانداری میکرد، اما افراد گروه طالبان او را بازداشت و به جرم کار تا نیمههای شب شکنجه میکند. در نتیجه این شکنجه غلام سخی جان میدهد.
همچنین ویدیویی دیگری که در فضایی مجازی دست به دست میشود نشان میدهد که یک جوان پنجشیری به جرم پنجشیری بودن بیرحمانه توسط جنگ جویان گروه طالبان تیر باران میشود.
این جوان به جرم پوشیدن پتلون نظامی و بدون در نظر داشت هیچ قانون و معیاری در بستر یک رود خانه خشک در ولسوالی حصارک این ولایت به رگبار گلوله بسته میشود.
بغلان: روزنامه ۸ صبح به نقل از منابع مردمی از ولسوالی خنجان ولایت بغلان نوشته است که نظامیان یک راننده به نام صبرالدین را به تاریخ (۱۸حوت) در ساحه پل خنجان این ولسوالی بهشدت لتوکوب کردهاند که به علت جراحت عمیق وی جان باخته است.
روزنامه افزوده است که «این رویداد پس از آن اتفاق افتاده است که این راننده با موترش در یک محفل عروسی از ایست بازرسی بهسرعت میگذشت».
بلخ: همچنان روزنامه ۸ صبح نوشته است که حاجی عصمت، باشنده شهر مزار شریف، مرکز ولایت بلخ به تاریخ (۲۰حوت) در یکی از ایستهای بازرسی در این شهر در اثر تیراندازی نظامیان کشته شده است.
روزنامه به نقل از نزدیکان فرد کشته شده نوشته است: «وی زمانی مورد اصابت گلوله قرار گرفته که از محل کار به سوی خانهاش در حرکت بوده است».
ارزگان: روزنامه اطلاعات روز به نقل از منابع محلی در ولایت ارزگان نوشته است که اختر محمد یک فرمانده در یکی از پاسگاههای امنیتی حکومتپیشین «پیش روی اعضای خانوادهاش درحال غذا خوردن کشته شده است.»
روزنامه افزوده است که این حادثه به تاریخ (۲۰حوت) در مرکز ولسوالی خاص ارزگان این ولایت اتفاق افتاده است.
اطلاعات روز به نقل از ملا محمدآصف، رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان در ولایت ارزگان نوشته است که نیرویهای گروه طالبان در این رویداد دست نداشته و این نظامی پیشین بهدلیل دشمنیهای شخصی در خانهاش کشته شده است.
واقعیت این است که عامل اصلی چنین جنایات طالبان است اما این گروه مسوولیت بسیاری از قتلها را به دوش نمیگیرند و آنان را به دشمنیهای شخصی به سایر گروههای تروریستی از جمله داعش نسبت میدهند.
بغلان: ویدیویی که به تاریخ (۲۲حوت) در شبکههای اجتماعی منشتر شده نشان میدهد که فردی به نام خیرالدین توسط نیروهای طالبان در لسوالی تاله و برفک ولایت بغلان تیرباران شده است.
عبدالشهید ثاقب یکی از کاربران شبکههای اجتماعی با نشر این ویدیو در صفحه فیسبوکاش نوشته است: «اسناد این جنایات را نگهدارید. زیرا این اسناد از نیازهای یک دادگاه عادلانه برای رسیدگی به عاملان نسلکُشی فعلی است. ما در فردای پیروزی به این اسناد نیاز داریم تا از جامعه طالبزدایی کنیم.»
همچنین به تاریخ (۸مارچ، ۱۷حوت) ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نظامیان گروه طالبان دو جوان را در کارته پروان کابل با گلوله به رگبار میبندد.
دایکندی: منابع مردمی به تاریخ(۲۰حوت) به هفته نامه جادهی ابریشم گفته بود که نظامیان طالبان دو نفر به نامهای لعل محمد رضایی و چمن علی را از روستای کورگهی ولسوالی خدیر ولایت دایکندی به اتهام داشتن اسلحه با خود بردند.
همچنین منابع مردمی در ولایت دایکندی افزوده که پیش از این نظامیان طالبان تعداد افراد ملکی به نامهای علی محمد ولد حاجی رضا، حبیب ولد محمد حسن، یاسین ولد جمعه علی، امین ولد خان محمد را از شهر نیلی مرکز این ولایت بازداشت و از نزد آنان اسلحه و مهمات خواستند.
منابع محلی در دایکندی با تایید بازداشتهای غیرقانونی توسط طالبان میگویند که این گروه فردی دیگری به نام محمد ولد قاسم را از روستای سرتگاب ولسوالی پاتو این ولایت بازداشت و با لتوکوب از او اسلحه خواستند. این مرد پس از شکنجه شدید توسط این گروه جان داده است.
بلخ: منابع محلی به رسانهها گفته است که به تاریخ (۱۳حوت) دو دختر جوان از تنگی شادیان ولایت بلخ یافت شده که یکی از آنان با شلیک گلوله به قتل رسیده و دیگری خفه شده است. عاملین قتل دختران در بلخ روشن نشده است، اما گفته شده اند که جسد آنان توسط افراد طالبان در تنگی شادیان این ولایت انتقال داده شده اند.
کابل: رویداد مشابهی به تاریخ (۱۵حوت) دشت برچی رخداد و یکی از شاهدان به جادهی ابریشم گفته است که این دختر بین ۱۷ و ۱۸ سال سن داشته که نخست مورد تجاوز جنسی قرار گرفته و سپس به قتل رسیدهاست.
کارشناسان مسایل حقوقی میگویند که یکی از مهمترین مخشصههای نسلزدایی، قتل یا کشتار عمدی اعضای یک گروه قومی، مذهبی، نژادی و سیاسی به هدف نابودی است.
حالا طبق مشخصهها، ویژگیها و تعارف که از نسلکشی داریم باید برای نهادهای حقوق بشری، سازمان ملل متحد، بویژه برای دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) روشن شده باشد که در افغانستان «نسلکشی» جریان دارد و طالبان عامل چنین جنایتی هولنک است.
نظر بدهید