جادهی ابریشم: در سالهای گذشته مردم و رهبران سیاسی هزارهها در ماه حوت از سالیاد شهادت عبدالعلی مزاری در مرکز و ولایات مختلف کشور تجلیل میکردند. اما امسال گروه طالبان مانع برگزاری تجلیل از شهادت مزاری در افغانستان شدند.
برخی مقامات حکومتسرپرست طالبان به پیروان شهید مزاری در داخل کشور هشدار دادند که حق تجلیل از چنین شخصیتها را ندارند و از برگزاری چنین برنامههای خود داری کنند.
باتوجه به هشدارهای جدی طالبان اما برخی فعالین حقوق زن امروز(شنبه،۲۱حوت) در غرب کابل طی یک محفل شمعافروزی از بیستوهفتمین سالیاد شهادت عبدالعلی مزاری تجلیل کردند.
برگزار کنندگان این محفل از گروه طالبان خواستند که مانع برگزاری سالیاد شهادت مزاری در کشور نشوند و به شخصیتهای تاریخی و سیاسی مردم افغانستان احترام بگذارند.
آنان به یکی سخنان معروف شهید مزاری اشاره نموده و به طالبان توصیه کردند که نباید با سیاست حذف با اقوام کشور برخورد کنند.
شهید مزای در یکی از سخرانیهایش در غرب کابل گفته بود:«راه حذف در افغانستان تمام شد و کسی نمیتواند ملیتی، حزبی و یا مذهبی را حذف کند» .
همچنان زنان اشتراک کننده در این محفل، نظام فدرال را تنها راهحل بحران افغانستان میدانند و میگویند که این نظام کشور را به سوی همدیگر پذیری و آبادی کشور سوق میدهد.
طرح نظام فدرال را برای اولین بار آقای مزاری در افغانستان پیشنهاد کرده بود و معتقد بود که این نظام میتواند بحران دولتسازی در کشور را حل کند. نظامی که این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده و برخی رهبران سیاسی عملا و برخی دیگر تلویحا از آن حمایت کردهاند.
سرور دانش، معاون پیشین ریاست جمهوری افغانستان که در کشور نیوزلند پناهنده شده،«طرح قانون اساسی جمهوری فدرال اسلامی افغانستان» را در صفحه فیسبوکاش به نشر رسانده است.
معاون پیشین ریاست جمهوری با اشتراک گذاری طرح قانون اساسی جمهوری فدرال اسلامی افغانستان» در فیسبوکاش گفته است که برخی از دوستاناش از وی خواسته است تا این قانون را به نشر برساند.
سرور دانش در سنبله ۱۳۹۶ در کنفرانس واحد تحقیق و ارزیابی افغانستان که در مورد بازنگری قانون اساسی برگزار شده بود گفته بود که نظام پارلمانی و فدرالی بهعلت اینکه از دیدگاه وی تجربه نشده و غیر عملی میباشد، رد کرده بود.
معاون پیشن رییس جمهور در این برنامه پیشنهاد کرده بود که در چارچوب سیستم موجود باید راهی برای تمرکززدایی از قدرت جستجو شود.
ولی کار آگاهان مسایل سیاسی میگویند که نظام فدرالی ظرفیتها و گونههای متنوعی دارد که اگر به صورت کارشناسانه و واقعبینانه تدوین و تطبیق شود بسیاری از بحران دیرپا و سخت جان دولتسازی در افغانستان حل خواهد شد.
مهدی مطهری، استاد دانشگاه و کار شناس مسایل سیاسی با تایید نظام فدرال برای افغانستان میگوید: «کافی است فقط به همین کشور بیتاریخ و درد سر آفرین همسایه (پاکستان) بنگرید تا توانایی و ظرفیت نظام فدرال را دریابید. کشوری که در عصر دولت-ملت از چند طرف مرزهای تعریف نشده و مورد ادعا دارد، تنوع پر چالش قومی قبیلهای دران غیر قابل کتمان است و خودش زندانی تنگنای جغرافیاییاش است چگونه با مدیریت فدرالی نه تنها بر همه مشکلات فائق آمده که در میانه چالشهای کمر شکن داخلی و جهانی به پیشرفت قابل توجه نائل شده و اکنون یک کشور هستهای به شمار میرود و اراده خود را بر بسیاری کشورها از جمله افغانستان تحمیل میکند.»
زنان و دختران کابل نیز در برنامهای سالیاد شهادت آقای از جامعه جهانی و مردم کشور میخواهند که نظامی را انتخاب کنند که دیگر جنگ، خشونت، ویرانی و خونریزی نباشد.
نظر بدهید