اسلایدر تحلیلی

پس از حمله به دانشگاه کابل؛ قدرت ایستادگی را از دست ندهیم

«زندگی سراسرش جنجال است، سراسرش درد است، سراسرش غم است و سراسرش مشکل است، اما باز هم بر این لب‌ها لبخند است به خاطر اینکه زندگی هرچی باشد تیر(طی) می‌شود و باید زندگی کنیم. پس لبخند زدن را فراموش نکنیم»


پس از حمله‌ی بی‌رحمانه‌ی طالبان بر کورس کوثر در دشت برچی که ۲۴ کشته و ۵۷ زخمی برجای گذاشت، اما این بار این گروه تروریستی با هدف قراردادن دانشگاه کابل؛۲۲ تن دانشجویان دانشکده‌ی حقوق این دانشگاه را تیرباران کردند و با درنده‌خویی تمام به زندگی آنان پایان بخشیدند.
طالبان که هیچ بویی از انسانیت و شرافت نبرده‌اند و در کالبدشان روح شیطانی، اهریمنی، یزیدی و درنده‌خوبی دمیده شده‌اند، روزانه صدها پیر، جوان، زنان و کودکان را در سراسر کشور به خاک و خون می‌کشانند و لبخند زندگی را از آنان و خانواده‌های شان می‌گیرند.
هنوز گلیم‌غم و شال عزا در غرب کابل جمع نشده بود، هنوز اشک مادران داغدار دانش‌آموزان کوثر دانش خشک‌نشده بود و هر صبح آب روی خاک‌گورهای قربانیان دشت برچی پاشیده می‌شود که طالبان وحشی لبخند را از لبان مادر، پدر، برادر و خواهر محمد راهد و هم‌صنفانش گرفتند؛ زندگی را برای شان تلخ کردند و با هزاران امید که داشتند زیر خاک دفن کردند.
محمد راهد یکی از دانشجویان دانشگاه کابل بود که طعمه‌ی خوک‌صفتان، بی‌خردان و زشت‌خویان گروه جنایتکار طالبان شد. او قبلا با نشر کلپ تصویری در فیسبوکش تصویری زیبایی از زندگی داده بود. راهد گفته بود که زندگی سراسرش جنجال، درد، غم و مشکل است، اما لبخند زدن را نباید فراموش کرد:
«زندگی سراسرش جنجال است، سراسرش درد است، سراسرش غم است و سراسرش مشکل است، اما باز هم بر این لب‌ها لبخند است به خاطر اینکه زندگی هرچی باشد می‌گذرد و باید زندگی کنیم. پس لبخند زدن را فراموش نکنیم».
۲۲ کشته و ۴۰ زخمی در حمله طالبان به دانشگاه کابل
داستان از این‌قرار بود  که روز دو شبنه ۱۲ عقرب نمایشگاه کتاب افغانستان و ایران در دانشگاه کابل برگزار می‌گردید و مقامات دو کشور سخنرانی می‌کردند. سفیر ایران در کابل و امرالله صالح، معاون اول رییس جمهور از سخنرانان برنامه این نمایشگاه بودند.
پیش از افتتاح نمایشگاه کتاب و حضور برخی مقامات در دانشگاه، اما گروهی از مهاجمان منسوب به جنایتکاران طالبان به دانشگاه کابل حمله کردند. حمله‌ی مهاجمان، با انفجار در ورودی شمالی دانشگاه آغاز شده و سپس مهاجمان وارد محوطه دانشگاه می‌شوند. متاسفانه در این فاجعه بنا به گفته‌ی مقامات امنیتی کشور ۲۲نفر که بیش‌ترشان دانشجو بودند کشته و۴۰ نفر دیگر زخمی شدند.
حکومت ماتم ملی اعلام کرد
چند ساعت پس از وقوع فاجعه، رییس جمهور غنی در نطق تلویزونی روز سه شنبه ۱۳ عقرب را ماتم ملی(عزای ملی) اعلام کرد. او دستور داد که بیرق ملی در سراسر کشور و هم‌چنان در نمایندگی‌های سیاسی افغانستان در کشورهای بیرونی نیمه برافراشته نگهداشته شود. رییس جمهور این حمله را محکوم کرد، آن را جنایت ضدبشری خواند و گفت:«انتقام این حمله را چند برابر خواهیم گرفت».
رییس جمهور غنی ضمن تروریست خواندن طالبان و هشدار به حامیان آنان گفت که همه گروه‌های تروریستی بدانند که با چنین اعمالی نمی‌توانند اراده ملت افغانستان را در کنترول بگیرند و این مردم هیچ‌گاهی در برابر ظلم سرخم نکرده‌اند:«به طالبان و همه گروه‌های تروریستی می‌گویم که با این عمل‌ها اراده ملت افغانستان را نمی‌توانید در کنترل بگیرید. دشمنان افغانستان و حامیان آن باید بدانند که هیچ‌گاه در برابر وحشت ظالم سر خم نکرده‌ایم. من به ظرفیت و شجاعت نیروهای امنیتی باور دارم.»
حکومت و ناکامی استختباراتی
امرالله صالح، معاون اول رییس جمهور در واکنش به این حمله در صفحه توییتر خود نوشته بود: «این حمله برای ما یک ناکامی استخباراتی و اطلاعاتی است. اما برای طالب گندیده‌گی وجدان».
در همین حال ذبیح الله مجاهد سخنگوی گروه تروریستی طالبان با محکومیت این حمله، دخالت این گروه در حمله به دانشگاه کابل را رد کرد و د اعش‌که گفته می‌شود زیرسایه شکبه‌حقانی فعالیت می‌کند و داعش حقیقی در افغانستان حضور ندارد، مسوولیت آن را به عهده گرفته است.
واکنش‌ها به حمله طالبان در دانشگاه کابل
به خاطر احترام، همدلی و همدردی با خانواده‌های قربانیان حمله تروریستی بر دانشگاه کابل و اعلام ماتم ملی، سفارت خانه‌های آمریکا، آلمان، بریتانیا و نمایندگی‌های اتحادیه ارپا در کابل نیز پرچم‌های شان را به حالت نیمه برافراشته در آورده بودند.
استفانو پونتیکورو، نماینده ارشد غیرنظامی ناتو در افغانستان نیز در توییتر خود نوشته بود که حمله خونین دانشگاه کابل را به شدت محکوم می‌کند. وی افزوده بود که این دومین حمله به نهادهای آموزشی در کابل در مدت ده‌روز است. نماینده غیر نظامی ناتو در افغانستان گفته که کودکان و جوانان افغان باید ازرفتن به نهادهای آموزشی احساس امنیت کنند و ناتو با قاطعیت از همه تلاش‌ها برای جلوگیری از خشونت حمایت می‌کند.
پاکستان که حامی بزرگ گروه تروریستی طالبان است و اکثر حملات انتحاری در خاک افغانستان در اسلام‌آباد طرح‌ریزی می‌شود، اما وزارت خارجه این کشور با انتشار بیانیه‌ای حمله مهاجمان به دانشگاه کابل را شدیدا محکوم کرده و آن‌را عمل تروریستی خوانده است. در بیانیه وزارت خارجه پاکستان آمده است که این کشور به حمایت خود از یک افغانستان آرام و باثبات ادامه می‌دهد.
سفارت جمهوری اسلامی ایران در افغانستان نیز حمله تروریستی به دانشگاه کابل را محکوم کرد و آن را حمله جنایتکارانه و تروریستی خوانده است. در بیانیه که از سوی این سفارت در کابل به نشر رسیده آمده است که تکرار اینگونه اقدامات غیر انسانی گروه‌های تروریستی علیه مراکز آموزشی و نهادهای مدنی افغانستان امری بسیار خطرناک می‌باشد که الزم است از سوی تمام اعضای جامعه جهانی قویا تقبیح و از تحقیقات جدی درخصوص شناسایی عوامل واقعی این گونه حمالت وحشیانه به هر طریق ممکن حمایت گردد.
عربستان سعودی نیز حمله به دانشگاه کابل را محکوم کرده و گفته است که تروریستان با اقدامات زشت، جان بی‌گناهان را هدف قرارداده و امنیت و ثبات را به هم می‌زنند.
حمله به دانشگاه کابل کار طالبان است
امرالله صالح، معاون اول رییس جمهور در جلسه شش و نیم صبح در صدارت گفته است که حمله طالبان به دانشگاه کابل را موشگافانه مورد بحث و بررسی‌های ابتدایی قرار داده و به این نتیجه رسیده است که این حمله وحشیانه و ضد بشریت شباهت بدون چون و چرا به حمله بالای پوهنتون امریکایی‌ها دارد که کار طالبان بوده است. او گفته است:«شباهت بی‌هیچ تفاوت با حمله بالای کانتیننتال دارد که کار طالبان بود. شباهت بی‌چون وچرا به حمله بالای چهارصدبستر دارد که کار طالبان بود و تروریستان دخیل در طراحی آن حملات همه در پنجه قانون قراردارند که از شبکه‌حقانی از شاخه‌تاج‌میر جواد اند».
معاون رییس جمهور گفته که شبکه‌حقانی جز لاینفک گروه طالبان است که فرد به نام تاج‌میر جواد از سال ۲۰۰۲ بدین‌طرف در پاکستان به سر می‌برد. وی تاکید کرده است که قضاوت بر اینکه جنایت علیه دانشجویان را طالبان انجام داده است تراوش از ذهن سیاسی ما نه بلکه استوار بر مدارک استخباراتی است.
۱۳ مسوول امنیتی به دادستان نظامی نمی‌روند
پلیس کابل اعلام کرده است که ۱۳ نفر شامل آمر و مدیر جنایی حوزه سوم امنیتی، فرمانده واحد محافظت از دانشگاه و چند تن دیگر از مسئولان امنیتی هستند به خاطر «غفلت» از وظیفه در حمله به دانشگاه کابل بازداشت شده‌اند که برای تحقیق بیشتر به دادستانی نظامی معرفی شدند. و اما پس از یک روز تحقیق و بررسی ابتدایی آقای صالح دستور داد که بازداشت سربازان گمنام به دلایل غفلت وظیفوی بی‌معنا است و باعزت رها گردد.
خواب از چشمان نمایندگان مجلس پرید
نمایندگان مجلس معمولا در خواب و غیاب به سر می‌برند، تجارت و عیش و عشرت می‌کنند، سفرهای خارجی می‌روند، کاری به کار مملکت ندارند و در غم خوشی مردم نیز شریک نیستند، اما این بار خواب از چشمان برخی شان پریده است. شماری از نمایندگان در پیوند به حملات اخیر در کابل خواستار استجواب امرالله صالح، معاون اول ریاست جمهوری، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان، اسدالله خالد، وزیر دفاع، مسعود اندرابی، وزیر داخله و رییس امنیت ملی افغانستان شدند، اما شماری نیز مخالفت کردند.
میر رحمان رحمانی، رییس مجلس نمایندگان اعلام کرد که برای دعوت افراد ذکر شده به پارلمان رای گیری خواهد کرد که در نهایت اعضای حاضر در مجلس نمایندگان به جزء از ۸ نفر به استجواب این افراد رای دادند و قرار شد که روز شنبه هفته آینده مجلس نمایندگان افغانستان جلسه فوق العاده داشته باشد. معلوم نیست که حکومت به خانه ملت اهمیت می‌دهد یا خیر؟ باید منتظر بود که شنبه برسد.
دانشجویان به دانشگاه برگشتند
با آن‌که از در و دیوار دانشکده‌ی حقوق دانشگاه کابل بوی خون، دود و باروت به مشام‌ها می‌زند. با وجودی‌که سقف، پنجره، دروازه و دیوار آن شکسته و بارنگ خون دانشجویان عجین شده‌اند و با تمام اندوه و حسرت و دریغ و درد که دیگر محمد راهد در صنف لبخند نمی‌زند، محمد بلال، محمد ادریس، محمد علی، محمد داوود رئوف، محمد رسول داد، ذکی قاسم، علی اکبری، احمد امیر محمد، داوود، مدینه، مرضیه، مریم، سارا، حسنا، حنیفه، سهیلا و ملکه ابراهیمی در صنف حاضر نمی‌شوند و در زیر امبارهای خاک آرام گرفته‌اند، اما سایر دانشجویان این دانشکده در قتل‌گاه هم‌صنفان شان برگشتند، می‌خواهند درس‌بخوانند و راه هم‌کلاسی‌های شان را ادامه دهند. لبخند که راهد در برابر غم‌ها، درها و مشکلات زندگی به همه توصیه کرده بود فراموش نکنند و به روی زخم‌ها، مصیبت‌ها و سوگواری‌ها لبخند بزنند.
منار یادبود برای قربانیان دانشگاه کابل
یک روز پس از حمله‌ی تروریستی بر دانشگاه کابل دانشجویان ولایت‌های بلخ، پکتیا و کابل طی تجمع‌اعتراضی آن را وحشاینه و غیر انسانی خواندند. دانشجویان دانشگاه کابل با شعار که روی پوسترها نوشته بودند«ما را نکشید، گلوله کم میاورید و ما زیادهستیم» از حکومت خواستار تامین امنیت مراکز علمی و دانشگاهی شدند.
دانشجویان دانشگاه کابل، اعضای جامعه‌ی مدنی و فرهنگیان کشور، در پایان یک گردهمایی مسالمت‌آمیز با نشر قطعنامه‌یی مطالبات ‌شان را مطرح کردند. آنان خواستار تحقیقات فوری درمورد عوامل و دلایل وقوع این رویداد هراس‌افگنانه شدند وگفتند که نتایج تحقیقات باید هرچه زودتر با مردم شریک شود.
در قطع‌نامه‌ی پایانی دانشجویان معترض در کابل از سازمان ملل و دیگر سازمان‌های بین‌المللی خواسته شده است که طالبان و هم‌پیمانان‌شان را در لیست گروه‌های تروریستی و سیاه سازمان ملل قرار دهند. دانشجویان گفتند که دانشگاه‌ها، باید غیرسیاسی و غیرایدیولوژیک باقی بمانند و طرف‌های درگیر در جنگ، از نهادهای تحصیلی و تعلیمی نباید به مقاصد جنگی و گروهی استفاده نمایند.
دانشجویان هم‌چنان از حکومت خواستند که باید موزیم آثار، مناریادبود و تندیس برای قربانیان حمله تروریستی ۱۲ عقرب در دانشگاه کابل ساخته شود. در بخش از قطعنامه آمده است:«ما خواهان تاسیس موزیم آثار، منار یادبود و ساخت تندیس برای قربانیان حملۀ تروریستی بر دانشگاه کابل استیم.»

در مورد نویسنده

بی‌نظیر طاهریان

نظر بدهید

برای ایجاد نظر اینجا کلیک کنید