اسلایدر خبری گزارشها

در سال جاری از حوزه جنوب کشور ۷ خبرنگار بازداشت شده‌اند

جاده‌ی ابریشم: کمیته مصونیت خبرنگاران افغانستان می‌گوید که در سال جاری خورشیدی تنها از حوزه جنوب کشور ۷ خبرنگار توسط طالبان بازداشت شده‌اند.

دیروز چهارشنبه-۲۲قوس- احمد لودین مسوول کمیته مصونیت خبرنگاران افغانستان در حوزه جنوب تایید کرد که از آغاز سال جاری خورشیدی تا اکنون هفت خبرنگار پر حوزه جنوب بازداشت شده‌اند.

مسوولان کمیته خبرنگاران افغانستان همچنین می‌گویند که هرچند خشونت‌ها در برابر خبرنگاران کاهش یافته اما هنوز هم شماری از خبرنگاران بازداشت شده در بند طالبان به سر می‌برند.

لودین در این مورد می‌گوید که در سال گذشته ۱۱ رویداد خشونت در برابر خبرنگاران در این حوزه رخ داده بود و در سال جاری رویدادهای کمتری به ثبت رسیده است.

آقای لودین در این باره گفت: «ما به سطح زون یازده رویداد داشتیم؛ اما در سال ۲۰۲۳ خوش‌بختانه هفت رویداد داریم که با این امیدواریم که رویدادهای خشونت دیگر هم کاهش پیدا کند.»

این در حالیست که سلطان علی جوادی، مدیر مسوول رادیوی نسیم در ولایت دایکندی به تازگی از سوی محکمه‌ای طالبان در آن ولایت به یک سال زندان محکوم شده است. او در پنجم ماه میزان سال روان، از سوی نیروهای طالبان در دایکندی، بازداشت شده بود.

مصطفی صالح رییس اطلاعات و فرهنگ طالبان در دایکندی می‌گوید که جوادی به جرم سرپیچی از اصول طالبان برای رسانه‌ها، بازداشت و زندانی شده است. او می‌گوید که رادیو نسیم از صبح تا شام نشرات رادیو آزادی را بدون سانسور پخش می‌کرد.

مرتضی احمدی همکار سلطان علی جوادی می‌گوید که اگر تخطی رسانه‌ای از سوی مسوول رادیو نسیم صورت گرفته باشد باید از مجراهای قانونی و از طریق کمیسیون تخطی‌های رسانه‌ای بررسی شود و نه از سوی محکمه ابتدایی.

احمدی از طالبان می‌خواهد که برای بررسی عادلانه‌ای حکم بریده شده برای جوادی، هیاتی از کابل توظیف شود و در حکم تجدید نظر صورت گیرد: «خواستار این هستیم که هیاتی از کابل توظیف شود تا درباره‌ی حکمی که به آقای جوادی بریده شده تجدید نظر صورت بگیرد و آقای جوادی آزاد شود.»

افزون بر آقای جوادی، نیروهای طالبان، هفته‌ی گذشته، عبدالرحیم محمدی خبرنگار تلویزیون تمدن در ولایت کندهار را نیز بازداشت کرده و اکنون تحت بازجویی قرار دارد.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان اما در مورد خبرنگاران بازداشت شده می‌گوید که بازداشت برخی از خبرنگاران ربطی به فعالیت رسانه‌ای آنها ندارد بلکه به اتهام جرم‌های جنایی و نقض قوانین بازداشت شده‌اند.

رسانه‌های آزاد و نهادهای مدافع خبرنگاران اما می‌گویند که طالبان بر علاوه وضع سانسور شدید بر رسانه‌ها، با بستن اتهام‌های جنایی و جاسوسی بر خبرنگاران، آنها را بازداشت، شکنجه و زندانی می‌کنند.

در همین حال، نی یا پشتیبان رسانه‌های آزاد افغانستان، در آخرین گزارش خود می‌گوید که از آغاز سال روان میلادی تا اکنون در سراسر کشور، نزدیک به یک صدو ده پرونده‌ی خشونت علیه خبرنگاران را ثبت کرده‌اند.