اسلایدر حقوق بشر نسل‌کشی هزاره‌ها

یوناما: نقض حقوق شهروندان و کشتار هزاره‌ها در سه ماه گذشته ادامه داشته است

جاده‌ی ابریشم: دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، در گزارش تازه‌ی خود، می‌گوید که نقض حقوق بشری شهروندان افغانستان، کشتار هزاره‌ها و بازداشت خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر در این کشور ادامه داشته است.

سازمان ملل، این گزارش که شامل «اجرای عدالت، پالیسی‌هایی که باعث محدودیت در برخورداری مردم از حقوق ‌بشری شان و تخطی‌ها از حق زندگی، آزادی و امنیت شخصی» می‌شود را در بازه‌ی زمانی جولای تا سپتمبر ۲۰۲۳ تهیه کرده است.

زنان
بر اساس گزارش یوناما، در سه ماه گذشته، طالبان، حقوق زنان در موردهای زیادی مانند زمینه‌های داشتن شغل، آزادی رفت‌وآمد و آموزش را نقض کرده اند.

طالبان در مکتوبی که در ۲۵ جون منتشر کرده بودند، به همه آرایشگاه‌های زنانه دستور دادند که تا ۲۵ جولای همه فعالیت‌های شان را متوقف کنند. یوناما، می‌گوید؛ زنانی که از این دستور سر باز زدند، توسط نیروهای استخبارات طالبان بازداشت، جریمه و حتا در برخی موارد، با بستگان آن‌ها نیز برخورد فیزیکی شده است. به دنبال این فرمان، گروهی از زنان و مالکان آرایشگاه‌های زنانه در کابل، تجمع اعتراضی صلح‌آمیزی را برای ابراز مخالفت شکل دادند؛ اما نیروهای طالبان، با استفاده از زور، فیرهای هوایی و ماشین آب‌پاش، آن‌ها را پراکنده کردند.

در گزارش یوناما هم‌چنین آمده که وزارت امربه‌معروف و نهی‌از‌منکر طالبان، در ۲۵ آگست، زنان را از رفتن به پارک ملی بند امیر در بامیان، منع کردند. طالبان، هم‌چنان رفت‌وآمد زنان بدون محرم در بازار و دکان‌های محلی در خوست و زابل را منع کردند.
گروه طالبان بر اجرای کامل فرمان‌های خود در مورد ممنوعیت آموزش زنان و دختران در دوره‌ی متوسه و لیسه و دانشگاه، متعهد باقی مانده و اقدام‌هایی را نیز برای تضمین آن انجام داده است. در این راستا، وزارت تحصیلات عالی طالبان در اواخر جولای، تنها به داوطلبان پسر اجازه‌ی اشتراک در کانکور سال روان را داد. هم‌چنین نیروهای طالبان در ۲۲ آگست، در فرودگاه بین‌المللی کابل، دخترانی را که در بورسیه‌ی دوبی -که از سوی یک تاجر امارات متحده‌ی عربی تمویل می‌شد-، پذیرفته شده بودند را از رفتن به دبی بازداشتند.

تنبیه بدنی و مجازات مرگ
طالبان طبق معمول به رویه‌ی تنبیه بدنی و مجازات متهمان به جرم، در مکان‌های عمومی ادامه داده ‌اند. بر اساس گزارش یوناما، طالبان در روزهای ۱۶ تا ۱۹ آگست، ۱۹ تن به شمول دو زن را در میدان ورزشی سرپل در برابر دید همگان شلاق زدند. طالبان در ۱۷ سپتمبر نیز، نُه تن به شمول یک زن را در میدان ورزشی زابل شلاق زدند.

کشتار هزاره‌ها
یوناما در گزارش خود، «کشتار حداقل شش هزاره‌ی باشنده‌ی ارزگان خاص از سوی مرتکبین ناشناس» را در ماه‌های جولای و آگست ثبت کرده است. هم‌چنین، در گزارش یوناما آمده که حداقل پنج رویداد تخریب اموال به شمول وسایط نقلیه، خانه‌ها و محصولات زراعتی متعلق به باشندگان هزاره در ارزگان خاص توسط افراد ناشناس، در این دو ماه ثبت شده است. افزون بر این، آزارواذیت هزاره‌های ارزگان خاص از سوی پشتون‌های ارزگان و یا بر اساس گفته‌های محمدامین احمدی، نماینده پیشین دولت در گفت‌وگوهای قطر، از سوی فرماندهان بانفوذ محلی طالبان، ادامه پیدا کرده است. یافته‌های یوناما، نشان می‌دهد که از جولای تا سپتمبر سال روان، حداقل دو دو رویداد، افراد نانشناس، باشندگان هزاره‌ی ارزگان خاص ارزگان را لت‌وکوب کرده اند. بر اساس این گزارش، در ۱۶ سپتمبر، یک هیئت از کابل برای بررسی اوضاع به ولسوالی ارزگان خاص سفر کرد. پس از دیدار این هیئت با نمایندگان محلی هزاره، پشتون و مقام‌های محلی، ۱۶ تن بازداشت شد. مقام‌های طالبان اما تا اکنون، در مورد محاکمه‌ی افراد بازداشت‌شده و چه‌گونگی کشتار هزاره‌ها در ارزگان خاص توضیحی ارائه نکرده‌ اند.

یوناما در این گزارش هم‌چنین به محدودیت‌های وضع‌شده بر مراسم‌ مذهبی شیعیان به ویژه در دهه‌ی محرم اشاره کرده است. بر اساس این گزارش، ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی حکومت طالبان، در ۱۷ جولای شیعیان را در بزرگداشت از دهه‌ی محرم آزاد دانست؛ اما در روزهای بعدی، طالبان با وضع محدودیت‌های متعدد مانع حرکت‌ دسته‌های عزاداری، برافراشتن پرچم و حتا مانع برگزاری مراسم در برخی مسجدها شدند. در گزارش آمده که نیروهای طالبان در ۲۵ و ۲۶ جولای، عزاداران شیعه را به دلیل رعایت‌نکردن دستورهای وضع‌شده، لت‌وکوب کرده اند. به همین ترتیب، نیروهای طالبان در ۲۸ جولای، دسته‌ی عزاداران شیعه در شهر غزنی را متوقف کرده و سپس برای پراکنده‌کردن آن‌ها اقدام به تیراندازی کردند که در نتیجه، چهار تن به شمول یک کودک و یک زن کشته و شش تن زخم برداشت.

بازداشت‌ مدافعان حقوق بشر و اهل رسانه
در گزارش یوناما، آمده که نیروهای طالبان در موارد متعدد، خبرنگاران و مدفعان حقوق بشر را بازداشت و پس از اخذ تضمین‌های کتبی مبنی بر عدم نشر مطالب ضدطالبانی و اعتراض، آزاد کرده اند. هم‌چنین نیروهای محلی طالبان در ننگرهار در آگست سال روان، دفتر رادیو و تلویزیون همیشه‌بهار و دو ایستگاه رادیویی دیگر در ننگرهار را به اتهام برگزاری صنف‌های آموزشی خبرنگاری مختلط، برای مدتی بسته بودند.

ممنوعیت موسیقی و گذاشتن ریش
بر اساس گزارش یوناما، وزارت امر‌به‌معروف و نهی‌ازمنکر طالبان، به شکل دوام‌دار به نظارت خود بر عملی‌شدن دستورهای صادرشده و هم‌چنین ثبت تخطی‌های انجام‌شده، ادامه داده است. محتسبان این وزارت، در مواردی به اندازه‌گیری ریش مردم پرداخته اند. بر اساس این گزارش، ریاست امربه‌معروف و نهی‌ازمنکر حکومت طالبان در بدخشان در ۲۷ جولای، هفت مرد جوان را به خاطر این که ریش‌های خود را تراشیده بودند، بازداشت کرد. در یک مورد دیگر ریاست امربه‌معروف حکومت طالبان در فاریاب، ۲۹ دانش‌جو را به اتهام شنیدن موسیقی بازداشت کرده و پس از ۱۸ ساعت، در حالی که بعضی از دانش‌جویان سیلی خورده و تعدادی هم سر شان به اجبار تراشیده شده بودند، آزاد شدند.